Nyheter24

ons 23 april 2014

TIPSA OSS!
5 bilder
 
 • 4Chan, haley, Näthat

  Den första bilden Haley lade upp

 • Näthat, haley, 4Chan

  Därefter lade de upp flertalet bilder där de provocerade 4chan

 • 4Chan, haley, Näthat

  Det här är den sista bilden från Haley på Facebook vi hittat

 • haley, Näthat, 4Chan

  En skärmdump av ett mail som skickats till Haleys pappa

 • haley, Näthat, 4Chan

  Några av de hundratals inlägg som dykt upp på Haleys döda brors minnessida

20-åriga Haley - 4chans senaste offer

Hon tänkte provocera forumet, och kanske tjäna lite pengar på köpet. Istället fick hon se privata bilder spridas över hela internet.

FLORIDA. Natten till den 17 augusti gick 20-åriga Haley in på 4chans /b-forum, den mest urspårade platsen på ett av världens största forum, för att ladda upp ett foto. Det föreställde henne med en skylt, där hon utlovade att lägga upp bilder på antingen sina bröst eller sitt kön. Vilket hon skulle visa var upp till slumpen: den vars inläggs-ID slutade med numret ”69” skulle få avgöra. Någon timme senare hade inläggen strömmat in till tråden hon startade. Många snackade mest skit, men ett antal användare höll sig till reglerna och skrev vad de önskade sig av hennes kropp.

Och slutligen kom inlägget som träffade rätt och avslutades med ”69”. Personen med lyckträffen ville se Haleys vagina, men det blev inget av det. Istället möttes användarna av en bild med en hånflinande Haley som visade finger. Ena handens långfinger var uppsträckt, med den andra handen höll hon en skylt där det stod ”Nästa gång KANSKE ni bögar skulle visa en kvinna lite RESPEKT!”. Hon uppmanade också de försmådda 4chan-användarna att gå in på en hemsida där amatörer kan lägga upp nakenbilder och ta betalt för dem – ”för det är där jag visar er respekt!”, som hon skrev.

Planen slår tillbaka

Det hade kunnat sluta där. Besvikelser är inget ovanligt för användarna av 4chans /b-forum. Högst regelbundet trollas forumsbesökarna av fnissiga killar som söker fram någon bild på en söt tjej för att sedan locka fram de andras ensamhetskänslor. Haley hade emellertid missbedömt hur drastiska besökarna av 4chan kan vara när de känner sig lurade på konfekten. Och det gjorde inte saken bättre att hon och hennes pojkvän, efter att ha avslöjat bluffen, fortsatte häckla dem. De kallades ensamma, bögar och småungar, och ytterligare långfingrar sträcktes upp på bilder. Slutligen lade Haley upp en sista bild med en skylt, den här gången med rubriken ”Dagen /b dog”. ”Det är bara att acceptera att ni är gnälliga ungar, och att ert ’hackande’ inte är värt ett dugg”.

I en text upplagd på den anonyma informationssidan Pastebin beskrivs situationen från 4chananvändarnas perspektiv. Inledningsvis var det rörigt. Det fanns ingen kommunikation, och de flesta inläggen i trådarna kom från ovana postare som inte fattade ett dugg.

– Först när en utbrytargrupp formade sig i ett separat chattrum började saker och ting falla på plats. Det var där användarna gjorde det mesta av ”CSI”-arbetet, för att sedan återvända till tråden på 4chan och publicera det man fått fram.

Fokusgrupp sätter Haley under lupp

Hundratals tjejer gicks igenom på Facebook och jämfördes med bilderna de hade. Man var osäker på om namnet de fått, ”Haley”, verkligen var hennes riktiga namn men efter att ha sett bilder på betalsidan hon hade länkat till visste man i alla fall att hon hade tatueringar. Dessutom hade hon flera gånger använt ett underligt uttryck för att förolämpa dem: ”jits”, som enligt Urban Dictionary betyder ungefär ”ung, ännu inte upplärd, smågangster”. Någon kunde identifiera att det härrörde från Florida, och någon annan föreslog att man ändå skulle prova att leta efter tjejer vid namn Haley. Facebookprofilen hittades rätt snabbt.

– Det tog under 24 timmar att hitta Haley. Låt nu dokumenterandet börja.

Och informationsinsamlingen om 20-åriga Haley började på allvar. 4chan hade nått benet och nu var det dags att bita i på riktigt. Man hittade hennes adress, telefonnummer, personnummer, pappa, mamma, släktingar, arbetsplats, skola, liv. Allt hittades och lades ut på Pastebin och 4chan. Dessutom lurade man fram den amatörporr hon spelat in och sålt tillsammans med sin pojkvän. Hur? Jo, det berättade den anonyme användare som fick fram filmerna själv i en tråd.

