Tjänar filmindustrin på fildelning?
1 av 3
Tjänar filmindustrin på fildelning? - Foto: Montage / SCANPIX
Hollywood har attackerat de brittiska forskarna.
2 av 3
Hollywood har attackerat de brittiska forskarna. - Foto: AP / SCANPIX
The Pirate Bay - världens största fildelningssajt.
3 av 3
The Pirate Bay - världens största fildelningssajt. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Filmjättar attackerar forskare – för att de försvarat piratkopiering

Det verkar inte lätt att vara forskare och inte vara militant motståndare till piratkopiering på nätet. Då kan man nämligen få hela Hollywoodindustrin på sig.


Kan gynna mindre filmer

Tidigare har Nyheter24 skrivit om en undersökning som visade att mindre filmer faktiskt kan ha tjänat på fildelning. När sajten Megaupload stängdes minskade intäkterna för mindre filmprojekt, samtidigt som Hollywoodindustrin gick framåt.

LONDON. I förra veckan kom en grupp forskare på LSE (London School of Economics) fram till att fildelning inte alls behöver vara negativt för musik- och filmindustrin.

Nu går Hollywood till motattack, ett vanligt grepp enligt forskarna själva. I ett blogginlägg skriver filmbolagens branschorganisation MPAA att de "avslöjat" forskningsrapporten som falsk. I sin bevisföring hänvisar de till en annan studie – vars första fotnot är följande:

"Vi tackar Motion Picture Association of America (MPAA) för den generösa finansieringen till stöd för den här studien".

"Industrin gör sig själva skyldiga till anklagelserna"

I inlägget beskriver MPAA forskningsrapporten som "osofistikerad och missvisande".

– Det stora problemet här är att debatten om upphovsrätt och fildelning främst är ideologisk. Med andra ord, industrin själva gör sig skyldiga till de anklagelser de riktar mot oss. En närmare titt på vad vi faktiskt säger i rapporten visar snarare att industrin misstolkat oss, säger Bart Cammaert, en av författarna till rapporten, till Torrentfreak.

Menar att fildelning gynnar branschen

LSE-forskarna visade i sin studie att nöjesindustrin faktiskt visar upp ökad omsättning och vinst. De menar att större intäkter från digital försäljning, streamingtjänster och liveuppträdanden kompenserar för minskade intäkter när det gäller fysisk skivförsäljning.

De hävdar också att fildelning faktiskt till och med kan ha gynnat utvecklingen och att politikerna därför borde se över lagstiftningen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!