Vita huset vill tagga ner namninsamlingarna.
1 av 2
Vita huset vill tagga ner namninsamlingarna. - Foto: AP
Medborgarförslagen på Whitehouse.gov har fördubblats på bara de två senaste månaderna.
2 av 2
Medborgarförslagen på Whitehouse.gov har fördubblats på bara de två senaste månaderna. - Foto: Faksimil, Whitehouse.gov

Vita Huset har tröttnat på medborgarförslag

I september 2011 införde president Barack Obama en online-namninsamling för medborgarförslag. Nu har Vita huset insett att det inte var en så bra idé.


Namninsamlingar på Vita husets hemsida

"Legalisera marijuana" – skapad 7 november 2012

83 000 namnunderskrifter

"Räkna om rösterna i valet" – skapad 10 novemer 2012

68 000 namnunderskrifter

"Avsätt Obama" – skapad 11 november

47 000 namnunderskrifter

"Deportera CNN:s Piers Morgan för brott mot 2nd Amendment (friheten att bära vapen, red anm)" – skapad 21 december 2012

97 000 namnunderskrifter

WASHINGTON. "Det bästa argumentet mot demokrati är ett fem minuter långt samtal med den genomsnittliga väljaren". 

Kanske borde Obama-administrationen tänkt på Winston Churchills klassiska citat innan man sjösatte "We the People" på whitehouse.gov.

Det har nämligen visat sig att amerikanarna inte kan hantera en officiell, nätbaserad namninsamling. Kanske hade Vita huset det på känn när man införde tjänsten för drygt ett år sedan, eftersom man bestämde att det skulle krävas minst 5 000 namn på 30 dagar för ett officiellt svar.

Dubbla höjningar

Men efter att ha drunknat i oseriösa medborgarförslag insåg Washington redan efter två veckor att den gränsen var för låg. Den nya ribban sattes till 25 000 namn. Inte hjälpte väl det. Förra veckan tvingades Vita huset ta ställning till förslaget om att bygga en "Dödsstjärna" á la Stjärnornas krig, eftersom det samlat ihop 32 000 namn (det blev ett nej).

Så igår kom beskedet: Det krävs nu 100 000 namn för att få ett officiellt svar på sitt förslag. Vita huset skriver på sin hemsida att man genomför ändringen för att "kunna ge de mest populära idéerna den uppmärksamhet de förtjänar". 

Man noterar också att intresset för We the People exploderat de senaste två månaderna, med 73 000 nya namninsamlingar och 4,9 miljoner underskrifter.

Texas vill gå ur USA

Det enda förslaget som ligger över 100 000 namn just nu handlar om att juridiskt definiera Westboro Baptist Church som en hatgrupp. 

Förutom det förslaget finns det bara två som tidigare nått över 100 000-gränsen. Det ena handlar om hårdare vapenlagar. Och det andra, med 125 000 namn, startades av en Texasbo som vill att hans delstat ska få träda ur USA och bilda ett eget land.

Till det sistnämnda förslaget svarade Vita huset bestämt nej och skrev att USA är och förblir enat. Samtidigt passade man på att adressera sju andra förslag från sydstater med samma krav, samt ett motförslag att deportera alla invånare som vill träda ur unionen.

/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!