– Vi hade tillgång till listan på folk som köpt filmer och bilder av henne på betalsidan hon använder. Jag googlade runt lite på användarnamnen, och visst fan använde en av dem samma användarnamn på en annan dejtingsida. Jag låtsades vara Haley, och berättade att mitt konto på betalsidan blivit avstängt och att jag nu behövde få tillbaks mina filmer och bilder.

Efter lite tveksamhet från användaren lyckades de övertyga honom om att det verkligen var Haley, och fick så slutligen tag på både filmer och bilder. I och med detta hade man inte bara måltavla och ammunition, man hade också det nödvändiga vapnet. Ungefär samtidigt skrattade Haley och hennes pojkvän åt det inträffade på Facebook. Då verkade allt gå fint.

– Jag har varit på förstasidan i två dagar nu, med typ fem trådar samtidigt varje gång.

Haley försvunnen från nätet - men porren finns kvar

Det är det sista jag sett av henne på nätet. När jag ringer Haleys arbetsplats, en restaurang med inriktning på ”delikat men ändå rimligt prissatt mat”, framkommer det att hon inte längre jobbar där. På skolan hon kopplats ihop med säger receptionisten, efter viss tvekan, att hon fått mail om Haley från flera ”ouppfostrad pojkar”. Men ingen vill ge mig någon information om hur jag kan få tag i henne, eller ens om hon fortfarande går där. Visst, det finns telefonnummer till henne och hela hennes familj, inklusive pojkvännens släktingar, utspridda på nätet men alla telefonnummer jag ringer är avstängda. ”We’re sorry, you have reached a number that is disconnected” säger de förinspelade rösterna artigt på samtliga tio-tolv telefonnummer jag provar. Samma meddelande nås jag på många av de 10-15 Facebookprofiler som ska tillhöra Haley och hennes nära och kära. Allt är nedstängd, borttaget. Flykt.

Kanske inte så konstigt att man flyr nätet vid det laget, dock. För om man googlar Haleys fullständiga namn är förstasidan av resultat täckt av hennes spridda porrbilder och förnedrande Photoshop-bilder. På en skärmdump som spritts syns privata Facebook-meddelanden, skickade till tiotals av hennes vänner, med texten ”vet du att Haley gjort porr?” och några bilder. Obekräftade rykten cirkulerar på 4chan att Haley är satt under bevakning, för att försäkra att hon inte ska begå självmord. Minnessidan över hennes bror, som dog 2009, har mottagit hundratals ”kondoleanser” de senaste dagarna – alla påhittade, vidriga och uppenbart till för att slå tillbaka mot Haley. Till och med de döda ska veta när någon går i vägen för 4chan.

Nyheter24 har förgäves sökt Haley för en kommentar. Hennes namn är fingerat.

4Chan, haley, Näthat


KOMMENTARER


2 bilder
 
 • Selfie, Viral, Rik, Tåg, VideoExtra, Spark, Jared Frank

  Tur i oturen. Den misslyckade selfien kan göra Jared Frank rik.

 • Rik, Selfie, Spark, VideoExtra, Jared Frank, Tåg, Viral

  På internet har klippets äkthet ifrågasatts, men Jared Frank har själv bekräftat att bilderna är autentiska i den virala tv-showen "Right this minute".

0

Efter den misslyckade tågselfien – nu kan han bli miljonär


2 bilder
 
 • Åtvidaberg, Mohammed Abubakari, Allsvenskan, Emmanuel Dogbe, Otillåtna spelare

  Mohammed Abubakari har inget arbetstillstånd – men har spelat varje match för Åtvidaberg.

 • Allsvenskan, Otillåtna spelare, Mohammed Abubakari, Emmanuel Dogbe, Åtvidaberg
0

Allsvenskan kan räknas om – Åtvidaberg har använt otillåtna spelare


1 bild
 
 • Homosexuell, Dom, McDonalds, oskarshamn, Fylla, Kyss, Rattfull

  Kollegorna kraschade in i Mcdonalds – sedan gick det bara utför. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

0

Kraschade in i Mcdonalds – hånglade för att distrahera polis


NFL
4 bilder
 
 • NFL, Stämning, Dallertest, Arbetsförhållanden, amerikansk fotboll, Cheerleaders, Dåligt betalt, Buffalo Bills, USA

  Buffalo Bills tidigare cheerleaders stämmer klubben för sina arbetsförhållanden.

 • amerikansk fotboll, USA, Cheerleaders, Dåligt betalt, NFL, Dallertest, Buffalo Bills, Arbetsförhållanden, Stämning

  Det är den tredje NFL-klubben som blir stämd av cheerleaders bara i år.

