Nyheter24

tors 17 april 2014

TIPSA OSS!
5 bilder
 
 • 4Chan, Näthat, haley

  Den första bilden Haley lade upp

 • 4Chan, haley, Näthat

  Därefter lade de upp flertalet bilder där de provocerade 4chan

 • 4Chan, haley, Näthat

  Det här är den sista bilden från Haley på Facebook vi hittat

 • 4Chan, haley, Näthat

  En skärmdump av ett mail som skickats till Haleys pappa

 • Näthat, 4Chan, haley

  Några av de hundratals inlägg som dykt upp på Haleys döda brors minnessida

20-åriga Haley - 4chans senaste offer

Hon tänkte provocera forumet, och kanske tjäna lite pengar på köpet. Istället fick hon se privata bilder spridas över hela internet.

FLORIDA. Natten till den 17 augusti gick 20-åriga Haley in på 4chans /b-forum, den mest urspårade platsen på ett av världens största forum, för att ladda upp ett foto. Det föreställde henne med en skylt, där hon utlovade att lägga upp bilder på antingen sina bröst eller sitt kön. Vilket hon skulle visa var upp till slumpen: den vars inläggs-ID slutade med numret ”69” skulle få avgöra. Någon timme senare hade inläggen strömmat in till tråden hon startade. Många snackade mest skit, men ett antal användare höll sig till reglerna och skrev vad de önskade sig av hennes kropp.

Och slutligen kom inlägget som träffade rätt och avslutades med ”69”. Personen med lyckträffen ville se Haleys vagina, men det blev inget av det. Istället möttes användarna av en bild med en hånflinande Haley som visade finger. Ena handens långfinger var uppsträckt, med den andra handen höll hon en skylt där det stod ”Nästa gång KANSKE ni bögar skulle visa en kvinna lite RESPEKT!”. Hon uppmanade också de försmådda 4chan-användarna att gå in på en hemsida där amatörer kan lägga upp nakenbilder och ta betalt för dem – ”för det är där jag visar er respekt!”, som hon skrev.

Planen slår tillbaka

Det hade kunnat sluta där. Besvikelser är inget ovanligt för användarna av 4chans /b-forum. Högst regelbundet trollas forumsbesökarna av fnissiga killar som söker fram någon bild på en söt tjej för att sedan locka fram de andras ensamhetskänslor. Haley hade emellertid missbedömt hur drastiska besökarna av 4chan kan vara när de känner sig lurade på konfekten. Och det gjorde inte saken bättre att hon och hennes pojkvän, efter att ha avslöjat bluffen, fortsatte häckla dem. De kallades ensamma, bögar och småungar, och ytterligare långfingrar sträcktes upp på bilder. Slutligen lade Haley upp en sista bild med en skylt, den här gången med rubriken ”Dagen /b dog”. ”Det är bara att acceptera att ni är gnälliga ungar, och att ert ’hackande’ inte är värt ett dugg”.

I en text upplagd på den anonyma informationssidan Pastebin beskrivs situationen från 4chananvändarnas perspektiv. Inledningsvis var det rörigt. Det fanns ingen kommunikation, och de flesta inläggen i trådarna kom från ovana postare som inte fattade ett dugg.

– Först när en utbrytargrupp formade sig i ett separat chattrum började saker och ting falla på plats. Det var där användarna gjorde det mesta av ”CSI”-arbetet, för att sedan återvända till tråden på 4chan och publicera det man fått fram.

Fokusgrupp sätter Haley under lupp

Hundratals tjejer gicks igenom på Facebook och jämfördes med bilderna de hade. Man var osäker på om namnet de fått, ”Haley”, verkligen var hennes riktiga namn men efter att ha sett bilder på betalsidan hon hade länkat till visste man i alla fall att hon hade tatueringar. Dessutom hade hon flera gånger använt ett underligt uttryck för att förolämpa dem: ”jits”, som enligt Urban Dictionary betyder ungefär ”ung, ännu inte upplärd, smågangster”. Någon kunde identifiera att det härrörde från Florida, och någon annan föreslog att man ändå skulle prova att leta efter tjejer vid namn Haley. Facebookprofilen hittades rätt snabbt.

