Grävmarken i Marsytan gjorde av Curiosity, vars uppdrag pågår i två år.
1 av 3
Grävmarken i Marsytan gjorde av Curiosity, vars uppdrag pågår i två år. - Foto: NASA/AP
Den ännu oförklarade detalj som hittades av Curiosity.
2 av 3
Den ännu oförklarade detalj som hittades av Curiosity.
Detaljbild på flodbädden som Curiosity tidigare påträffade.
3 av 3
Detaljbild på flodbädden som Curiosity tidigare påträffade. - Foto: Nasa

Curiosity har hittat något "omskakande" men hemligt på Mars

Mars kryllar av intressanta upptäckter, åtminstone att döma av framgångarna för rovern Curiosity. Men den största upptäckten är hemlig - tills vidare.


Curiosity
Curiosity är en NASA-rover som sköts upp den 26 november 2011. Rovern kommer är tre gånger så tung och dubbelt så bred som de tidigare Mars Exploration Rovers, Spirit och Opportunity, som landade på Mars 2004. Curiosity kommer att analysera ett flertal prover från jorden och från stenar. Rovern förväntas arbeta i minst ett marsår (~2 jordår) och ska då utforska större del av ytan än någon tidigare rover. 

– Den här informationen är något för historieböckerna. Det ser verkligen bra ut.

Så fantasieggande kommenterade Nasa-projektet Curiositys högst uppsatte forskare, John Grotzinger, det senaste fyndet för NPR på tisdagen. Curiositys uppdrag har hittills gått som smort. Landningen av rymdrovern gick över all förväntan, och under de första månaderna har den hittat såväl tydliga tecken på flodbäddar som små, ännu oförklarade metalliska saker på Mars yta. 

Nu har man alltså gjort resans kanske största upptäckt hittills – men vägrar berätta vad det är, frånsett att det är just spännande. Nyheter24 kunde intehålla sig, utan ringde upp Samuel Regandell, doktorand på institutionen förfysik och astronomi vid Uppsala universitet, och bad honom om hans bästa gissning.

– Det kan vara en kemisk struktur i sanden som indikerar attnågon annan form av process än den rent geologiska inträffat. Kort sagt: teckenpå liv i mikroorganismform.

Det är motvilligt Regandell dristar sig till dennaspekulation - forskare gillar inte att gissa - och han lägger också snabbt tillen brasklapp:

– Även om det skulle visa sig att det funnits liv påMars säger det väldigt lite om förekomsten av liv i universum. Jorden och Marshar haft mycket utbyte av varandra, och man ska inte utesluta att livet kommithit därifrån eller vice versa.

Tills Nasa bestämmer sig för att berätta vad de hittatvet vi ingenting mer än så, och trots Regandells ivrigaförsäkringar om att han bara kan gissa erkänner han att han också är spänd på vaddet kan handla om.

– Det ger ju potentiellt svar på en väldigt fundamentalfråga: Hur ensamma är vi egentligen? I dag vet vi egentligen inte hur livet uppstod.Om vi skulle få en till mätpunkt, frånsett jorden, skulle det kanske bli lättare att förstå,avslutar han för Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.