Facebookgruppen växte lavinartat.
Facebookgruppen växte lavinartat. - Foto: Faksimil Facebook/Montage

Mobbningsgrupp nedstängd av Facebook

Nyheter24 har tidigare skrivit om Facebookgruppen "Totalt ointressant information" som uppdaterades med allt från selfies till sexskämt. Men också med påhopp, rasism och hatkommentarer. Nu kan vi berätta att gruppen har stängts ner.


Ett utdrag ur Facebooks regler

Facebook ser allvarligt på hot om självskada. Vi tar bort alla kampanjer för eller uppmuntran till självstympning, ätstörningar eller drogmissbruk. 

Facebook tolererar ingen form av mobbning eller trakasserier. Våra användare kan tala öppet om olika ämnen och offentliga personer, men om vi får in anmälningar om olämpligt beteende riktat mot privatpersoner vidtar vi åtgärder. 

Facebook tillåter inte hatiskt innehåll, men skiljer mellan seriöst och humoristiskt innehåll. Vi uppmuntrar ifrågasättande av idéer, institutioner, händelser och metoder, men vi tillåter inte att enskilda personer eller grupper kränker andra personer utifrån etnicitet, nationellt ursprung, religion, kön, sexuell läggning, handikapp eller sjukdom.

Gruppen växte lavinartat. Till slut var över 50 000 med i "Totalt ointressant information". Nyheter24 skrev om flera personer som trakasserades och hotades i gruppen. Sedan tog Philip Davidsson över administratörsrollen för att rensa upp bland hatet. 

– Jag har inte tid med att kolla igenom alla 100-tals inlägg som läggs in varje dag, sa Philip Davidsson till Nyheter24 då. 

Nu har alltså gruppen stängts ned av Facebook. 

– Många har skrivit och frågat var gruppen är, säger Philip Davidsson till Nyheter24 och förklarar: 

– Gruppen blev nedstängd av Facebook då vi tydligen bröt mot deras regler. 

Philip Davidsson är förvånad.

– Dock så har jag suttit och rensat och inget jag skrivit eller gruppen har brutit mot användarvillkoren så jag förstår inte varför gruppen skulle stängas ner.

Tycker du att det gått bra att rensa i gruppen? 

– Det har gått bra. Så fort folk anmäler inlägg så snabbare tas det bort. Bara i går togs det bort ca 300 inlägg.

Philip Davidsson har kontaktat Facebook. 

– Jag förväntar mig inget svar då någon av de som jobbar på Facebook har gjort fel och kommer absolut inte medge att de har fel.

Jan Fredriksson, Facebooks talesperson i Norden, har tidigare sagt följande till Nyheter24: 

– Facebook har ett ansvar att tillhandahålla en plattform där användare enkelt kan hitta information om vad som är okej och inte okej att skriva/posta på Facebook. Användare är fria att publicera det de vill utifrån de regler som finns. 

I reglerna står bland annat att uppmuntran till drogmissbruk, att hänga ut folk och att Facebook inte tillåter enskilda personer eller grupper att kränka privatpersoner. 

Tre saker som alla skett i gruppen. 

Anser du att gruppen har brutit mot dessa regler? 

– Det är ju inte gruppen som delar sånt här, utan det är personerna som är med gruppen. I stället för snacka med mig och fråga om en ändring så väljer de själv att ta bort gruppen. Man kan lika bra ta bort hela Facebook då det förkommer sånt här på Facebook, säger Philip Davidsson

Det är alltså den enskilde personen som borde stängas av?

– Yes, det ligger på personen som bryter mot reglerna. Bara för till exempel jag bryter mot lagen när jag rånar en bank så får inte ägaren av banken straff för det.

Philip Davidsson skickar via Nyheter24 en hälsning till Facebook: 

– Ni beter er som ett par idioter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna i 25-årsåldern död – man i samma ålder mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.