1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

"Skulle du rycka i slöjan på en muslimsk kvinna, då är du rasist"

DEL 4. I den sista delen av Nyheter24:s artikelserie om "Nätkrigarna" tittar vi närmare på hur det ser ut när en av grupperna tar steget från internet och ut på gatan.


9 februari. En måndag. Det är dags för en av de stora Facebookgrupperna att ta steget ut i vekligheten, från internet ut på gatan. 

Den svenska varianten av Pegida, som i Tyskland dragit stora massor till sig, utannonserade en demonstration på Stortorget i Malmö.

Under ledning av den vid flertalet tillfällen straffade galleristen Henrik Rönnquist hoppades man på att samla delar av sina över 9 000 "gillare" på Facebook för att protestera mot vad man kallar för "islamiseringen av Europa". Nyheter24 åkte dit. 

Bild: TT

Demonstrationen blev, milt sagt, ingen succé. Av massorna man hade hoppats skulle dyka upp syntes uppskattningsvis ett tjugotal Pegida-sympatisörer. Att jämföra med tusentals motdemonstranter. Dessutom hade Rönnquist och de övriga talarna, bland annat den hets mot folkgrupp-dömde provokatören Dan Park, otroligt svårt att höras. Mest för att man inte hade ordnat med någon ljudanläggning utan i stället försökte göra sig hörda med en megafon. Från tio meters håll var det omöjligt att urskilja ett enda ord.

Bild: TT

Men vilka var det då som faktiskt dök upp?

En blandad skara. Någon sa att hen var "där för Sverige", och andra ville inte prata alls. Ytterligare några var desto mer frispråkiga. En av de som positionerade sig allra längst fram var en äldre man. Han beskrev sig själv som en nybliven pensionär som hade drivits till platsen "av nyfikenhet". Han berörde även något som många andra pekar på, som alla hört så många gånger.

– Vi blir tillbakatryckta. Man behöver inte vara rasist när man är realist. Det här med att ta in folk fritt och dela ut permanent uppehållstillstånd. Någon ska betala det. Om du tittar dig runt omkring där så är 80 procent 15-16-åringar som aldrig jobbat och betalat skatt, säger han och pekar mot motdemonstranterna.

Mannen fortsätter:

– Och man behöver inte vara rasist, man kan vara realist och se att där finns en balans.

Nu säger inte jag att du är rasist, men är inte det där något som folk som har rasistiska åsikter säger?

– Varför ska det vara rasistiskt? Du ser ju pensionärerna. Där ska dom dra (pengar reds. anm.) hela tiden, ifrån dom. Dom som fött upp en massa ungar, gubben jobbade och hon gick hemma. Dom har ju ingen pension och sen kommer dom hit och får en bra portion. Dom får flytta var dom vill i Sverige och bli försörjda.

Mannen menar att människor som bott i Sverige får söka sig till Norge för att hitta jobb, men han har inte upplevt det själv. Han är pensionär nu, men har sett sig runt i världen – mer än "ankdammen här".

– För jag anser att det är en jävla ankdamm hela Sverige. Med dom där politikerna som sitter och styr. Jag anser inte att det är rätt att kuva svenska folket och dom andra ska ha mer ersättning än vad svensken ska ha.

Så det är därför du är här?

– Ja, jag ska lyssna på vad dom säger. Jag vet inte vad dom kommer med, men man kan inte döma alla.

Vad vet du om själva organisationen?

– Jag har hört att den är igång i Tyskland, sen kom det inte så mycket mer. Det håller på att tyna ner. Men sen är det så att alla etablerade kallar dom för rasister hit och dit. Så fort man säger något negativt om invandringen så är dom rasister.

Men flera av de som ska vara med och prata nu har ju ändå blivit dömda för hets mot folkgrupp?

– Ja, det är så mycket. Dom kan göra vad dom vill men när nysvenskar, inget folkslag nämnt, slår ner och rånar gamla pensionärer då är det inte rasistiskt. Men skulle du rycka i slöjan på en muslimsk kvinna, då är du rasist.

Men det kan väl vara rasistiskt att rycka i slöjan som du beskriver?

– Ja, men är det inte rasistiskt att vara ett helt gäng och slå ner en gammal pensionär och råna den? Dom slår aldrig ner sitt eget folk, det vågar dom inte. Dom vågar inte slår ner sitt eget folk, dom ger sig på gamla pensionärer. Det vågar dom, för dom får inget straff. 

Mannen överensstämmer med den bild man ofta ser framför sig. Det som länge funnits på nätet men nu tagit sig ut på gatan.

Bilden av en man som av olika anledningar inte känner igen sig längre. En man som tycker att han sätts åt sidan för andra. En man som letar efter svar och sammanhang, och nu tror sig kan ha hittat det.

Han tycker inte att han är rasist – och han tycker inte att han gör något fel.

Men samtidigt är han en man som pratar om att det "svenska folket kuvas" – och en man som går på en uppenbart rasistisk demonstration.


Bildkälla: TT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.