Polisen i Stockholm storsatsar på nätbedrägerier.
Polisen i Stockholm storsatsar på nätbedrägerier. - Foto: Bertil Ericson/TT och Daniella Backlund/SvD/TT

Gängkrigen eskalerar – då satsar polisen på bedrägerier

De gängrelaterade skjutningarna i Stockholm har eskalerat på sistone. Men snarare än att utöka resurserna för att lösa morden har polisledningen valt att satsa på nätbedrägerifall – som är flera år gamla.


I Stockholm har totalt 21 personer skjutits ihjäl sedan årets början. I de allra flesta fall är gärningspersonerna fortsatt på fri fot, och de som arbetar som mordutredare har vädjat om resurser för att lösa brotten och förhindra hämndattacker.

Men istället har nu polisledningen i regionen valt att satsa på en helt annan form av brott.

Polisen storsatsar på nätbedrägerier

Ett trettiotal personer inom polisen, däribland utredare, har nämligen fått i uppdrag att nu försöka identifiera och gripa gärningspersonerna bakom nätbedrägerier där exempelvis Blocket-användare lurats på mindre belopp.

Foto: Bertil Ericson/TT

Detta innebär också, enligt DN, att dessa personer tvingats lägga andra utredningar åt sidan fram till årsskiftet.

"En sanslös prioritering"

Med de pågående, och alltjämt eskalerande gängkonflikterna i Stockholm, är det flera inom arbetsgruppen och polisen överlag som upprörs över satsningen.

– Helt otroligt. Äntligen har vi chans att sätta fast personerna i toppen av de kriminella nätverken tack vare Encrochat och annan bevisning. Då ska vi istället sätta oss framför ett berg av gamla Blocket-annonser, säger en av poliserna till DN.

– En sanslös prioritering när det ser ut som det gör på gatan, säger en annan polisanställd till tidningen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!