Hur skadliga är egentligen solens strålar för våra ögon?
Hur skadliga är egentligen solens strålar för våra ögon? - Foto: Torstein Bøe/TT och Victor Freitas/Pexels

Så kan solen skada dina ögon – och det bör du tänka på

Vilken påverkan har solen på våra ögon och hur viktigt är det egentligen att använda solglasögon? Med hjälp av överläkaren och professorn Fredrik Ghosh reder Nyheter24 ut vad du bör tänka på – och vad du ska undvika för att inte skada dina ögon.


Att sitta ute i den värmande solen är det få som tackar nej till. Men känner du till vilken påverkan solens UV-strålning kan ha på våra ögon, och hur du ska tänka när du väljer solglasögon? 

Nyheter24 har pratat med överläkaren och professorn Fredrik Ghosh, som är specialiserad på oftalmologi vid Lunds universitet, om solskador på ögonen – och hur du undviker dem. 

Vilka akuta skador kan solen orsaka i våra ögon?

 UV-strålningen från solen kan åsamka våra ögon akuta besvär, vilka är mer kortvariga.

En typ av akut solskada är snöblindhet, vilket man, namnet till trots, även kan drabbas av under sommaren när man till exempel är ute på havet.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Då drabbar UV-strålningen hornhinnan, som är den hinna som sitter längst fram på ögat. Det ytskiktet kallas epitelet av celler och är väldigt, väldigt känsligt för den här typen av strålning, säger Ghosh och fortsätter:

– Snöblindhet gör oerhört ont, men det är helt ofarligt och går över efter ett par dagar med en salva.

Foto: Krister Sørbø/NTB/TT

Den andra vanliga akuta skadan kan ställa till med betydligt mer problem eftersom den uppstår längst bak i ögat på den gula fläcken.

– Gula fläcken är den bit av näthinnan som du använder när du ska fokusera, när du ska känna igen ansikten, bokstäver och så vidare, förklarar Ghosh och forsätter:

– En akut solskada där kan uppstå om man bara tittar en kortare stund in i solen, och ofta kan en sån skada ge mer långvariga besvär såsom permanent synnedsättning. 

Vilka kroniska ögonbesvär kan solen orsaka?

När det gäller kroniska sjukdomar som solens strålning kan ge upphov till rör det sig till exempel om grå starr.

– Det här är en sjukdom som utvecklar sig under decennier, vilket gör att det är svårt att säkert säga att långvarig exponering för solen definitivt ger grå starr. Men man tror att det är så, säger Ghosh.

Foto: Michael Morse/Pexels

En annan mer långvarig solskada sätter sig, enligt Ghosh, på gula fläcken.

– Det är något som kallas åldersförändring på gula fläcken och som ofta smyger sig på i högre ålder, men där tror man också att långvarig solexponering kan bidra till att sjukdomen börjar tidigare och kanske även blir allvarligare.

Är vissa grupper mer känsliga för strålningen?

Vidare förklarar Ghosh att äldre, med stor sannolikhet, är mer känsliga för UV-strålning i ögonen.

– Vetenskapen är dock inte alldeles enig här, men eftersom vi vet att solstrålning påverkar linsen och gula fläcken så är det ganska rimligt att anta. 

När det gäller små barn, vars hud är mycket känslig för strålningen, finns det ingenting som tyder på att deras ögon skulle vara känsligare än vuxnas. 

Hur undviker man solskador på ögonen?

Inte helt oväntat är det ett par bra solglasögon, med UV-skydd, som gäller för den som vill skydda sig mot strålningen och de skador som den kan åsamka.

För den som däremot använder solglasögon utan UV-skydd lyfter Ghosh ett varningens finger:

Foto: Johan Nilsson/TT

– Om man har solglasögon utan UV-skydd är det snarare sämre än att inte ha solglasögon alls, säger han och fortsätter:

– Vi har ju en pupill som reglerar hur mycket ljus som kommer in i ögat och om du då sätter något framför ögat så att ögat tror att det är mörkare än vad det är, då kommer pupillen att öppna sig och då får du in mer ljus och även UV-strålning.

Sol
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!