Soldoktorn kräver en ursäkt från Alexander Pärleros: "Bestört"
Alexander Pärleros använde ett klipp från TV4:s "Nyhetsmorgon" på sin Instagram – där Mikael Sandström uttalade sig. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Malin Hoelstad/SvD/TT

Soldoktorn kräver en ursäkt från Alexander Pärleros: "Bestört"

Alexander Pärloros har fått mycket kritik för sitt poddavsnitt "Den censurerade pandemin". För att marknadsföra avsnittet på Instagram använde poddaren ett klipp från TV4:s "Nyhetsmorgon" med Mikael Sandström. Något som Soldoktorn menar var taget ur sitt sammanhang.


Poddaren Alexander Pärleros, 36, har under senaste dagarna väckt mycket debatt med sitt podcast-avsnitt “Den censurerade pandemin”. Avsnittet av podcasten “Framgångspodden” fick massiv kritik för de påståenden som gjordes om vaccin och regeringens hantering av den. 

– Ständigt ska dessa antivaxxare veva runt, sade professor Agnes Wold.

I avsnittet intervjuar Pärleros läkaren Katarina Gospic, och diskussionen kretsar till stor del om pandemin, vaccin och läkemedelsföretaget Pfizer – som Gospic menar "fifflar" med sina studier eftersom Biontech sponsrat dem.

Pärleros och Gospic säger bland annat att läkemedelsbolaget ”brutit mot grundläggande forskningsregler”. 

Läs mer här.

Alexander Pärleros använde ett klipp från TV4

Pärleros har på sin Instagram använt ett klipp från TV4:s "Nyhetsmorgon" för att marknadsföra det omdiskuterade avsnittet “Den censurerade pandemin”. I materialet som använts ifrågasätter TV4:s doktor Mikael Sandström, “Soldoktorn”, läkemedelsindustrin, men klippet är från ett annat sammanhang, rapporterar Expressen. 

Mikael Sandström. Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Jag blev bestört och besviken, säger Mikael Sandström till Expressen och forsätter: 

– Jag har ju varit med i Framgångspodden förut och då verkade han ju adekvat och trevlig och ställde bra frågor, men nu har han ju helt tappat taget, menar han.

Taget ur sitt sammanhang

Händelsen diskuterades i måndagens “Nyhetsmorgon” där journalisten Emanuel Karlsten medverkade. 

Karlsten ansåg att det är problematiskt att en person som oftast inriktar sig på mer lättsamma ämnen diskuterar vetenskap, i det här fallet vaccin i en pandemi som fått historiska konsekvenser på samhället. 

Även programledaren Soraya Lavasani, som ofta syns i TV4:s “Nyhetsmorgon”, är med i det klipp som poddaren Pärleros har använt sig av. I måndagens sändning av programmet söger Lavasani att de inte alls diskuterar vaccin i klippet, och att det både är gammalt och tas ur sitt sammanhang, rapporterar tidningen. 

Alexander Pärleros med frun Ida Warg. Foto: Stella Pictures

"Hade varit lönsamt med en ursäkt"

Doktor Mikael Sandström tror att klippet från “Nyhetsmorgon” med hans citat användes av Pärleros för att stärka trovärdigheten i det som diskuteras i avsnittet “Den censurerade pandemin”. 

TV4 har krävt att Alexander Pärleros ska ta ner klippet från sin Instagram, något som han har gjort. Kanalen menar att det var ett upphovsintrång och att ärendet nu är avslutat. 

Sandström berättar att han har fått stöd från tv-kanalen kring det som skett och att han låter TV4 sköta de juridiska frågorna. Han har inget personligt intresse i händelsen. 

– Men det hade varit lönsamt med en ursäkt, säger Doktor Mikael Sandström, enligt Expressen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!