Henrik Eriksson.
Henrik Eriksson.

"SD:s kostym får inte ha några bruna fläckar"

Nyheter24:s nyhetschef Henrik Eriksson om Sverigedemokraternas nya strategi.


Henrik Eriksson

Henrik Eriksson är nyhetschef på Nyheter24. 

Följ honom på twitter här.

Hej Jimmie, 
De senaste veckorna har du pratat om nolltolerans och ett mjukare Sverigedemokraterna. Välklädda politiker utan fläckar på kostymen. Du har sagt att ni ska visa att ni är mer än "unga arga män" som ni så ofta anklagas för att vara. Som jag förstår det gör du detta för att nå dina drömmars mål - ett 30-procentsparti som utmanar om regeringsmakten.

För att nå dit har du sakta men säkert byggt upp ditt parti - men inte från grunden utan från toppen. Du har försökt styra vem som styr ungdomsförbundet - allt för att de trognaste nationalisterna inte ska få starkare stöd bland de unga och arga? 

Men samtidigt som du nu visar att du vill städa upp i partiet är det bara gräsrötterna som drabbats.

För inte har du gjort något åt att en utav dina närmaste vänner i ledningen hävdar att "Islam är värre än nazismen". För att ta ett exempel. För att ta två eller tre kan du snabbt googla dina partivänner Björn Söder och Kent Ekeroth. De twittrar rätt flitigt nämligen. Och det är ofta som Ekeroth faller under just facket "ung arg man" - för jag antar att du läst artikeln "SD-toppen: "Era meningsfränder har fått judar på hjärnan". Eller?

För även om du nu går ut och säger att SD ska bli mjukare så finns väl fortfarande samma åsikter kvar? Skillanden nu är att kostymen inte har lika många fläckar på utsidan? Men på insidan då?

För jag antar att den nya strategin handlar om att era nya väljare ska glömma och inte se vilka åsikter som nu ska gömmas undan. För mig är detta mycket märkligt. Att vara transparant med sina åsikter och vara den man är inför väljaren är väl bättre än att åsikterna döljs i fina formuleringar.  

Den senaste tiden har ni haft en fin trend i undersökningar. Ni har gång på gång blivit tredje största partiet. Slaget rekord på rekord. 

Men för att du ska behålla din trovärdighet och locka de väljarna som ännu inte har ditt förtroende är det väl schysst att spela med öppna kort? Är du beredd att göra det?

Jag finns på mejlen här nedanför.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!