– Det tog under 24 timmar att hitta Haley. Låt nu dokumenterandet börja.

Och informationsinsamlingen om 20-åriga Haley började på allvar. 4chan hade nått benet och nu var det dags att bita i på riktigt. Man hittade hennes adress, telefonnummer, personnummer, pappa, mamma, släktingar, arbetsplats, skola, liv. Allt hittades och lades ut på Pastebin och 4chan. Dessutom lurade man fram den amatörporr hon spelat in och sålt tillsammans med sin pojkvän. Hur? Jo, det berättade den anonyme användare som fick fram filmerna själv i en tråd.

– Vi hade tillgång till listan på folk som köpt filmer och bilder av henne på betalsidan hon använder. Jag googlade runt lite på användarnamnen, och visst fan använde en av dem samma användarnamn på en annan dejtingsida. Jag låtsades vara Haley, och berättade att mitt konto på betalsidan blivit avstängt och att jag nu behövde få tillbaks mina filmer och bilder.

Efter lite tveksamhet från användaren lyckades de övertyga honom om att det verkligen var Haley, och fick så slutligen tag på både filmer och bilder. I och med detta hade man inte bara måltavla och ammunition, man hade också det nödvändiga vapnet. Ungefär samtidigt skrattade Haley och hennes pojkvän åt det inträffade på Facebook. Då verkade allt gå fint.

– Jag har varit på förstasidan i två dagar nu, med typ fem trådar samtidigt varje gång.

Haley försvunnen från nätet - men porren finns kvar

Det är det sista jag sett av henne på nätet. När jag ringer Haleys arbetsplats, en restaurang med inriktning på ”delikat men ändå rimligt prissatt mat”, framkommer det att hon inte längre jobbar där. På skolan hon kopplats ihop med säger receptionisten, efter viss tvekan, att hon fått mail om Haley från flera ”ouppfostrad pojkar”. Men ingen vill ge mig någon information om hur jag kan få tag i henne, eller ens om hon fortfarande går där. Visst, det finns telefonnummer till henne och hela hennes familj, inklusive pojkvännens släktingar, utspridda på nätet men alla telefonnummer jag ringer är avstängda. ”We’re sorry, you have reached a number that is disconnected” säger de förinspelade rösterna artigt på samtliga tio-tolv telefonnummer jag provar. Samma meddelande nås jag på många av de 10-15 Facebookprofiler som ska tillhöra Haley och hennes nära och kära. Allt är nedstängd, borttaget. Flykt.

Kanske inte så konstigt att man flyr nätet vid det laget, dock. För om man googlar Haleys fullständiga namn är förstasidan av resultat täckt av hennes spridda porrbilder och förnedrande Photoshop-bilder. På en skärmdump som spritts syns privata Facebook-meddelanden, skickade till tiotals av hennes vänner, med texten ”vet du att Haley gjort porr?” och några bilder. Obekräftade rykten cirkulerar på 4chan att Haley är satt under bevakning, för att försäkra att hon inte ska begå självmord. Minnessidan över hennes bror, som dog 2009, har mottagit hundratals ”kondoleanser” de senaste dagarna – alla påhittade, vidriga och uppenbart till för att slå tillbaka mot Haley. Till och med de döda ska veta när någon går i vägen för 4chan.

Nyheter24 har förgäves sökt Haley för en kommentar. Hennes namn är fingerat.

4Chan, haley, Näthat


KOMMENTARER

4 bilder
 
 • Hasch, Marijuana, USA, Cannabis

  En hund under en "Legalize it"-banderoll.

 • USA, Cannabis, Marijuana, Hasch

  Katter kan få magproblem av naturlig marijuana.

 • Hasch, Cannabis, Marijuana, USA

  Värre är det med syntetisk marijuana – det kan ta död på djuren.