 • Dallertest, Stämning, Arbetsförhållanden, Buffalo Bills, NFL, Cheerleaders, amerikansk fotboll, Dåligt betalt, USA

  De fick genomgå ett dallertest för att bevisa att de hade tillräckligt fasta kroppar.

 • Stämning, Arbetsförhållanden, USA, Cheerleaders, Buffalo Bills, amerikansk fotboll, Dallertest, Dåligt betalt, NFL

  Förra säsongen slutade Buffalo Bills sist i AFC East.

5

Tvingades till dallertest – nu stäms NFL-laget av tidigare cheerleaders5 bilder
 
 • Sizzurp, Soulja Boy, Lil Wayne, Justin Bieber

  Justin Bieber är en av stjärnorna som gillar att dricka sizzurp.

 • Sizzurp, Lil Wayne, Soulja Boy, Justin Bieber

  Justin Bieber kan nu behöva betala upp mot 8 000 kronor för en flaska.

 • Sizzurp, Justin Bieber, Soulja Boy, Lil Wayne

  Justin Bieber.

 • Justin Bieber, Lil Wayne, Soulja Boy, Sizzurp

  Lil Wayne är en annan stjärna som gillar sizzurp.

 • Sizzurp, Soulja Boy, Justin Bieber, Lil Wayne

  Den här bilden la Soulja Boy ut på sin Instagram.

6

Justin Biebers dyra drog – hostmedicin för 5 000 kronor

Rapstjärnornas favoritdrog dras in på marknaden. Nu kostar en flaska över 5 000 kronor.

9 bilder
 
 • Foraldrar, ögonbryn, bebisar, Bildspel

  Bebisar med ögonbryn – ja, varför inte?

 • bebisar, Bildspel, ögonbryn, Foraldrar

  Livrädd bebis med tjocka bryn – WIN.

 • ögonbryn, bebisar, Bildspel, Foraldrar

  Bebis med Pamela Anderson-ögonbryn.

 • bebisar, ögonbryn, Foraldrar, Bildspel

  Charlie Chaplin lookalike.

 • bebisar, Bildspel, ögonbryn, Foraldrar

  OND bebis.

 • ögonbryn, bebisar, Foraldrar, Bildspel

  Lösögonfransar funkar utmärkt som brynförstärkare.

 • Foraldrar, bebisar, ögonbryn, Bildspel

  – Sägeru're?

 • bebisar, Foraldrar, Bildspel, ögonbryn

  Det här är den bästa bebisen.

 • ögonbryn, bebisar, Bildspel, Foraldrar

  Nöjd gubb-bebis.

0

Ögonbrynstrenden som växer sig stark – tack vare roliga föräldrar

Barn är roliga. Barn med ditmålade ögonbryn är ännu roligare.


1 bild
 
 • Emelie Blidmark, Matfusket, Martin Blidmark, Debatt, gmo

  Matfuskets Facebooksida

147

"Matfusket är oseriösa men utger sig för att vara folkbildande"

"Matfusket har förstås ingen skyldighet att låta alla komma till tals. Men ett moraliskt ansvar finns i en grupp som kommunicerar direkt till en procent av Sveriges befolkning", skriver Emelie Blidmark och Martin Blidmark.

3 bilder
 
 • Neknomination, Träning, Muf Danderyd, Facebook, Muf, Näthat, Alliansfritt, Utmaning

  Hårdträning för Muf.

 • Muf Danderyd, Näthat, Muf, Neknomination, Facebook, Träning, Utmaning, Alliansfritt

  Det hela fick stor spridning efter att bland annat Alliansfritt uppmärksammat klippet.

 • Muf Danderyd, Muf, Facebook, Näthat, Träning, Utmaning, Alliansfritt, Neknomination

  Det har även startats flera trådar på Sweddit.

53

Muf hånas efter Facebookutmaning: "Väldigt mycket näthat"


 • Ardian Gashi, Helsingborg, Allsvenskans fulaste spelare, Markus Thorbjörnsson, ifk goteborg, Allsvenskan, Philip Haglund

  Philip Haglund och Ardian Gashi fick flest röster av sina kollegor.

 • ifk goteborg, Helsingborg, Allsvenskan, Ardian Gashi, Philip Haglund, Allsvenskans fulaste spelare, Markus Thorbjörnsson

  Men det var Gashi som "vann" med sin tre röster.

 • Allsvenskans fulaste spelare, Ardian Gashi, Allsvenskan, Helsingborg, Philip Haglund, ifk goteborg, Markus Thorbjörnsson

  Haglund fick två röster. Det var Tibor Joza i Falkenberg och Mahmut Özen i Malmö som röstade på honom.

