Nyheter24

ons 23 april 2014

TIPSA OSS!
Kolumn: Jack Werner
1 bild
 
 • Jack Werner, ajour, bakjour

  Jack Werner i rånarluvan han fick från Bakjour.

  Foto: Nyheter24

Mediesveriges fnittrigast bevarade hemlighet

De har gäckat svensk media i över ett år. Nu är vi kanske nära att få reda på mer om Bakjour. Jack Werner berättar historien bakom satirbloggen.

Häromdagen fick jag ett brev. Det kom från en anonym blogg som skrivit om mig hundratals gånger, och innehöll en röd rånarluva. Med i brevet låg också en USB-sticka, med en filmsnutt inkluderad där bloggens upphovsmän uppträdde maskerade.

Klockrent ”anmäl till polisen, införskaffa ett sexpack pepparspray och göm dig i källaren tills undsättning kommer”-läge, tänker du? Nej, inte den här gången. Brevet kom nämligen från Bakjour.

Vem eller vilka som ligger bakom den spetsfundiga satirbloggen Bakjour kan betraktas som den svenska mediala ankdammens mest fnittrigt välbevarade hemlighet. Inte för att spekulationerna har saknats – det finns till och med en hemsida där alla som dementerar att de har med Bakjour att göra kan skriva upp sig. Jag står med, men har ändå flera gånger fått finurliga blinkningar och antydningar i samtal om bloggen med branschkollegor. ”Erkänn, det är du som är Bakjour”.

Det är jag inte. Ändå tror jag mig ha varit tämligen viktig för dess födsel och framväxt. Vår gemensamma historia började den 15 oktober 2011, då jag tillsammans med fem andra vänner och kollegor startade nyhetsbloggen Ajour. Vår idé var att experimentera med svensk webbjournalistik, min passion var då som nu att berätta om en del internet som sällan skildras, och vårt anslag var uppmärksamhetskrävande och majestätiskt. När väl Ajour presenterades, efter veckor av uppbyggda förväntningar, blev många besvikna. "Var det allt? Bara en blogg?"

Jag är för närvarande inte aktiv i själva redaktionsarbetet, men jag tror Ajour fyller en viktig roll i mediesverige. Vi har många besök även under våra lugnare veckor, och berättar regelbundet historier som sprider sig långt såväl medialt som läsarmässigt. Jag är stolt över Ajour och mina kompetenta kollegor. Såhär i efterhand kan jag dock medge att vår idé var större än vårt genomförande. Utan insikt i tankegångarna och diskussionerna bakom – och hur skulle man få det? – kunde vi tolkas som ett bombatiskt och självbelåtet luftslott.

När Bakjours första inlägg dök upp en knapp månad senare, och tydligt deklarerade att de avsåg parodiera oss, borde det alltså inte varit någon överraskning. Överraskade blev vi dock. ”Man vet att man blivit stor när folk gör parodisajter”, twittrade en av oss kort därefter. Precis som den debatt som följde på lanseringen av Ajour blev satiren ett närmast chockartat tecken på att vi nått ett genomslag ingen hade förväntat sig. Allra minst jag, som dessförinnan fört en tystlåten tillvaro på olika bloggar med något frilansknäck däremellan. Plötsligt fanns det en plats där saker jag skrivit sågs som viktiga nog att parodieras.

Bakjour kom, såg och segrade. Jag har i dag lättare att medge hur imponerande deras tonträffar och formuleringar var än då de skrevs, eftersom själva föremålet för ett skämt sällan uppskattar humorn lika mycket som de skrattande. De som var kritiska mot Ajour hade fått sin egen lokaltidning, och Bakjours inlägg spreds vilt. Irriterat noterade jag hur deras tweets delades in i mitt eget flöde – som att se att någon skrivit ”tönt” i ens egen hallspegel. Ett tag försökte jag helt enkelt blunda för den stundtals lite för vassa satiren.

Men så verkade Bakjour tröttna på att, i en bransch fylld av självtillräcklighet, ägna sig åt ett enda offer. Andra namn började dyka upp i blogginläggen, journalister, tyckare, mediachefer och twittrare om vartannat. Långsamt började min aversion släppa, och jag kunde börja överge mitt påtvingade leende varje gång någon tog upp Bakjour i samtal till förmån för ett ärligare dito. När måltavlan breddades från bara oss tillät min självbevarelsedrift även mig att se hur briljanta Bakjour ofta var.