 • USA, Hasch, Marijuana, Cannabis

  Bäst är att helt enkelt hålla djuren borta.

6

Veterinärerna varnar: Håll era husdjur borta från marijuana!

Det är inte bara barn man ska hålla undan marijuana och annan narkotika. Även djur är potentiella offer, varnar veterinärer i USA.


 • SMS, Bilkörning, Cyklist, Australien, Olycka

  Kvinnan smsade i bilen och körde på en cyklist. Efteråt oroade hon sig mest över reparationskostnaderna för bilen.

0

Sms:ande kvinna körde på cyklist – vägrar be om ursäkt

Kvinnan smsade med sju andra medan hon körde bil – sedan körde hon på en cyklist. Efteråt oroade hon sig mest över vad det skulle kosta att reparera den dyra bilen.3 bilder
 
 • Kina, Deprimerad, Panda, Nöjespark, Zoo

  Pandan Sijia var deprimerad – därför fick hon en egen nöjespark.

 • Nöjespark, Panda, Deprimerad, Zoo, Kina

  Hon har bland annat fått en teve som visar andra pandor.

 • Deprimerad, Nöjespark, Kina, Zoo, Panda

  Resultatet ska ha varit gott – Sijia är nu mycket gladare.

0

Deprimerad panda fick egen nöjespark

Pandan Sijias bästa vän flyttades till ett annat zoo. Detta gjorde Sijia deprimerad. För att muntra upp henne fick hon en egen nöjespark.

2 bilder
 
 • Valdtakt, Hemlös, Efterlyst, Tips, Överfall, Polisen

  Den misstänkte mannen fångades på bild av övervakningskamerorna.

 • Hemlös, Valdtakt, Överfall, Tips, Efterlyst, Polisen

  I kvällens Efterlyst i TV 3 tas fallet upp av programledarna Robert Aschberg och Jenny Gourman Strid. Expert i studion är advokaten Thomas Bodström.

20

Emily utsattes för våldtäktsförsök – polisen misstänker hemlös gärningsman

Emily var på väg hem från stallet sent på kvällen när en okänd gärningsman plötsligt överföll henne bakifrån. Hon skrek och försökte slå sig fri men han var för stark. I kvällens Efterlyst i TV3 söker polisen efter vittnen som kan ha sett eller hört något. Enligt polisen tyder mycket på att mannen är hemlös.


3 bilder
 
 • Timbuktu, Den svenska skammen, Video, Brandmän

  I en ny video framför brandmän några rader ur Timbuktus senaste låt.

 • Den svenska skammen, Brandmän, Timbuktu, Video

  I videon läser brandmän upp rader ur "Den svenska skammen".

 • Den svenska skammen, Timbuktu, Video, Brandmän

  Videon hyllas på sociala medier.

0

Brandmännen rappar Timbuktus låt: "Släcker hatets bränder"

En video där brandmän rappar några rader ur Timbuktus nya låt gör succé. Videon hyllas på sociala medier och är ytterligare exempel på när brandmän kämpar mot rasism.

4 bilder
 
 • Bosse Andersson, hat, Derbyfest, Tele 2 Arena, Stockholmsderby, AIK, Hatramsor, Djurgarden

  Bosse Andersson tror på derbyfest i kväll.

 • Hatramsor, Tele 2 Arena, Bosse Andersson, Derbyfest, Stockholmsderby, hat, Djurgarden, AIK

  Häng med du också – och dela den här bilden i sociala medier.

 • Stockholmsderby, Hatramsor, Derbyfest, AIK, Tele 2 Arena, hat, Bosse Andersson, Djurgarden

  Djurgårdens sportchef på en ceremoni i Mjällby där han hedrade Ola Andertoft som försökte rädda livet på den 43-årige man som miste livet i Helsingborg.

 • Bosse Andersson, Tele 2 Arena, Hatramsor, hat, Stockholmsderby, AIK, Djurgarden, Derbyfest

  En tyst minut för supportern utanför Stadion.

