Läkaren Thomas Jackson är nu medlem i ny nazistiska svenskarnas part, tidigare Nationalsocialistisk Front.
1 av 4
Läkaren Thomas Jackson är nu medlem i ny nazistiska svenskarnas part, tidigare Nationalsocialistisk Front. - Foto: Svenskarnas parti
Jorunalisten och författaren Gellert Tamas tycker att det här visar vidden på hela skandalen kring den statliga utredningen om att apatiska flyktingbarn simulerade sjukdomen.
2 av 4
Jorunalisten och författaren Gellert Tamas tycker att det här visar vidden på hela skandalen kring den statliga utredningen om att apatiska flyktingbarn simulerade sjukdomen. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Gellert Tamas har skrivit boken "De apatiska" om de apatiska flyktingbarnen.
3 av 4
Gellert Tamas har skrivit boken "De apatiska" om de apatiska flyktingbarnen. - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
I Uppdrag Granskning 2006 avslöjade han att Thomas Jackson aldrig hade behandlat några apatiska flyktingbarn.
4 av 4
I Uppdrag Granskning 2006 avslöjade han att Thomas Jackson aldrig hade behandlat några apatiska flyktingbarn. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Då: Statens "Flyktingbarnsexpert" - Nu: medlem i Nazistparti

Thomas Jackson användes som enda källa i statens kritiserade utredning om barn med uppgivenhetssyndrom. Nu är han medlem i Svenskarnas parti.


Den statliga utredningen

Här kan du ta del av den statliga utredningen Asylsökande barn med uppgivenhetssymtom. I utredningen benämns han som expert:

"Ett nytt perspektiv som diskuterats av flera experter handlar om möjligheten att genom manipulering eller simulering uppvisa uppgivenhetssymtom. Bland andra lanserade Thomas Jackson (2006) begreppet ”Group malingering by proxy”. Med detta begrepp ville han uppmärksamma möjligheten att föräldrar kan påverka/tvinga sina barn att hamna i ett sjukt tillstånd i syfte att uppnå direkta ekonomiska eller juridiska fördelar eller tillgodose sina egna behov av uppmärksamhet."

STOCKHOLM. Den kontroversielle läkaren Thomas Jackson, som var den enda namngivna källan i den statliga utredning om att apatiska flyktingbarn simulerade sjukdomen, har blivit medlem i ny nazistiska Svenskarnas parti - tidigare Nationalsocialistisk Front.

I utredningen, där Jackson benämns som expert, slogs det fast att simulering tillhör de orsaker som kan förklara barnens tillstånd. En av de som kritiserat utredningen och Thomas Jackson är författaren och journalisten Gellert Tamas.

– Det här visar på hela vidden av den här skandalen. Han var den enda källan som de hänvisade till, säger Gellert Tamas till Nyheter24.

Gellert Tamas, som skrivit boken "De apatiska", avslöjade redan i SVT:s Uppdrag granskning, 2006, att Thomas Jackson aldrig hade behandlat några apatiska flyktingbarn.

Han är därför inte förvånad över att Thomas Jackson nu blir medlem i Svenskarnas parti.

– Man tillsatte en statlig utredning som skulle titta på de apatiska barnen, men när man lämnade in sin andra delrapport hade man Jacksons uppgifter som grund. Det fanns inte ett enda fall belagt med simulering, säger Gellert Tamas.

Nyheter24 har förgäves sökt Thomas Jackson för en kommentar.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!