Den 77-åriga kvinna dog två dagar efter hon kom in till sjukhus. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 2
Den 77-åriga kvinna dog två dagar efter hon kom in till sjukhus. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Det finns knappt någon dokumentation om den 77-åriga kvinna matsituation. Nästan all information mellan personalen ska ha varit muntlig. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2
Det finns knappt någon dokumentation om den 77-åriga kvinna matsituation. Nästan all information mellan personalen ska ha varit muntlig. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

77-årig kvinna uttorkad och undernärd på äldreboende - dog på sjukhus

Den 77-åriga kvinnans dotter larmade om missförhållandena.


Tidigare skandaler

Under 2011 rapporterades det flitigt av avslöjandena om Carema i Stockholm. Här är några av dem:

– Hälften av de boende på Koppargården i Vällingby löper risk för att bli skadade.

– Hemliga bonusprogram för Caremas chefer (som plockats bort efter avslöjandena).

– Sexuella övergrepp på boende anmäldes ej.

– Blöjor vägs för att se om de "nått sin fulla kapacitet".

GÖTEBORG. Två dagar efter att den 77-åriga kvinnan kom in till sjukhus, uttorkad och undernärd, avled hon.

Fallet, som nu både har lex Sarah- och lex Maria-anmälts, handlar om att kvinnan efter att hon drabbats av stroke fick stora svårigheter att svälja mat och dryck. Samtidigt fanns inte heller någon plan över hur de skulle sköta arbetet med matsituationen på de kommunala boendet.

– Områdeschefen för våra äldreboenden gjorde en anmälan efter att hon fick brev från dottern som berättade om mammans situation. Det visade sig sedan finnas rätt dåligt dokumenterat vad som har hänt på äldreboendet. Det finns därför en inneboende risk att det inte har funkat, säger Annika Lilleberg, utvecklingsledare Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning, till Nyheter24.

Oklart hur 77-åringen behandlades

Enligt Annika Lilleberg, som har ansvar fär att utreda rapporter enligt Lex Sarah, uppgav personalen olika versioner över hur 77-åringen togs omhand.

– Några har uppget att de har suttit med henne. Andra sa "vi hade problem". Problemet är att allting är muntlig information och då är det svårt att veta exakt hur det varit.

Den 77-åriga kvinnan bodde på korttidsboendet Bagaregården, som sköts av Göteborgs stad och alltså inte tidigare skandalomsusade Carema eller Attendo, mellan november och december förra året. Enligt anmälan till Socialstyrlesen fanns det dock ingen som hade det samlade ansvaret för 77-åringens kost.

"Det krävs en förbättring"

För att undvika att fler av de boende får samma typ behandling har Annika Lilleberg påpekat att det krävs en förändring.

– Det handlar om att jobba med förbättringsinsatser så att det inte ska hända någon annan på boendet.

Dog
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!