undefined
1 av 6
undefined - Foto: Montage Scanpix/Facebook
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Här censurerar SD-toppen kritik på Facebook

Efter dagens avslöjande att SD-höjdaren Erik Almqvist 2010 använt olika rasistiska och sexistiska tillmälen vill nu Almqvist till varje pris hålla sin Facebook ren från kritik.


I dag släppte Expressen en filminspelning, ursprungligen från SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroths mobiltelefon, som visar att den finanspolitiska talespersonen Erik Almqvist ljugit om ett händelseförlopp en sommarnatt 2010. Något som lett till att han i dag fått sparken från alla sina uppdrag av partiledaren Jimmie Åkesson . 

Då var Almqvist pressekreterare för SD, och deltog i en diskussion med ståuppkomikern Soran Ismail då tongångarna blev hätska. Almqvist använde de nedsättande skällsorden ”babbe” och ”blatte lover”, och då en förbipasserande kvinna ingrep fick hon höra att hon var en ”liten hora”.

Bemöter kritiken på Facebook

Kritiken har sedan dess varit hård på sociala medier, och Almqvist väljer att bemöta den på Facebook.

”Det man bör förstå i sammanhanget är att detta hände för 2,5 år sedan, en tidig morgon efter krogen när vi har ett flertal personer på oss som hetsar och kallar oss rasister och ger sig på oss fysiskt,” skriver han i en status och fortsätter:

”Detta under en tid då jag flera gånger blev attackerad på stan, fick mitt hem sönderslaget, hade blivit sparkad från jobbet pga partibok mm. Jag har, i samråd med partiet, jobbat med den bittra och hämndlystna sidan av mig själv länge nu och helt ändrat levnadsmönster för att aldrig hamna i dylika situationer.”

Almqvist avslutar med att uttrycka sin ånger över att ett par av hans ”allra värsta och sämsta ögonblick i livet” nu dras upp igen.

Rensar bort kritik i kommentarsfältet

Men när Almqvist får kritik i kommentarsfältet är han snabb med att radera den. En Björn Westblom Anderstedt skriver tre kommentarer i hårda ordalag, där han attackerar Almqvist för hans ordval.

Även en man vid namn Lars Ekman passar på att kritisera Almqvist - inte för att ha sagt rasistiska saker, utan för att ha ljugit.

Argast av alla verkar den unge mannen Viktor Lindström.

Ett par minuter senare är samtliga ovanstående tre inlägg bortplockade, samt ytterligare några som Nyheter24 inte fick tillfälle att ta skärmdumpar på.

Även mer dubbeltydiga kommentarer, som inte är lika rättframt kritiska, har blivit bortplockade från kommentarsfältet. Så till exempel när Facebook-användaren Joacim Blomqvist insinuerar att Almqvist varit våldsam under kvällen.

Samma bemötande - det vill säga närmast omedelbar radering - får en ironisk kommentar av någon vid namn Troed Troedson.

Får stöd - från andra Sverigedemokrater

I kommentarsfältet till inlägget får han dock också tröst från andra Sverigedemokrater. Patrik Jönsson, i Skåne läns landstings regionfullmäktige samt Hässleholms kommunfullmäktige, säger till exempel att han förmodligen reagerat likadant själv.

”I en sådan situation hade de flesta av oss reagerat lika dant, säkert jag också. Stå på dig, förklara hur du behandlats och försök vända på situationen. Du har mitt fulla stöd,” skriver Jönsson.

Bjarne Kragh, sverigedemokratisk ersättare i Kulturnämnden i Malmö, understryker även han sitt stöd till Almqvist.

”Som Sverigedemokrater du professionell. Som människa är du som alla andra där reagera på ett uifrånkommande hot. Omtalade påstående från Expressen var väldigt lätt att genomskåda, då där inte riktigt var något sammanhang i det. Stå på dig Erik, du har även mitt stöd!”

Birgitta Kullven, sverigedemokrat i Västra Götalands läns landstings regionfullmäktige, pekar på en häxjakt mot SD.

”Folk som onte upplevt den häxjakt som vi Sverigedemokater utsätts för hela tiden på arbetsplatser och privat vet inte hur det är. Man är väl inte mer än människa och kan stå ut med vad mycket som helst.”

Kent Ekeroth, som var med på plats då filmen som Expressen publicerat spelades in, passar också på att visa Almqvist sitt stöd i kommentarsfältet.

”Erik är en av de bästa vi har. Vad ingen verkar komma ihåg är att killen på gatan blir omhändertagen av polis något senare, när vi lämnat platsen. Skulle han bli det om han var lugn och snäll?”

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!