Kånnaskolan, som var tänkt att använda som asylboende, brändes ner helt och hållet.
1 av 2
Kånnaskolan, som var tänkt att använda som asylboende, brändes ner helt och hållet. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
2 av 2
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Facebooksida hetsar till mordbrand på asylboenden

På sidan uppmanas folk att tipsa om befintliga och tilltänkta asylboenden. Dessa kartläggs sedan och sprids med fullständiga adresser – och polisen kan inte göra någonting.


På en Facebooksida postas adresser till flyktinganläggningar, asylboenden och hem för ensamkommande flyktingbarn.

Bildkälla: Faksimil Facebook

Sidan, som riktat in sig på en specifik region i Sverige, skriver i en post att de fått in flera tips på adresser.

Bildkälla: Faksimil Facebook

"Självklart uppmanar sidans skapare inte till mordbrand" står det i en post av en administratör. Det är ett påstående som är tvetydigt, då man även postat detta:

Bildkälla: Faksimil Facebook

Låten "Mordbrandsrök" tillägnas "alla 'goda' människor", skriver postaren.

"Många är oroliga över samhällsutvecklingen"

Under onsdagen meddelade Migrationsverket att uppgifter om kommande asylboenden ska sekretessbeläggas. Detta efter att det brunnit i många tilltänkta lokaler den senaste tiden.

Bildkälla: TT NYHETSBYRÅN

Till Nyheter24 säger skaparen av sidan att den startats på grund av Migrationsverkets beslut om sekretess:

– Jag tycker att dessa uppgifter ska vara offentliga så att närboende blir medvetna om vad som händer, så att de kan överklaga till länsstyrelsen. Många är oroliga för samhällsutvecklingen i stort och vill inte ha flyktingar i närheten då detta ofta medför ökad kriminalitet och andra orosmoment, säger personen som vill vara anonym.

"Ingen uppmaning till mordbrand"

Att många tycker att det rör sig som uppmaning till mordbrand bryr sig hen inte om. Låten "Mordbrandsrök" postades bara för att reta upp antirasisterna påstår hen, som jämför sin Facebooksida med en nummerupplysningstjänst på internet.

– Många nationalister och Sverigedemokrater har blivit misshandlade, fått sina hem förstörda och jagade av politiskt korrekta journalister. Adresser, telefonnummer, ägande av fordon med mera hittar du lätt via onlinetjänster som nummerupplysning, ska vi anklaga dessa för uppvigling till misshandel?

Bildkälla: Faksimil Facebook

Peter Adlersson, polisens presstalesman området som sidan riktar in sig på, säger att det inte finns mycket som polisen kan göra åt saken.

– Det känns ju inte speciellt lämpligt att lägga upp sådant här, säger Adlersson till Nyheter24.

Polisen känner inte till att gruppen finns – men säger att det inte är olagligt att sprida adresserna.

– Det är ju på något sätt en hårfin gräns, men så länge man inte uppmanar till något olagligt räknas det inte som uppvigling. Men det känns ju som sagt väldigt olämpligt.

Det geografiska området som sidan riktar sig till har, precis som många andra platser i Sverige, haft problem med bränder på asylboenden.

Nyheter24 har valt att inte publicera namnet på Facebooksidan, för att inte sprida den ytterligare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tände eld på Ica-butiken: Våld mot personal ökar

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Mannen och kvinnan hade träffats av en slump och därefter setts några gånger.

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland. Kvinnan gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador.

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.