Swedish Girl finns även på twitter.
1 av 5
Swedish Girl finns även på twitter. - Foto: Swedishgirlseeking.com
Nanna Johansson blev Swedish Girl Seeking. Allt som krävdes var en blond peruk och en portion humor. Nu går ingen på nätet säker.
2 av 5
Nanna Johansson blev Swedish Girl Seeking. Allt som krävdes var en blond peruk och en portion humor. Nu går ingen på nätet säker. - Foto: Swedishgirlseeking.com
Och många köper faktiskt Swedish Girls snurriga kunskap.
3 av 5
Och många köper faktiskt Swedish Girls snurriga kunskap. - Foto: Swedishgirlseeking.com
I vanliga fall ser Nanna Johansson, serietecknare, mer ut så här.
4 av 5
I vanliga fall ser Nanna Johansson, serietecknare, mer ut så här. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Nanna Johansson, 27, är dessutom bloggare, författare och radiopratare.
5 av 5
Nanna Johansson, 27, är dessutom bloggare, författare och radiopratare. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nanna Johansson om Swedish Girl Seeking: "Vissa är douchebags"

Nanna Johansson och Johannes Finnlaugsson köpte en blond peruk på Buttericks, registrerade sig på några av de största amerikanska dejtingsajterna och skred till verket. Sajten Swedish Girl Seeking gör nu succé online.


Personerna bakom sajten

Nanna Johansson är serietecknare och Johannes Finnlaugson är en ståupp-komiker och manusförfattare för SVT. 

Läs en längre intervju med Nanna på Nyheter24 här

Besök Swedish Girl Seeking här

Läs Nanna Johanssons blogg här.

STOCKHOLM. Swedish Girl Seeking är en humorsajt där intet ont anande nätdejtare i USA får möta GirlFromSweden som är på jakt efter en amerikansk äkta make. Deras skruvade chatsamtal publiceras på swedishgirlseeking.com, en sajt som nu har delats över 2000 gånger på Facebook.  

Nyheter24 tog sig ett snack med Nanna Johansson, en av personerna bakom karaktären, som även hade en del att säga om humornivån hos sverigedemokrater. 

Hur kom du på idéen till Swedish Girl Seeking?

– Jag gjorde en liknande grej på en svensk dejtingsida tidigare i år och resultatet blev rätt roligt, om jag får säga det själv. Så jag tänkte att det vore intressant att göra det i större skala, utanför Sverige och skruva klichén om svenska kvinnor några extra varv. 

Syftet är inte feministiskt

– Det finns inget annat syfte än att det (förhoppningsvis) ska vara roligt. Jag ser att vissa puffat för sidan med typ ”Nanna visar återigen hur knäppa killar är!” eller ”Amerikanska svin får en släng av sleven”, men det är inte alls poängen här. 

"Vissa är douchebags"

– Visst, vissa är douchebags, men vi har med lika många som är snälla eller neutrala. Det intressanta har varit att se hur de interagerar med vår karaktär och om de köper vår extremt flippade information om Sverige eller inte.

Hur många tror på er information? 

– Förvånansvärt många. Fast det är såklart svårt att skilja de som tänker "det här låter helt rimligt" från de som tänker "det här låter helt orimligt, men jag säger ingenting för jag vill ligga".

Hur många snubbar pratar du med innan du får till en rolig dialog?

– Tre kanske? Men många har vi inte ens startat en konversation med. Antingen för att de skrivit för tråkiga förstamejl (”hi”, ”how r u”, ”what’s up”) eller för att de verkat FÖR crazybanana, alltså labila på riktigt.

Hur bra redskap tycker du humor är för att stärka feminism? 

– Väldigt bra. Men jag vill återigen poängtera att jag inte ser just Swedish Girl-projektet som ett särskilt feministiskt (eller ens politiskt) projekt. Det är ett humorprojekt.

Nu bloggar du på Politism, vad kommer vi få se där? 

– Där blir det mer politiska inlägg och serier. Jag håller till exempel på att göra färdigt en grej om sverigedemokraters sätt att skämta.

Hur skämtar sverigedemokrater?

– Ett typiskt skämt innehåller 1) en kvinna som inte tycker som dem, och 2) deras favvo-antagande att alla män som inte är svenskar sedan femtioelva generationer tillbaka sysslar med gruppvåldtäkter. Typ: "[insert kvinnonamn] tycker att mångkultur berikar. Undrar vad hon tycker när hon 'berikats' av tio muslimer!" Jag har läst miljoner varianter av det skämtet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!