Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

En julafton utan flygmyror

En kolumn kan handla om precis vad som helst. Det här är Gabriella Lahti och hennes kolumn vecka 52.


Gabriella Lahti

Gabriella Lahti är nyhetschef på Nyheter24.se

Följ henne på twitter @gabriellalahti

Läs hennes kolumn vecka 51

Följ hennes blogg 

Eller följ henne på instagram

Julafton.

Från:

Jag svettas och konkar på tunga väskor med dyrt innehåll upp och nedför backarna i Darlinghurst och Surry Hills. Jag ska ta hem radioutrustning över juldagarna så jag kan producera i lugn och ro. Jag går förbi cafét där alla italienare alltid sitter och gör ingenting, det rosa huset där jag vet att en kvinna "jobbar hemifrån" om man så säger, och kiosken där gubben i kassan kan mitt namn men jag kan inte hans.

– Ah, Ms Lahti, how are you today and merry christmas! säger han medan jag torkar svetten ur pannan och gräver i väskan efter ett tvådollars-mynt.

Jag hämtar en vatten ur kylen.

– Merry christmas to you too, säger jag tillbaka och betalar.

Det är nog den femte flaskan vatten jag köper i dag.

På julafton är det alltid extra hett i Sydney, för att inte tala om juldagen då temperaturen av någon anledning alltid pillar på 40-graders strecket. Det är på julafton alla flygmyror kläcks och folk stannar antingen inomhus eller så flyr de till stränderna vid utkanterna av staden. I Australien firar man som i England jul den 25 december och den 24 är nästan en helt vanlig dag. Men de flesta har tagit ledigt och gatorna gapar tomma.

Ja, jag tänkte också fira - på mitt lilla sätt. Med andra ord lura med mig vännerna och öppna en champagneflaska i en park nära vattnet där man fortfarande kan känna på någonting som heter vind. Där kommer vi sitta och prata, titta på solnedgången och förbanna alla flygmyror som letar sig ner i våra glas. De har haft stort tålamod med mig under många jular, mina australiensiska kompisar. De har lärt sig att den 24 december ska man umgås med Gabbi och "fira" julafton, annars känner hon sig ensam i världen. De vet också att jag vägrar göra som alla andra svenskar: ställa mig i bikini på standen med tomteluva på huvudet och en bärs i handen för att sedan lägga upp bilden på Facebook. Jag vägrar detta för jag vill inte verka svensk, trots att hela kvarteret vet att jag är det. "Hello Sweden", brukar grannen hälsa när vi möts i trappen - fast jag sagt åt honom att sluta kalla mig för det.

Så, vännerna tar med sig sarongerna och kommer ner till parken varje år den 24 december för att fira en osvensk jul - men ändå fira, på något sätt.

Men först ska jag ta mig hem med den här jobbiga väskan och ställa mig i en iskall dusch.

Till:

Katten väcker mig genom att slicka mig på näsan, som vanligt. Hon luktar huggorm - eller så är det kattmat - ur munnen och jag föser vänligt men bestämt bort henne. Snön ligger vit på taken. Jag funderar på vad det är för dag. Kommer på att det är julafton. Fan.
Alla är bortresta eller så är de med sina familjer på stora släktträffar. Ungefär som när vi satt i parken, fast på ett annat sätt. Detta är Sverige och här firar man jul på svenskt vis. Kanske Champagne, men inga saronger. Jag är så uttråkad och jag önskar jag var mer svensk. Dessutom är jag förkyld för det är vinter och kallt. Fan. Men upp med hakan. Tänk på svetten och den tunga väskan. Tänk på att du kände dig ensam där också (innan vännerna förstod att den 24 ska man umgås med Gabbi). Tänk på att ibland känner man sig inte hemma var man än befinner sig i världen. Så jag tar en kopp kaffe, tittar ut över snön på taken och tänker. Och jag undrar om jag någonsin kommer vänja mig vid en julafton utan flygmyror.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för Tyskland, Europas ekonomiska motor, enligt bedömare. Det månatliga Zew-indexet uppgick i februari till 31,7 jämfört med 19,9 föregående månad. Det var dessutom högt över marknadens förväntningar som låg på 20,5. Indexet mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.