Över ett decennium av Lars Vilks liv kantades av en omfattande hotbild.
Över ett decennium av Lars Vilks liv kantades av en omfattande hotbild. - Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT och Henrik Montgomery/TT

Konstnären Lars Vilks: Verken, hotbilden och terrordådet

Lars Vilks var en av Sveriges mest välkända, och mest omdiskuterade, konstnärer genom tiderna. Nyheter24 sammanfattar några av de händelser som skakade konstnärens liv – som kom att kantas av både hyllningar och hot.


Det var under söndagseftermiddagen som två poliser och konstnären Lars Vilks, som levde under polisskydd, omkom i en bilolycka utanför Markaryd i södra Småland. Läs mer om det här.

Vilks, som föddes i Helsingborg 1946 och som därmed blev 75 år gammal, hade en lång konstnärlig karriär bakom sig – kantad av både hyllningar och hat. 

Lars Vilks och "Nimis" i Kullaberg

Skriverierna kring Lars Vilks, som doktorerade i konstvetenskap vid Lunds universitet 1987 och som sedan var verksam som lärare och professor vid Oslos respektive Bergens Konstakademi, började 1980.

Det var nämligen då som konstnären uppförde konstverket "Nimis" på stranden i naturreservatet Kullaberg i västra Skåne. Detta eftersom verket, som är byggt av drivved, hade uppförts utan de tillstånd som krävdes för bygget. 

Lars Vilks vid Nimis 1999. Foto: Stefan Lindblom/TT

Vilks hamnade därför i utdragna rättsliga processer med myndigheter som krävde att bygget skulle rivas. Nimis står emellertid kvar, trots att flera bränder förstört delar av träkonstruktionen genom åren, och ägs sedan 1986 av ett franskt konstnärspar.

Nimis i Kullaberg. Foto: Björn Lindgren/TT

Lars Vilks teckning av profeten Muhammed

År 2007 ritade Lars Vilks flera teckningar som skulle föreställa profeten Muhammeds ansikte på en rondellhunds kropp. 

När teckningarna nekats att vara mer i en rad olika konstutställningar valde flera svenska medier att publicera teckningarna, däribland Nerikes Allehanda som bildsatte en krönika om yttrandefrihet med Vilks teckning.

Teckningarna väckte stark avsky, och Vilks blev föremål för hat hot och hot från militanta islamister. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Under hösten samma år utlovade Abu Omar al-Baghdadi, som då var ledare för terrorgruppen al-Qaida, en belöning på 100 000 dollar till den som tog livet av Vilks. 

Detta ledde till att konstnären tvingades leva under polisskydd dygnet runt.

Brandattentatet mot Lars Vilks hem

Under sommaren 2010 blev Lars Vilks hem utsatt för ett brandattentat. Konstnären var inte hemma vid tidpunkten, och elden slocknade till slut av sig själv.

Senare dömdes två svenska bröder, mot sitt nekande, till fleråriga fängelsestraff för försök till mordbrand, enligt GP. I samband med rättegången uttryckte sig bröderna hatiskt mot Vilks och kallade honom bland annat för "islams värsta fiende just nu".

Jihad Jane och planerna på att mörda Vilks

I januari 2014 dömdes amerikanskan Colleen LaRose, känd som "Jihad Jane", till tio års fängelse bland annat för att ha planerat att resa till Sverige och mörda Lars Vilks. 

Hon hade, flera år tidigare, konverterat till Islam och radikaliserats av jihadister.

Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Lars Vilks var måltavla för terrordåd 2015

I samband med en debatt i kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn den 14 februari 2015 var Lars Vilks förmodad måltavla för en terrorattack som skadade flera människor och som dödade filmaren Finn Nørgaard.

– Det var inte han som var den som skulle dö. Det var Muhammedtecknaren Lars Vilks, sa en av de män som var inblandade i attacken vid rättegången, enligt SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!