På endast några dygn har gruppen redan fått över 14 000 medlemmar.
1 av 2
På endast några dygn har gruppen redan fått över 14 000 medlemmar. - Foto: Faksimil Facebook/Montage
25-åriga Cecilia Gustavsson och hennes syskon hängs ut i gruppen.
2 av 2
25-åriga Cecilia Gustavsson och hennes syskon hängs ut i gruppen. - Foto: Privat

Svensk Facebookgrupp mobbar och sprider hat

Över 14 000 aktiva medlemmar på endast några få dygn. Facebookgruppen "Totalt ointressant information" uppdateras konstant med alltifrån selfies till sexskämt. Men kanske främst med påhopp och hatkommentarer. 25-åriga Cecilia och hennes 13-åriga syster är några av dem som hängs ut.


"Användare är fria att publicera"

Jan Fredriksson, Facebooks talesperson Norden om Facebooks policy.

– Facebook har ett ansvar att tillhandahålla en plattform där användare enkelt kan hitta information om vad som är okej och inte okej att skriva/posta på Facebook. Det ska dessutom var enkelt att anmäla det man som användare anser vara ett övertramp av reglerna. Slutligen har Facebook ansvar att agera på inkomna anmälningar så effektivt som möjligt, säger han till Nyheter24.

Hur kan man som användare lita på att Facebook tar ansvar för att materialet som sprids inte är felaktigt?

– Användare är fria att publicera det de vill utifrån de regler som finns. Facebook utgår från att användare inte bryter mot reglerna. I de fall en anmälan inkommer så utvärderar Facebook den. 

Är du drabbad?

Har du blivit uthängd, kränkt eller förföljd på Facebook? Hör av dig till oss! Du når oss på tips@nyheter24.se.

Cecilia Gustavssons lillasyster är 13 år. För tre dagar sedan blev hon uthängd i Facebookgruppen "Totalt ointressant information" med en bild och hånfulla kommentarer kring hennes sätt att sminka sig.

– Hon mår kasst. Hon har haft problem redan innan, med att hitta sin identitet och så och nu mår hon ännu sämre, säger 25-åringen från Mariestad, till Nyheter24.

Systern är bara en av hundratals som hängts ut i gruppen som på några få dagar fått över 14 000 medlemmar. Kort efter att hon hängts ut gav sig gruppen även på resten av familjen.

– När vi syskon gått in och kommenterat så har de börjat se oss och då har de tagit våra bilder och börjat sprida dem med, säger Cecilia och fortsätter:

– Jag är kraftigt byggd och har fått flera fettoskämt om mig. Det är mest jag och mina systrar som hängs ut.

Polisanmält

Cecilia har tillsammans med flera andra både anmält gruppen till polisen och Facebook. Men än så länge har inget hänt, samtidigt som medlemsantalet fortsätter att öka.

Tony Johansson, chef för utredningen på polisen i Mariestad, bekräftar för Nyheter24 att en anmälan kommit in.

– Den är upptagen klockan 21.00 på torsdagen. Då kommer den att hamna utskriven på mitt skrivbord på måndag. Jag tar inte ställning till den förrän den kommer in fysiskt.

Vad tror du kommer att hända när anmälan väl behandlats?

– När det gäller förtal så blir det sällan motiverat att använda skattemedel, så det får man då stå för själv, säger Johansson.

Han förklarar att det finns ett problem gällande när personer hängs ut på Facebook. För det första är det svårt att avgöra vad som är förtal och inte och för det andra är det svårt att kunna ställa någon till svars för att ha delat bilderna. 

– De flesta kanske inte tänker efter ordentligt innan de lägger upp bilder på sig själva. Bilder som sedan kan hamna var som helst. Internet och Facebook är ju fritt.

Facebook: Strider inte mot vår policy

När Cecilia kontaktat Facebook om fallet har hon fått till svar att gruppen inte strider mot nätverkets policy.

– De bryr sig ju inte, säger hon.

När Nyheter24 nyligen var i kontakt med talespersonen för Facebook Norden, Jan Fredriksson, rörande ett liknande fall svarade han att "Facebook har som ansvar att agera på inkomna anmälningar så snart som möjligt". Men för att det ska ske något måste det strida mot företagets policy för att därefter gå via kontoret i Dublin innan någonting görs.

Men vad krävs för att ett inlägg eller en grupp ska tas bort?

– Att den anmäls på ett korrekt sätt och att det visar sig att den bryter mot Facebooks regler och/eller svensk lag. 

Nyheter24 har vid flera tidigare tillfällen uppmärksammat att Facebook:s agerande mot kränkande inlägg på nätverket är under all kritik. Trots det tycks ingenting ske.

Hotsamtal nattetid

Men Cecilia och hennes syskon tänker inte ge upp – inte så länge bilderna av dem, och flera andra, fortsätter att spridas med kränkande kommentarer. 

– Jag var inne på polisen i förmiddags och lämnade in över 100 screenshots på bilder där vi blivit uthängda, säger hon och fortsätter:

– Nu senast var det en bild på mig där de skrev att "vem kan stoppa mig nu när jag bara rullar fram". Den tänker jag anmäla nu. 

Kränkningarna sker inte bara på Facebook. Efter att medlemmarna i gruppen börjat hänga ut familjen har undergrupper startats där adress och telefonnummer sprids. Något som lett till att Cecilias lillasyster och hennes pojkvän fått motta hundratals hotsamtal nattetid.

– I natt fick hon 60 samtal mitt i natten. Och hennes pojkvän fick 200. Det är hotsamtal av karaktären "Jag ska knulla din mamma".

Vad gör ni nu?

– Vi har slutat att kommentera för att inte trigga de som håller på. Men antalet medlemmar ökar ju bara hela tiden, det tar aldrig slut.

Nyheter24 har sökt skaparen av gruppen men utan framgång.

LÄS MER: Tjejer hängs ut med halvnakna bilder i Facebookgrup
LÄS MER: Jakten på en Facebook-efterlyst "hunddödare" 
LÄS MER: Hatet vinner fortfarande över källkritiken 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit uthängd på Facebook?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.