Nyheter24:s Matilda Andersson.
Nyheter24:s Matilda Andersson. - Foto: Privat

Hatet vinner fortfarande över källkritiken

Nyheter24:s Matilda Andersson om vad som får oss att fortsätta sprida felaktig information på sociala medier.


Kolumn

Matilda Andersson är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @fiskberit

6 000 Facebookdelningar, utan att någon brytt sig nämnvärt om att dubbelkolla fakta. Under gårdagen skrev jag en artikel om Facebookjakten på "hunddödaren". I korta drag en redogörelse för hur en Facebookdelning kan få ödesdigra konsekvenser för personen vars uppgifter sprids. I det här fallet syftade inte artikeln till att bringa klarhet i sakfrågan, huruvida den uthängda skjutit ihjäl tre hundar eller inte, utan till att belysa att en 22-årig kvinna fått sin skyddade identitet röjd.

Än en gång en förundran över att fingerspetsen är snabbare än tanken. Ännu ett bevis på att källkritiken på sociala medier ofta tycks vara totalt icke-existerande. Hur vi gång på gång läser om falska efterlysningar, märkliga massutrop på Instagram och felaktiga retweets.

På Instagram sprids nu bilden av en ung utvisningshotad flicka. Hashtaggar som uppmanar att hon ska få stanna. När jag kontaktade flickans fosterpappa för att få kontakt med henne ville hon inte ställa upp. Hon ville inte ha medial uppmärksamhet. Dagen innan hade en känd dokusåpadeltagare lagt ut hennes bild och fått över 10 000 likes. Jag är tveksam till att denne först dubbelkollat detta med flickan.

Vem är det då som sprider? Det är vi alla. Till och med vi som har som jobb att alltid tänka källkritiskt. Ni minns för något år sedan, när en ung man blev uthängd av halva Sveriges medieelit på Twitter efter att någon tagit hans telefon och twittrat ut en fruktansvärd hattweet mot fotbollsspelaren Fabrice Muamba. Hur framstående journalister uppmärksammade och retweetade men sedan vägrade ta på sig ansvaret när det visade sig att en privatperson blivit felaktigt uthängd. 

När inte ens vi som har det som jobb har tid, ork, eller intresse av att granska det vi sprider på sociala medier, hur kan vi då kräva att någon annan ska göra det?

Men vi måste ha tid, ork och intresse att dubbelkolla innan. Vi alla. Privatpersoner, journalister, makthavare, kändisar, barn, pensionärer. Vi får inte bara trycka dela, gilla eller retweet. Sociala medier är fantastiskt, människor möts, ämnen diskuteras, ordet är fritt. Men med det kommer även ett ansvar.

Vad är det då som får oss att släppa ansvaret? Jag gissar på hat och ilska. Av döma från reaktionerna på gårdagens artikel var det hatet. Kommentarerna har inte kretsat kring det felaktiga i att en skyddad identitet röjts. De har kretsat kring ond bråd död och skjutna hundar. Många tycker fortfarande att det var rätt åt 22-åringen att få sina uppgifter uthängda. Ett öga för ett öga, en tand för en tand.

När det handlar om en ung flicka som ska utvisas är det i stället ilskan. En ilska mot myndigheter och byråkrati som gör att den berörda individen glöms bort.

Ilska är en bra drivkraft, hatet kan diskuteras. Men inget får gå före källkritiken. Varken för dig eller mig.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige