Avoin Ministeriös hemsida och Joonas Pekkanen
Avoin Ministeriös hemsida och Joonas Pekkanen

50 000 likes - då kan lagen ändras

Med 50 000 underskrifter kan nu ditt lagförslag debatteras i finska parlamentet. Projektet Avoin Ministeriö tvingar politikerna att ta ställning.


We the People

2011 införde president Barack Obama en amerikansk hemsida liknande Avoin Ministeriö; We the People. Når ett förslag 25 000 underskrifter inom 30 dagar måste Vita Huset adressera frågan på något sätt - men de måste emellertid inte, som fallet är i den finska varianten, rösta om saken.

FINLAND. Skulle du kunna skaffa dig 50 000 likes på en politisk idé? Låt oss då hoppas att du bor i Finland – för där ger det ideella projektet Avoin Ministeriö (ungefär "det öppna ministeriet") dig möjlighet att föreslå nya lagförslag.

Enligt en lag som sattes i verket i mars måste det finska parlamentet rösta på ett lagförslag om det fått 50 000 signaturer, och Avoin Ministeriö vill underlätta den processen för medborgarna. Det berättar projektets initiativtagare Joonas Pekkanen.

– Vår roll är att se till att den här möjligheten blir så kraftfullt utnyttjad som möjligt. Dessutom hjälper vi till att utforma förslagen så det fungerar rent juridiskt, och förbereder för att diskutera dem på högre ort, säger han till Nyheter24.

Hemsidan ska förenkla processen

Projektet har tidigare hjälpt till med fysiska underskrifter, men i början av oktober lanserade man sin webbsida där processen ska göras enklare och snabbare. Sociala medier spelar också en stor roll för projektet i och med dess förmåga att sprida budskap. Men än så länge kan man inte rösta på lagförslagen med sitt Facebook-konto.

– Lagen som genomfördes i mars begränsar tydligt hur signaturerna måste se ut, man får bara rösta om man ansluter sitt bank-ID eller mobilnummer, berättar Joonas Pekkanen.

50 000 vill förbjuda pälsfarmning

Ett förslag har än så länge fått över 50 000 röster, där man vill förbjuda pälsfarmning. Ett annat som är på god väg till den magiska siffran vill tillåta alla att använda crowd-funding för att samla in pengar, och inte bara välgörenhetsorganisationer som lagen nu stipulerar.

– Men vi har fått in över 320 förslag, så det är mycket som diskuteras. En vill förändra den finska motsvarigheten till Systembolaget och tillåta affärsförsäljning av vin, en annan vill tillåta dödshjälp. Det gemensamma för förslagen vi får in är att de annars inte skulle drivas på den högsta politiska nivån.

Målgruppen är också just grupper och människor vars frågor inte skulle uppmärksammas. Till exempel stödjer en majoritet av finnarna att homosexuella ska få gifta sig, men ändå debatterades frågan i princip inte alls inför förra årets val. Avoin Ministeriö vill tvinga politikerna till att ta ställning. De har inte längre monopol på att sätta agendan, som Joonas Pekkanen uttrycker det.

"Parlamentet bestämmer i slutskedet"

en ledare i den finlandssvenska tidningen Västra Nyland uttrycker skribenten Niclas Erlin oro över att den nya tekniken ska medge att impulsiva och populistiska idéer får fäste, men Joonas Pekkanen säger att parlamentet alltid har sista ordet.

– Vi tar ingen politisk ställning, vi är en öppen plattform. Men vi tror att en öppen diskussion och debatt kommer få fram de bästa idéerna, och litar på att parlamentet i slutskedet avgör vad som fungerar och inte fungerar.  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!