Här är de sex bästa svenska Harlem shakes

Sedan Nyheter24 skrev om Harlem shake förra veckan har nätfenomenet exploderat i popularitet. Nu har svenska videos börjat ploppa upp och Leonel Marjavaara har samlat och betygsatt de sex bästa.


The Harlem shake

Är en viral danstrend som tagit Youtube-världen med storm. Som Nyheter24 skrev om redan förra veckan går nätfenomenet ut på att en person först solodansar till Baauers låt "Harlem Shake" och sedan får sällskap av ett gäng. 

Ju galnare desto bättre.

När Nyheter24 förra veckan skrev om den nya Youtube-trenden utmanade vi Sverige att haka på, eftersom det bara fanns internationella versioner då.

Nu har bidragen börjat trilla in. 

6. ÖSK Edition

Örebro SK må ha halkat ner till Superettan inför denna säsong men det är fortfarade skön stämning i truppen. Det visar inte minst den här videon.

Naturligtvis är det 21-åringen Boris Lumbana, en av de mer musikaliskt begåvade i truppen, som agerar dansledare.

Plus: Tränarna som undrar vad fan som försiggår. Och det faktum att ÖSK orkar vara kreativa mitt under en tung försäsong.

Minus: Lite trött produktion. ÖSK:s videoredigerare har nöjt sig med ljudet från Behrn Arenas högtalare i stället för att lägga på låten i efterhand. 

Dessutom har det slarvats något i direktiven eftersom en annan spelare halvdiggar medan Lumbana kör i början. Fel! Harlem shake-lagen säger att dansledaren skall köra helt solo i början och omgivningen bör agera ointresserad.

Betyg: 6/10

5. Daniel Da Silva

Let's Dance-profilen är till vardags creative director på reklambyrån Nine Yards "som gillar att ligga i framkant" med virala grejer.


Plus: Reaktionen från Daniels son. Hela kontoret freakar ur men ettårige Louie blir inte rädd, bara otroligt fascinerad och förundrad över faktumet att pappa tar flera tuggor av en krukväxt.

Minus: Daniel, som ju faktiskt har ett förflutet som proffsdansare, borde kanske varit den som agerade soloman i början. Å andra sidan har Harlem shake inget att göra med dans som ser bra ut, så vi låter den passera.

Betyg: 6.5/10.

4. Jenny Strömstedts talkshow

I går gästade bland andra Marie GöranzonJockiboi och Caroline af Ugglas Jenny Strömstedts talkshow. När de klev ur taxin på Tegeluddsvägen visste de nog inte att de skulle bli först ut i svensk teve med göra the Harlem shake ...

Plus: Att Dramaten-skådespelerskan Marie Göranzon, 70, inte anser sig för god för att stå för solonumret.

Minus: Att Caroline af Ugglas är den enda gästen som är kvar när beatet droppar och det hela drar igång på riktigt. Om det inte är Jockiboi som gömmer sig bakom David Beckham-masken ... 

Betyg: 7/10

3. Team Favela

Den här varianten är från förening i Södertälje som jobbar med unga som har det svårt.

Plus: Valet av plats. En bra Harlem shake ska vara lite galen, och en idrottshall erbjuder goda möjligheter att freaka ur med hjälp av redskap och tillbehör.

Minus: Varför jobbar ingen in lianerna i mixen? Fyra simultansvingar och den här hade nosat på en 8:a.

Betyg: 7.5/10

2. TV4 Nyhetsmorgon

Man vet att en nätfenomen blivit viralt när det görs i två TV4-program med tio timmars mellanrum. Peter Jihde och kompani följde i morse upp Jenny Strömstedts talkshow från gårkvällen med en egen variant.


Plus: Att TV4 skiter i att de just fick 100 000 äldre tittare att säga: "Vad fan var det där?".

Minus: Att Peter Jihde gömmer sig längst bak. Se och lär av dina amerikanska kollegors Harlem shakes: Jimmy Fallon och Stephen Colbert

Betyg: 8/10

1. Borås Firefighters

Utan tvekan inspirerade av originalet som Nyheter24 skrev om förra veckan bjuder här Västergötlands stolthet, Borås brandkår, upp till dans.


Plus: Detaljerna. Sirener på två olika fordon påslagna, blinkande ljus på träningsdockan – och till och med en dykardräkt. Vi gillar också det faktum att män i ett av de allra manligaste och macho-yrkena vågar vara lite silly.

Minus: Skattebetalarna i Borås hade nog inte haft något emot om brandmännen dragit på vattenslangarna i 15 sekunder.

Betyg: 8.5/10

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!