Maria Larsson blir ny ordförande för sommarregeringen.
1 av 3
Maria Larsson blir ny ordförande för sommarregeringen.
Fredrik Reinfeldt har haft en tuff vår. Privatlivet har dominerats av skilsmässan från Filippa Reinfeldt.
2 av 3
Fredrik Reinfeldt har haft en tuff vår. Privatlivet har dominerats av skilsmässan från Filippa Reinfeldt.
Sveriges sommarregering har sitt första sammanträde.
3 av 3
Sveriges sommarregering har sitt första sammanträde.

Reinfeldt går på semester - hon tar över som statsminister

Sveriges sommarstatsminister ska läsa böcker och fika med journalister. Och försöka undvika att ringa Fredrik Reinfeldt - som hänger på Kreta.


Sommarregering:

Minst fem statsråd behöver delta i ett regeringssammanträde för att regeringen ska kunna fatta beslut. Det innebär därför att samtliga statsråd inte kan ha semester samtidigt. Det måste alltid finnas tillräckligt många i beredskap för att en beslutsmässig regering ska kunna kallas ihop.

Det har varit en tuff vår och sommar för statsminister Fredrik Reinfeldt. Månad för månad har Stefan Löfven och Socialdemokraterna tagit tillbaka förlorad mark samtidigt som Reinfeldts regering hamnat i klinch med det svenska näringslivet. Dessutom har privatlivet dominerats av skilsmässan från Filippa Reinfeldt.

Nu får 46-åringen äntligen ta semester - och vila ut på Kreta. Här syns han vid buffébordet. Senast statsministern gick på sommarsemester var bara två dagar efter Anders Behring Breiviks terrorattacker i Oslo och på Utöya där 77 människor mördades. Reinfeldts Turkietresa kritiserades från flera håll i Sverige.

Ersätter i sommar gör Sveriges barn- och äldreminister Maria Larsson som nu blir ordförande för sommarregeringen och i dag har sitt första sammanträde. 

– Det är en härlig känsla. Jag skulle gärna fortsätta, säger hon till DN.

Kommer 56-årige kristdemokraten Larsson ta några stora beslut som Sveriges statsminister? Inte som det verkar. I stället kommer hon ägna tiden till att långläsning.

- Jag brukar lägga upp ett lager inför sommaren. I år ingår Karl Ove Knausgårds serie. Jag börjar med Min kamp så får vi se hur långt jag hinner, säger Larsson till SVD.

"Jag tycker att vi ska ha pressfika hela året"

Efter varje sammanträde kommer de fem som sitter i sommarregeringen fika med journalisterna.

– Beslutsfattandet går ju till på samma sätt och följer samma principer. Men nu har vi sommarfika med journalister efter varje sammanträde. Det är ett kul sätt att direkt förmedla något av det vi beslutat. Jag tycker att vi skulle ha pressfika hela året, men det funkar ju inte när vi är 22 statsråd som alla vill berätta om något.

Hoppas Reinfeldet har tillit

När handelsminister Ewa Björling satt som ordförande för sommarregeringen 2009 togs beslutet att ge klartecken för myndigheten FOI att sluta avtal med Saudiarabien om en vapenfabrik. Facit: Försvarsminister Sten Tolgfors avgick under våren efter Sveriges radios avslöjande. Kommer Larsson ta några stora beslut på egen hand - eller bör Reinfeldt ha på mobilen?

– Det skulle vara om det händer något alldeles särskilt. Vi försöker låta den som är ledig vara i fred så mycket som möjligt. Jag hoppas han litar på att jag genomför detta på ett bra sätt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!