0

Dif:s sportchef: "Vårt ansvar att visa att det inte är på liv och död"

Derbyfest – ja, tack. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson tror på en stor fest – men vill få bort hatet:
– Vi måste alla ta ansvar till vilket pris vi hatar, säger han till Nyheter24.

 • Ryssland, Vladimir Putin, Stridsvagn, Ukraina, Kramatorsk

  Ukrainsk pansarvagn med rysk flagga.

 • Ryssland, Stridsvagn, Ukraina, Vladimir Putin, Kramatorsk

  Enligt AP rör det sig om ukrainska soldater som hoppat av.

 • Ukraina, Vladimir Putin, Kramatorsk, Stridsvagn, Ryssland

  Pro-ryska milismän i Kramatorsk.

 • Ukraina, Ryssland, Stridsvagn, Vladimir Putin, Kramatorsk

  Männen, som klär sig som soldater, vaktar en polisstation i staden.

 • Ryssland, Kramatorsk, Vladimir Putin, Ukraina, Stridsvagn

  Flera vägspärrar har byggts i östra Ukraina efter hot från regeringen i Kiev om en "antiterroraktion".

14

Pansarvagnar med rysk flagg i östra UkrainaNBA
4 bilder
 
 • San Antonio Spurs, Händer, basket, Bild, Stora händer, Kawhi Leonard

  Kawhi Leonard har cirka 30 centimeter långa händer.

 • San Antonio Spurs, Händer, Bild, Kawhi Leonard, Stora händer, basket

  Leonard och hans lagkamrater skämtade om hans händer i en tevereklam för tvättmedel.

 • Bild, Händer, Stora händer, basket, San Antonio Spurs, Kawhi Leonard

  Han spelar för San Antonio Spurs.

 • Kawhi Leonard, San Antonio Spurs, Stora händer, Händer, basket, Bild

  Giannis Antetokounmpo är en annan basketspelare med stora händer. De är cirka 25 centimeter långa.

0

Är NBA-stjärnans dasslock till händer de största du har sett? • Flygplan, Anställd, Misstag, Porrtabbe, US AIrways

  US Airways twittrade ut ett minst sagt grovt och opassande svar till en av sina kunder.

0

Låg bakom flygbolagets gigantiska porrtabbe – får behålla jobbet

US Airways twittrade en grov porrbild till en kund. Men trots att det kallats "den värsta tweeten i Twitters historia" får den ansvarige nu behålla sitt jobb.3 bilder
 
 • Unga föräldrar, rekord, England, Storbritannien

  "Mor- och farföräldrarna är otroligt stöttande", säger en källa.

 • Unga föräldrar, England, Storbritannien, rekord

  Det unga paret ska ha varit tillsammans i över ett år innan födseln.

 • England, rekord, Storbritannien, Unga föräldrar

  Mamman var elva år gammal när hon blev gravid.

4

12-årig flicka och 13-årig pojke har fått ett barn tillsammans

12 år gammal – och redan förälder. Ja, det är verkligheten för en ung flicka i Storbritannien. Pappan är dock inte mycket äldre han.

3 bilder
 
 • #låtrichardstanna, Goteborg, Kampanj, instagram

  Eleverna på Lundaskolan vill att deras lärare Richard ska få stanna.

 • #låtrichardstanna, Goteborg, instagram, Kampanj

  Kampanjen för att få honom att stanna är igång.

 • #låtrichardstanna, instagram, Goteborg, Kampanj

  Richard Boman tycker att elevernas initiativ känns fantastiskt.

15

#Låtrichardstanna – nu kämpar eleverna för att få ha kvar sin lärare

Eleverna på Lindåsskolan i Göteborg var inte nöjda med att deras nya lärare skulle tvingas sluta efter nedskärningar. De startade därför en hashtag i sociala medier och hoppas nu att det ska kunna hjälpa honom att få stanna.