 • Philip Haglund, Helsingborg, ifk goteborg, Markus Thorbjörnsson, Ardian Gashi, Allsvenskans fulaste spelare, Allsvenskan

  Gashi fick sina röster från Gefles Marcus Hansson, Kalmar FF:s Markus Thorbjörnsson och Örebros Magnus Wikström.

0

Spelarna utser: Han är fulast i allsvenskan

Nyheter24 har tidigare låtit en spelare från varje lag utse allsvenskans profiler. Nu är det dags att utse allsvenskans fulaste spelare.4 bilder
 
 • 2014, Låt, Brasilien, Ricky Martin, Fotbolls-VM, Frankrike, Vida, La Copa de la Vida

  Ricky Martin gör en låt till sommarens fotbolls-VM.

 • Fotbolls-VM, Vida, 2014, Låt, Ricky Martin, La Copa de la Vida, Brasilien, Frankrike

  Han gjorde VM-låten 1998.

 • Fotbolls-VM, Frankrike, Låt, Brasilien, Vida, Ricky Martin, 2014, La Copa de la Vida

  Den officiella VM-låten görs av Jennifer Lopez, Pitbull och Claudia Leitte.

 • Frankrike, Fotbolls-VM, La Copa de la Vida, Låt, Ricky Martin, Brasilien, Vida, 2014

  Waka Waka med Shakira var officiell låt till VM i Sydafrika 2010.

0

Här är Ricky Martins nya VM-låt – 16 år efter sin senaste VM-succé4 bilder
 
 • Boston, Boston Marathon, Bostonbomberna, Wesley Lowery, USA

  En man blev buren in till mål av fyra anda deltagare vid Boston Marathon.

 • USA, Bostonbomberna, Boston Marathon, Wesley Lowery, Boston

  Amerikanen Meb Keflezighi blev förste amerikan sedan 1983 att vinna loppet.

 • Boston, Wesley Lowery, Bostonbomberna, USA, Boston Marathon

  Rita Jeptoo var första kvinna i mål.

 • Wesley Lowery, USA, Bostonbomberna, Boston, Boston Marathon

  Förra året exploderade bomber vid Boston Marathon, vilket resulterade i tre döda och fler än 260 skadade.

7

Orkade inte över mållinjen – fick bärhjälp


5 bilder
 
 • Michaela Keela Nilsson, Thigh Gap, Halsa, Träning, The Gap, Kost, Blogg

  Se bloggerskans diss mot thigh gap.

 • Thigh Gap, Halsa, The Gap, Blogg, Träning, Michaela Keela Nilsson, Kost

  Keela läser upp några av de mail hon fått av läsare där de frågar hur man fixar fram ett mellanrum mellan benen.

 • Träning, Thigh Gap, Michaela Keela Nilsson, The Gap, Blogg, Kost, Halsa

  Bloggerskan förklarar då istället alla de fördelarna som finns med att inte ha ett thigh gap.

 • Kost, Blogg, Halsa, Michaela Keela Nilsson, Träning, The Gap, Thigh Gap

  Bland annat är det lättare att hänga upp och ned när du dansar pole dance.

 • Blogg, Michaela Keela Nilsson, Thigh Gap, Träning, Halsa, Kost, The Gap

  Vi på Nyheter24 gillar Keela.

200

Se bloggerskans diss mot skönhetsidealet "thigh gap"


9 bilder
 
 • Välgörenhet, Cancer, Brasilien, Barn, Sjukdom, Kampanj

  Här är några av seriefigurerna som rakat håret för sjuka barns skull.

 • Sjukdom, Brasilien, Barn, Kampanj, Cancer, Välgörenhet

  Katten Gustaf

 • Kampanj, Cancer, Välgörenhet, Sjukdom, Barn, Brasilien

  Potatohead.

 • Cancer, Välgörenhet, Sjukdom, Kampanj, Barn, Brasilien

  Karaktärerna från succéfilmen Rio.

 • Barn, Kampanj, Välgörenhet, Sjukdom, Cancer, Brasilien

  Olivia.

 • Cancer, Kampanj, Sjukdom, Barn, Brasilien, Välgörenhet

  Hello Kitty i fin sjal.

 • Välgörenhet, Barn, Sjukdom, Cancer, Brasilien, Kampanj

  Karl-Alfred.

 • Välgörenhet, Brasilien, Barn, Kampanj, Cancer, Sjukdom

  Snobben har även han rakat sig.

 • Sjukdom, Välgörenhet, Barn, Brasilien, Kampanj, Cancer

  Fantomen.

8

Här rakar seriefigurerna huvudet i kampen mot barncancer