1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

"Hon borde stenas till döds – precis som kvinnan i artikeln"

DEL 3. Nyheter24 fortsätter artikelserien om "Nätkrigarna". Denna del visar hur det ser ut i en av många Facebookgrupper där "Sverigevänner" kraftsamlar.


Samtal i grupper sker överallt och hela tiden på Facebook. Vi hittar likasinnade att skratta tillsammans med, tar del av varandras åsikter och får artiklar anpassade för våra egna åsikter levererade. Det kan handla om att gilla en sida som vill värna om svenskproducerad mjölk, eller en som slår fast att böneutrop och moskéer inte hör hemma i Sverige.

Gruppfunktionen kan också användas för att diskutera partipolitik. Alla riksdagspartier har egna grupper. Men där finns också grupper som startas av personer som inte har någon omedelbar koppling till moderpartierna – men där diskussionen fortfarande kan vara livlig.

"Välkommen in i värmen"

Ett exempel är gruppen "Sverigedemokratiskt forum som är öppet för alla! Välkommen in i värmen!". Den har över 6 000 medlemmar varav vissa är företrädare för Sverigedemokraterna men flertalet är helt "vanliga" människor.

Gruppen är sluten, men det är inte svårt att bli medlem. "Denna grupp finns för att debattera alla viktiga OCH oviktiga frågor i samhället. Så länge ni inte bryter mot lagen så får vilka ämnen som helst tas upp här", skriver administratörerna själva i beskrivningen och slår samtidigt fast att "inlägg/kommentarer som uppfattas som rasistiska eller personangrepp" kommer att plockas bort.

Ett tydligt ställningstagande alltså. Uppdateringsfrekvensen i gruppen hög, och typen av inlägg som delas skiljer sig rejält. Det kan till exempel handla om en artikel från Aftonbladet med rubriken "Många svenskar välkomnar invandring". Det är en text som publicerades av nyhetsbyrån TT den 17 februari och handlar om att svenskarna är mest positiva till invandring i hela EU. Enligt artikeln ser 72 procent av de tillfrågade svenskarna "ganska eller mycket positivt på utomeuropeisk invandring".

En bild som inte delas av många aktiva i gruppen. I stället blir polariseringen tydlig. Över 60 kommentarer är postade under länken och konsensus är att det handlar om något som bör liknas med psykologisk krigföring. Många, väldigt många, pekar också på att texten publiceras på Aftonbladet. En källa som man, liksom de flesta andra etablerade medier, helt enkelt inte litar på – trots att texten är producerad av TT.

Bilden som sprids är att "politiker och media" tillsammans ska ha gått ihop för att dölja den sanning som skulle kunna lösa problemen. Det är ett av problemen som många upplever sig ha – men även tvivel på den svenska välfärden dyker upp. Och inte minst om vems fel det är att tvivlen finns där.

En artikel som delas är publicerad i Upsala Nya Tidning och handlar om familjen Thorén-Brännmark. Det är en sorglig historia om en stor familj som riskerar att bli av med sitt boende då huset de hyrt plötsligt sålts på exekutiv auktion.

Det är en saklig artikel med rubriken "Stressen vi lever under är omänsklig". Personen som delar den i gruppen väljer att skriva "Ingen hjälp om man är svensk.!!!!".

I originalartikeln skrivs ingenting om invandring. Men vad kommentarerna under posten i gruppen handlar om är just invandring. Hur det skeppas skattepengar åt alla håll. Hur invandrarna får miljarder. Någon föreslår att familjen ska byta namn till Mohamed – för då kommer pengarna regna över dem.

Det är vad diskussionen handlar om, och den är oemotsagd. Samtidigt finns det även andra inlägg i gruppen, som inte handlar om de två huvudteserna. Någon post handlar om att det är dåligt att läsa sms när man kör bil. Andra om lantbrukspolitik. 

Men sen finns också den rena rasismen och personpåhoppen. Under en text som handlar om att IS ska ha stenat en kvinna till döds skriver en person att det är "helt skrämmande att såna ska vi ha hit". En annan skriver att "Veronica Palm (socialdemokratisk politiker, reds. anm.) verkar gilla behandlingen".

En tredje skriver att "i rimlighetens namn borde V. Palm få smaka på samma behandling som kvinnan i denna bildserie, eftersom hon är så imponerad av denna religion".

Dessa återgivna citat är en liten glimt av hur verkligheten i gruppen ser ut. En liten del av toppen på ett stort isberg. I gruppen diskuteras vilka vardagliga saker som helst, precis sånt som alla andra pratar om. Men flödet är enkelspårigt, åsikterna homogena, och hatet som backas upp ligger ofta sorgligt nära till hands.




/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!