De gled in i vardagen. Då och då omnämndes jag i en bisats, och det kändes helt okej. Ett flin, ett igenkännande leende. Jag vill också, i ett försök att bortse från min egen inblandning, tro att Bakjour blev roligare när hela Sverige blev deras inspirationsmaterial. Det verkar åtminstone som att det lockade fler läsare. För i slutet av 2012 började de hinta om att det kommande året bjöd på satirkvartettens första äventyr utanför internet.

Vänta nu, kvartett? Ja, Bakjour utgörs av fyra personer. Åtminstone om man ska tro den film jag fick medskickad i brevet jag nämnde inledningsvis. Ett brev jag ivrigt hade väntat på sedan Bakjour hemlighetsfullt hintat om det på Twitter:

Som om postsystemet självt rubbades av hur fullkomligt och totalt Bakjour förkastar dess gammelmodiga existens tog leveransen av brevet ovanligt lång tid, närmare en vecka. Men till slut ramlade det in. Tillsammans med USB-minnet fick jag en röd rånarluva med en ituskuren hashtagg som mun, samma luva som jag göms av i bilden ovan. Och så filmen, såklart.

Att de fyra personerna som här figurerar faktiskt också är samma personer som startat och drivit Bakjour är inte självklart. Det hade tvärtom inte varit satirbloggens verkliga upphovsmän helt olikt att leja fyra personer att agera i deras ställe. Men givet att det faktiskt är Bakjours maskerade skribenter vi ser här så är det nog det närmsta vi någonsin kommit dem. Frågan är om vi vill komma närmare? Ett mysterium är alltid som bäst precis innan det avslöjats. Bakjour har gäckat oss i över ett år, och frågan är om de inte gör det bäst dolda av sin anonymitet. Nå, det är nog strunt samma vad jag tycker. På fredag kommer något jag inte känner till hända.

Samtidigt som de skickade brevet informerade Bakjour mig nämligen också via privat meddelande på Twitter om dess innehåll. ”Exklusivt material om @bakjour. Du kan använda det på det sätt du själv önskar, t o m 11/1. Därefter är det allmän egendom.” När jag så scannade av QR-koden som visades upp i filmens början, och skrev in webbadressen från dess slut, länkade båda tjänsterna mig till samma sida: http://bakjour.tumblr.com/. En Tumblr-blogg med en remixad version av Alf Robertssons dikt "Mitt land" på. 

Allt detta ståhej och hemlighetsmakeri bara för en enkel bloggs skull? Var det allt? Bara en blogg?

Det hann jag tänka. Sedan kom jag på mig själv. 

bakjour, Jack Werner, ajour


KOMMENTARER


2 bilder
 
 • Rik, Jared Frank, Viral, Tåg, Selfie, VideoExtra, Spark

  Tur i oturen. Den misslyckade selfien kan göra Jared Frank rik.

 • Jared Frank, Viral, Tåg, Rik, VideoExtra, Spark, Selfie

  På internet har klippets äkthet ifrågasatts, men Jared Frank har själv bekräftat att bilderna är autentiska i den virala tv-showen "Right this minute".

0

Efter den misslyckade tågselfien – nu kan han bli miljonär


2 bilder
 
 • Emmanuel Dogbe, Åtvidaberg, Allsvenskan, Mohammed Abubakari, Otillåtna spelare

  Mohammed Abubakari har inget arbetstillstånd – men har spelat varje match för Åtvidaberg.

 • Allsvenskan, Åtvidaberg, Mohammed Abubakari, Otillåtna spelare, Emmanuel Dogbe
0

Allsvenskan kan räknas om – Åtvidaberg har använt otillåtna spelare


1 bild
 
 • oskarshamn, Dom, Fylla, McDonalds, Rattfull, Homosexuell, Kyss

  Kollegorna kraschade in i Mcdonalds – sedan gick det bara utför. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

0

Kraschade in i Mcdonalds – hånglade för att distrahera polis


NFL
4 bilder
 
 • Arbetsförhållanden, Dåligt betalt, amerikansk fotboll, Stämning, USA, Cheerleaders, NFL, Buffalo Bills, Dallertest

  Buffalo Bills tidigare cheerleaders stämmer klubben för sina arbetsförhållanden.

 • Stämning, NFL, USA, Buffalo Bills, Cheerleaders, Arbetsförhållanden, Dallertest, Dåligt betalt, amerikansk fotboll

  Det är den tredje NFL-klubben som blir stämd av cheerleaders bara i år.

 • NFL, USA, Buffalo Bills, Dåligt betalt, amerikansk fotboll, Dallertest, Stämning, Arbetsförhållanden, Cheerleaders

  De fick genomgå ett dallertest för att bevisa att de hade tillräckligt fasta kroppar.

