Pressträff.
Polisen höll under måndagen pressträff med anledning av dödsolyckan i Markaryd. - Foto: Johan Nilsson/TT

Här är polisens teori om dödsolyckan där Lars Vilks omkom

Under måndagen höll polisen pressträff med anledning av dödsolyckan på E4 i höjd med Markaryd, där Lars Vilks och två poliser omkom. Nu har polisen en teori om att de kan röra sig om en däckexplosion.


Under söndag eftermiddag rapporterade flera medier om att två poliser, som färdades tillsammans med Lars Vilks, alla omkommit efter att ha kolliderat med en lastbil. Den svåra olyckan skedde runt 15.30 på E4 utanför Markaryd i södra Småland när personbilen korsade ett vajerräcke. Frontalkrocken orsakade en kraftig brand.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Föraren i lastbilen vårdas fortafarande på sjukhus och har förhörts, meddelade polisen under en pressträff under måndagsförmiddagen.

– Våra tankar går till anhöriga, kollegor och nära och kära i den här svåra stunden, inledde Carina Persson, regionpolischef i region Syd.

- Lars Vilks var en offentlig person, en person som berörde. Två av våra kollegor, livvakter som jobbade heltid med att skydda Lars Vilks avled i tjänsten, under ett av många tjänsteuppdrag.

Foto: Johan Nilsson/TT

Tyst minut för poliserna och Lars Wilks

Hon understryker att det har varit, och är ett väldigt tufft arbete för räddningspersonalen på platsen. Arbetet har pågått hela kvällen under gårdagen och är inte avslutad.

– Vi har fortfarande mycket arbete framför oss. Det är viktigt att utreda vad som hänt i samband med olyckan, fortsätter Persson och berättar att de tillsatt ett omfattande krisstöd för poliser och andra drabbade.

Flaggorna utanför alla polisstationer kommer att hissas på halv stång följt av en tyst minut som inleds klockan 12.00.

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens teori om vad som orsakat olyckan

Konstnären hade länge haft en hotbild riktad mot sig, därför var det många som ställde sig frågan om kollisionen var ett brott som var riktat mot honom.

– Vi utesluter ingenting utan arbetar brett med utredningen, men det finns inget i nuläget som tyder på att det skulle vara en yttre påverkan, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten i Polisregion Syd.

Stefan Sinteus, regional kommenderingschef. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen har nu en teori att det skulle kunna röra sig om en ovanlig olycka. Fordonet som de färdades i är tungt och väger 4,5 ton, och förarna har en särskild utbildning för detta.

– Vi vet ännu inte anledning till varför livvaktsbilen har kommit över på fel körbana. Vi har hittat däckrester på E4:an innan trafikolyckan, så vi tittar på möjligheten om det skulle kunna ha varit någon däckexplosion eller liknande, säger Sintéus och fortsätter:

– Livvaktsbilar har punkteringsfria däck, men om det skulle kunna vara en form av däckexplosion så får vi titta på det och det är vad den forensiska utredningen får visa, säger Sintéus.

Livvakterna hade arbetat i många år tillsammans med Lars Vilks. Av ren formalitet har en anmälan om mord upprättats.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!