- Foto: Johan Nilsson/TT & Anders Wiklund/TT.

Experten: Därför hamnar unga i kriminalitet – och så kan vi undvika det

Fryshuset arbetar på olika sätt med att försöka förhindra gängkriminalitet​. Kunskapsområdeschefen Camila Salazar Atías​​ berättar i en intervju med Nyheter24 vad som behöver göras för att förhindra att unga hamnar i kriminalitet.


Den ständigt aktuella frågan om gängkriminalitet har blivit ännu mer omdiskuterad sedan rapparen Nils "Einár" Grönberg sköts till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm natten mot fredag.

Camila Salazar Atías är kunskapsområdeschef på Fryshuset och arbetar bland annat med att förhindra gängkriminalitet. I en intervju med Nyheter24 berättar hon att det är viktigt att hitta olika verksamheter som unga kan vara delaktiga i. 

– Vi vet att ett positivt sammanhang, att bli sedd och bekräftad är ett sett att konkurrera med gängen, säger hon. 

"Unga behöver känna sig som resurser, inte en börda"

Ett exempel på detta är ett projekt som heter "Vi behövs" som handlar om att utbilda unga inom krishantering, för att de ska bli resurser för samhället. 

– Det är viktigt för unga att känna sig som en resurs i samhället och inte som en börda, säger Camila Salazar Atías. 

Hon förklarar även att det finns många faktorer som ligger bakom att unga hamnar i kriminalitet. Det handlar dels om vilka förutsättningar olika individer ges. 

– Det kan också handla om samhällsstrukturer, kontexten du växer upp i, vilka som finns runt omkring dig. Det är en kombination, säger Camila Salazar Atías. 

Därför hamnar unga i kriminalitet

Det handlar också om så kallade skyddsfaktorer och riskfaktorer. 

– Ju färre skyddsfaktorer och fler riskfaktorer du har detso större risk är det att du hamnar i kriminalitet, förklarar Camila Salazar Atías. 

När Fryshuset började med sitt avhopparprogram Passus 2010 fanns det inte särskilt mycket kunskap om att man ens kunde ta sig ur kriminaliteten. 

– När man öppnar en sån möjlighet ser man direkt vilken effekt det kan ha, säger Camila Salazar Atías. 

Bildkälla: Helena Landstedt/TT.

"Det saknas system, strukturer och kunskap"

Camila Salazar Atías understryker att det inte finns tillräckligt mycket förutsättningar och strukturer i Sverige för att alla ska få tillgång till avhopp.  

– Det saknas system, strukturer och kunskap. Socialtjänsten behöver agera snabbt när en person vänder sig dit. Om någon hör av sig på helgen kan man inte säga "vi öppnar på måndag, hör av dig då", säger hon.

Anledningen till att det behöver gå fort när en person vänder sig till exempelvis socialtjänsten är dels för att det finns en hotbild och även för att man behöver ta vara på när personen känner sig motiverad att ta alla de steg som krävs för att ta sig ut ur kriminaliteten, förklarar hon. 

"Vi måste ge hopp om en framtid" 

Olika myndigheter behöver även kunskap inom hur man på bästa sätt ger stöd, förklarar Camila Salazar Atías. 

– Sjukvården, Arbetsförmedlingen, Socialtjänsten, alla måste vara med på tåget och förstå vilka dörrar som behöver öppnas. 

Sedan behövs det pengar, förklarar Camila Salazar Atías.

– Det är dyrt med avhopp under en kort period, men vi vinner på det i längden. Det är viktigt att kommuner vet om att de kan söka pengar hos polisen, säger hon och avslutar: 

– Vi måste ge hopp om andra möjligheter, hopp om en framtid. 

Bildkälla: Johan Nilsson/TT.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!