Alexander Pärleros och Katarina Gospic får hård kritik.
Alexander Pärleros och Katarina Gospic får hård kritik. - Foto: Adam Ihse/TT, Malin Hoelstad/SvD/TT och Annika af Klercker/SvD/TT

Kritikstorm mot Alexander Pärleros podcast: "Antivaxxare"

"Den censurerade pandemin". Så heter det senaste avsnittet av Alexander Pärleros populära podcast Framgångspodden – som nu får massiv kritik för de påståenden som görs om vaccin och regeringens hantering av pandemin.
– Ständigt ska dessa antivaxxare veva runt, säger professor Agnes Wold.


Under onsdagen släppte Alexander Pärleros ett nytt avsnitt av podcasten "Framgångspodden". 

I det en timme och 22 minuter långa avsnittet, som har titeln "Den censurerade pandemin", intervjuar han läkaren Katarina Gospic och samtalet går till stor del åt att prata om pandemin, vaccin och läkemedelsföretaget Pfizer – som Gospic menar "fifflar" med sina studier eftersom Biontech sponsrat dem.

Anledningen? De vill bara tjäna pengar, enligt Gospic.

Katarina Gospic: "Som en kriminalroman"

Mer specifikt anklagar Katarina Gospic, som själv inte publicerat någon vetenskaplig artikel sedan 2014, Pfizer för att ha brutit mot grundläggande forskningsregler och riktlinjer när de utfört studier på vaccinet mot covid-19.

I Pfizers studie, som Gospic pratar om, fick åtta av 18 198 personer covid-19 trots vaccin. Bland de 18 325 personerna som var ovaccinerade fick 162 covid. Här påstår Gospic att att man kan presentera vaccinets riskreduktion på två sätt: ett relativt sätt och ett absolut sätt, där Pfizer ägnar sig åt "siffertrolleri".

Katarina Gospic. Foto: Annika af Klercker/SvD/TT

– Den relativa riskreduktionen visar att vaccinet är 95 procent effektivt medan den absoluta menar att riskreduktionen är 0,84 procent. Alltså, två korrekta siffror presenterade på olika sätt, säger hon i podcasten.

– Så vaccinet hjälpte mindre än en procent?, svarar Alexander Pärleros och får ett "exakt" från Gospic, varpå hon fortsätter:

– Det här är nästan som en kriminalroman. När man börjar lägga ihop de olika pusselbitarna på brottsplatsen. Beroende på var man tittar och letar hittar man olika saker, forstätter hon.

Alexander Pärleros om Pfizer: "Hustlarföretag"

I podcasten påstår Katarina Gospic också att man, i flera studier, missat att ta prover på de individer som uppvisat misstänkta symtom på covid-19. Därför har man, enligt Gospic, inte uppfyllt forskningskraven: att en studie ska vara dubbelblind, placebokontrollerad och randomiserad.

Alexander Pärleros. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Påståendet får Alexander Pärleros att kalla Pfizer för ett "jävla hustlerbolag" – något han står för när P3 Nyheter når honom.

– Med så många bristfälliga saker i studien... Nej, det skulle jag kalla för ett ”hustlarföretag”, säger han då till radiokanalen.

Agnes Wold: "Förstår inte vad de menar?"

Men uttalandena om vaccinet, som även ackompanjeras av påståenden om att regeringen skulle mörka biverkningar, har fått flera forskare att rasa: däribland Agnes Wold som är överläkare och professor i klinisk bakteriologi.

– Jag förstår inte vad de menar? Att covid-19 vaccinet inte har någon effekt och att allt bara är fusk? Över en miljard människor har vaccinerat sig med Pfizer och vi har hur mycket data som helst på att det fungerar mot allvarlig sjukdom och dö, säger hon till Aftonbladet.

Agnes Wold. Foto: Adam Ihse/TT

Hon menar vidare att studierna inte brutit mot några forskningregler. Istället har de varit just placebokontrollerade, randomiserade och dubbelblinda.

– Ständigt ska dessa antivaxxare veva runt. I början menade de att alla skulle dö av vaccinet och sen dog vi inte alls, säger hon till tidningen.

Matti Sällberg: "Absolut ingenting konstigt"

Även vaccinforskaren Matti Sällberg riktar skarp kritik mot innehållet i podcasten och menar att det inte tillhör ovanligheterna att företag sponsrar studier på sina egna läkemedel.

Matti Sällberg. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

– Det är absolut ingenting konstigt. Jag skulle nog säga att huvuddelen av de välfungerande läkemedel och vaccin som vi har idag – de har tagits fram genom att läkemedelsbolag har finansierat dem, säger han till P3 Nyheter.

Alexander Pärleros: "Min plikt att ta dialogen"

I ett inlägg på Instagram menar Alexander Pärleros att han, redan på förhand, varit medveten om att podcastavsnittet skulle väcka känslor.

"Det har inte varit en självklarhet för mig att släppa detta avsnitt. Vet att det är att hoppa in i en eld, en eld med mycket hat", skriver han och fortsätter:

"Dock finns det en sida av mig som reagerar när den ser saker i samhället och känner att det är min plikt att ta dialogen andra inte vågar. Undanhållning av information av Sveriges politiker. Läkemedelsbolag fifflar och mörkar deras studier för att tjäna pengar."

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.