Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson.

En polygam höna av en fjäder

Nyheter24:s politiske reporter Viktor Adolfsson om Centerpartiets idéprogram. Hur har rapporteringen uppfattats av utomstående?


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

Så, ni har väl hört att centerpartister nu vill ta hela världens befolkning till Sverige, stänga alla skolor och framför allt - de vill ha tio fruar var.

Fast riktigt så är det kanske inte.

"Människor måste själva få besluta över sina privatliv, relationer och tillgångar. Politiken bör varken avgöra hur många människor man får leva tillsammans med, gifta sig med eller vem som ska ärva ens tillgångar". Det är den exakta formuleringen ur förslaget till centerpartistiskt idéprogram, som lett till rubriker om Annie Lööfs kris och internt uppror de senaste dagarna.

Som någon som inte dagligen följer svensk politik tror jag det uppfattats som att vissa centerpartister vill ha polygami framför monogami. Alltså att de förespråkar månggifte. Läs citatet igen. Sanningen är att de helt enkelt inte bryr sig om hur människor vill forma sina relationer. Som politiker vill de inte lägga sig i.

Om gruppen bakom programmet lyckats förmedla detta tillräckligt tydligt till medier och till medlemmar hade Lööf sluppit åka hem från Thailand en dag tidigare. Nu handlar det i stället, precis som vanligt, om vem som farit med osanning om vad.

Det spelar ingen roll att Lööf var Cuf-ordförande och var tvungen att representera medlemmarnas åsikt om månggifte 2006 - hon borde givetvis inte hävda något annat till teve och tidningar.

Egentligen handlar inte den interna striden om några "stolliga" idéer. Det handlar om liberala idéer som ställs mot idéerna från den Center som på 70-talet var med och regerade i Sverige. Den striden är knappast ny. Men i ett läge där Centerpartiet ligger runt fyra procent i opinionen är den svårare än någonsin att hantera.

Det finns definitivt stöd för idéer (obs! inte förslag) om fri invandring och att politiken inte ska lägga sig i mänskliga relationer. De senaste dagarna har dock visat att Centerpartiet inte är de som ska göra politik av idéerna. Åtminstone inte om de vill sitta kvar i riksdagen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kidnappad flicka befriad efter tio år

En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

1 timme sedan
Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.