 • Arbetsförhållanden, Dallertest, amerikansk fotboll, Stämning, Buffalo Bills, NFL, Cheerleaders, Dåligt betalt, USA

  Förra säsongen slutade Buffalo Bills sist i AFC East.

5

Tvingades till dallertest – nu stäms NFL-laget av tidigare cheerleaders5 bilder
 
 • Sizzurp, Lil Wayne, Soulja Boy, Justin Bieber

  Justin Bieber är en av stjärnorna som gillar att dricka sizzurp.

 • Soulja Boy, Lil Wayne, Sizzurp, Justin Bieber

  Justin Bieber kan nu behöva betala upp mot 8 000 kronor för en flaska.

 • Sizzurp, Lil Wayne, Justin Bieber, Soulja Boy

  Justin Bieber.

 • Sizzurp, Justin Bieber, Soulja Boy, Lil Wayne

  Lil Wayne är en annan stjärna som gillar sizzurp.

 • Justin Bieber, Soulja Boy, Sizzurp, Lil Wayne

  Den här bilden la Soulja Boy ut på sin Instagram.

6

Justin Biebers dyra drog – hostmedicin för 5 000 kronor

Rapstjärnornas favoritdrog dras in på marknaden. Nu kostar en flaska över 5 000 kronor.

9 bilder
 
 • ögonbryn, bebisar, Bildspel, Foraldrar

  Bebisar med ögonbryn – ja, varför inte?

 • bebisar, Foraldrar, Bildspel, ögonbryn

  Livrädd bebis med tjocka bryn – WIN.

 • ögonbryn, Foraldrar, bebisar, Bildspel

  Bebis med Pamela Anderson-ögonbryn.

 • bebisar, Bildspel, Foraldrar, ögonbryn

  Charlie Chaplin lookalike.

 • ögonbryn, Foraldrar, Bildspel, bebisar

  OND bebis.

 • Bildspel, bebisar, Foraldrar, ögonbryn

  Lösögonfransar funkar utmärkt som brynförstärkare.

 • Bildspel, Foraldrar, ögonbryn, bebisar

  – Sägeru're?

 • bebisar, ögonbryn, Foraldrar, Bildspel

  Det här är den bästa bebisen.

 • ögonbryn, bebisar, Foraldrar, Bildspel

  Nöjd gubb-bebis.

0

Ögonbrynstrenden som växer sig stark – tack vare roliga föräldrar

Barn är roliga. Barn med ditmålade ögonbryn är ännu roligare.


1 bild
 
 • Debatt, Emelie Blidmark, Martin Blidmark, Matfusket, gmo

  Matfuskets Facebooksida

147

"Matfusket är oseriösa men utger sig för att vara folkbildande"

"Matfusket har förstås ingen skyldighet att låta alla komma till tals. Men ett moraliskt ansvar finns i en grupp som kommunicerar direkt till en procent av Sveriges befolkning", skriver Emelie Blidmark och Martin Blidmark.

3 bilder
 
 • Näthat, Träning, Neknomination, Muf Danderyd, Alliansfritt, Utmaning, Muf, Facebook

  Hårdträning för Muf.

 • Neknomination, Alliansfritt, Muf, Utmaning, Muf Danderyd, Träning, Näthat, Facebook

  Det hela fick stor spridning efter att bland annat Alliansfritt uppmärksammat klippet.

 • Träning, Muf Danderyd, Utmaning, Neknomination, Alliansfritt, Muf, Näthat, Facebook

  Det har även startats flera trådar på Sweddit.

53

Muf hånas efter Facebookutmaning: "Väldigt mycket näthat"


 • Markus Thorbjörnsson, Allsvenskan, ifk goteborg, Ardian Gashi, Allsvenskans fulaste spelare, Philip Haglund, Helsingborg

  Philip Haglund och Ardian Gashi fick flest röster av sina kollegor.

 • Philip Haglund, Ardian Gashi, Markus Thorbjörnsson, Allsvenskan, Allsvenskans fulaste spelare, Helsingborg, ifk goteborg

  Men det var Gashi som "vann" med sin tre röster.

 • Allsvenskans fulaste spelare, Markus Thorbjörnsson, Allsvenskan, Helsingborg, Ardian Gashi, ifk goteborg, Philip Haglund

  Haglund fick två röster. Det var Tibor Joza i Falkenberg och Mahmut Özen i Malmö som röstade på honom.

