Facebooksida hänger ut misstänkta nazister – "Skit ska skit ha"

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att högerextrema grupper mobiliserar sig och patrullerar utvalda områden i Stockholm. Nu bevakas och jagas dessa via en motståndsgrupp på Facebook.


Facebooksida samlar hat

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur en Facebookgrupp, som lyckats samla ihop över 100 000 medlemmar, sprider rasistiska länkar.

Där kommenterades det bland annat om att civila patruller behövdes.

En person uppmanade dessutom till mord.

"Dags för polisen ta upprorsmakarna med full styrka, släpa dom bakom ett hus där inga kameror och blickar ser, och sätta en kula i skallen på dom".

Läs mer

Nyheter24 har också skrivit om hur högerextrema utnyttjat situationen med upplopp runt om i Stockholm.

Bland annat om hur en 15-årig pojke misshandlats här.

Och om hur grupperna organiserat sig på Facebook här.

STOCKHOLM. I förra veckan skrev Nyheter24 hur högerextrema Facebookgrupper samlat allt fler medlemmar, om hur så kallade "medborgargarden" organiserar sig på Facebook och om personer som har kommit i deras väg.

Registreringsnummer

Nu visar det sig att anti-rasistiska motståndsgrupper har formerats runt om i Stockholm, bland dessa Facebookgruppen "Ortens Soldater" med närmare 2 500 medlemmar. På gruppens sida har man bland annat publicerat registreringsnummer tillhörande människor som uppges vara medlemmar i högerextrema organisationer.

I kommentarerna till dessa inlägg hängs även bilägarna ut med namn och adresser.

– Det är helt fel att registreringsnummer till bilar på sidan och jag har sagt till folk att inte göra det, säger en person bakom gruppen till Nyheter24, och fortsätter:

– Jag har försökt få bort de inläggen.

Personen bakom kontot säger också att den som till en början publicerade registreringsnummer inte längre skriver för sidan. 

"Menat i självförsvar"

Även om gruppskaparna uppmanar människor till att tänka på vad man skriver – eftersom att "snuten har koll på allt" – så meddelar man ändå att de högerextrema grupperna "kommer få smaka på asfalt och betong i orten när dom väl kommer".

– Det var menat i självförsvar. Om de kommer hit och ska hoppa på oss så får vi ta till självförsvar, det är inget mer med det.

Bland kommentarerna i gruppen finns uppmaningar om att låta "de veta att vi som har bollar och åker in till dom och krossar allt som går att krossa" och att "det går inte att diskutera bort nassar `skit ska skit ha' är ett väldigt bra uttryck. Det ska göra ont att vara nazist".

– Vi står inte för våld och det har jag sagt tidigare. Jag kan inte rå för vad mina medlemmar skriver, skriver personen bakom kontot till Nyheter24.

Polisen håller koll

Polisen känner till att den här typen av grupper existerar, både högerextrema och dess motsatser.

– Det är som allt annat här i livet, finns det en pol så finns det en motpol, säger Kjell Lindgren från polisens länskommunikationscentral till Nyheter24, och fortsätter:

– Självklart håller vi koll på de här grupperna så gott det går och det är ingenting nytt.

/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.