 • Ardian Gashi, Philip Haglund, Markus Thorbjörnsson, ifk goteborg, Allsvenskans fulaste spelare, Helsingborg, Allsvenskan

  Gashi fick sina röster från Gefles Marcus Hansson, Kalmar FF:s Markus Thorbjörnsson och Örebros Magnus Wikström.

0

Spelarna utser: Han är fulast i allsvenskan

Nyheter24 har tidigare låtit en spelare från varje lag utse allsvenskans profiler. Nu är det dags att utse allsvenskans fulaste spelare.4 bilder
 
 • 2014, La Copa de la Vida, Vida, Frankrike, Ricky Martin, Fotbolls-VM, Låt, Brasilien

  Ricky Martin gör en låt till sommarens fotbolls-VM.

 • Brasilien, Frankrike, Fotbolls-VM, La Copa de la Vida, Ricky Martin, Låt, 2014, Vida

  Han gjorde VM-låten 1998.

 • 2014, Vida, Ricky Martin, La Copa de la Vida, Brasilien, Låt, Frankrike, Fotbolls-VM

  Den officiella VM-låten görs av Jennifer Lopez, Pitbull och Claudia Leitte.

 • La Copa de la Vida, Fotbolls-VM, Vida, Ricky Martin, 2014, Frankrike, Låt, Brasilien

  Waka Waka med Shakira var officiell låt till VM i Sydafrika 2010.

0

Här är Ricky Martins nya VM-låt – 16 år efter sin senaste VM-succé4 bilder
 
 • USA, Bostonbomberna, Wesley Lowery, Boston Marathon, Boston

  En man blev buren in till mål av fyra anda deltagare vid Boston Marathon.

 • Boston Marathon, Wesley Lowery, USA, Boston, Bostonbomberna

  Amerikanen Meb Keflezighi blev förste amerikan sedan 1983 att vinna loppet.

 • Boston, Wesley Lowery, Boston Marathon, USA, Bostonbomberna

  Rita Jeptoo var första kvinna i mål.

 • Boston Marathon, Wesley Lowery, Boston, USA, Bostonbomberna

  Förra året exploderade bomber vid Boston Marathon, vilket resulterade i tre döda och fler än 260 skadade.

7

Orkade inte över mållinjen – fick bärhjälp


5 bilder
 
 • Michaela Keela Nilsson, Kost, Thigh Gap, Träning, Halsa, Blogg, The Gap

  Se bloggerskans diss mot thigh gap.

 • Träning, Blogg, Halsa, Kost, The Gap, Michaela Keela Nilsson, Thigh Gap

  Keela läser upp några av de mail hon fått av läsare där de frågar hur man fixar fram ett mellanrum mellan benen.

 • Träning, Kost, Thigh Gap, The Gap, Michaela Keela Nilsson, Blogg, Halsa

  Bloggerskan förklarar då istället alla de fördelarna som finns med att inte ha ett thigh gap.

 • Blogg, Thigh Gap, Kost, The Gap, Halsa, Träning, Michaela Keela Nilsson

  Bland annat är det lättare att hänga upp och ned när du dansar pole dance.

 • Blogg, The Gap, Michaela Keela Nilsson, Thigh Gap, Kost, Träning, Halsa

  Vi på Nyheter24 gillar Keela.

200

Se bloggerskans diss mot skönhetsidealet "thigh gap"


9 bilder
 
 • Cancer, Kampanj, Välgörenhet, Brasilien, Barn, Sjukdom

  Här är några av seriefigurerna som rakat håret för sjuka barns skull.

 • Kampanj, Barn, Välgörenhet, Cancer, Sjukdom, Brasilien

  Katten Gustaf

 • Kampanj, Cancer, Sjukdom, Barn, Brasilien, Välgörenhet

  Potatohead.

 • Sjukdom, Barn, Välgörenhet, Cancer, Kampanj, Brasilien

  Karaktärerna från succéfilmen Rio.

 • Brasilien, Barn, Kampanj, Välgörenhet, Sjukdom, Cancer

  Olivia.

 • Välgörenhet, Sjukdom, Cancer, Barn, Brasilien, Kampanj

  Hello Kitty i fin sjal.

 • Välgörenhet, Barn, Cancer, Brasilien, Sjukdom, Kampanj

  Karl-Alfred.

 • Barn, Brasilien, Kampanj, Sjukdom, Cancer, Välgörenhet

  Snobben har även han rakat sig.

 • Sjukdom, Barn, Brasilien, Cancer, Kampanj, Välgörenhet

  Fantomen.

8

Här rakar seriefigurerna huvudet i kampen mot barncancer