Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Först fastspänd sedan hoppa från balkongen

En kolumn kan handla om pecis vad som helst. Det här är Gabriella Lahti och hennes kolumn vecka 4.


Gabriella Lahti

Gabriella Lahti är nyhetschef på Nyheter24.se

Följ henne på twitter@gabriellalahti 

Läs hennes kolumn vecka 3 

Följ hennes blogg  

Eller följ henne på instagram  

Jag har precis lyssnat klart på andra delen av "Den fastspända flickan" av producenten (och en av mina radiofavoriter) Daniel Velasco. 

Ibland undrar man vad som händer med personer som arbetar med personer. Hur kan saker och ting gå så fel när det motsatta egentligen borde ske? Men då kan man lyssna på en dokumentär och få svaret.

Från att ha blivit fastspänd och grovt våldtagen av polischefen Göran Lindberg blir "Nora", som hon kallas, intagen på tvångspsyk. Också där spänns hon fast. Hon får panik men blir enbart erbjuden Stesolid (Valium) när hon frågar vad hon ska ta sig till. Observera att detta är en tjej som skurit sig under flertalet år, redan tidigare varit tvångsomhändertagen för självskadebeteende, prostituerat sig vid 17-års ålder (under tiden hon bodde på ett behandlingshem) och suttit i en rättsal för att vittna mot polischefen som misshandlat och våldtagit henne. 

Vi tar det igen: en förstörd tjej som är omhändertagen för självskadebeteende blir först våldtagen, vittnar mot personen ifråga och sedan intagen på psyket. Hon ber om att få en kvinnlig terapeut för att kunna bearbeta det hon varit med om. Hon vill få den vård hon tror hon behöver för att kunna gå vidare med livet och inte skada sig själv. Men det får hon inte. 

Hon spelar in ett samtal i smyg med verksamhetschefen för närpsykiatrin i Enköping, psykiatern Ola Gefvert, som säger att det är "ingen som tror på vård i dagens samhälle".

Han poängterar också att alla ytterligare undersökningar om vad hon lider av är bortkastad tid. Hon lider av diagnosen borderline, that's it. Hon känner sig inte trygg med den manliga terapeut hon blivit tillordnad men hon kommer abslout inte få en kvinnlig terapeut om hon inte "sköter sig" under sex månader. Först då kan han "köpa" en kvinnlig terapeut till Noras behandling. 

"Jag ska inte lyssna så mycket på vad du jiddrar om", säger han till henne. 

Varför får inte Nora den hjälp hon ber om? Varför ska det vara så svårt för en person som redan försökt ta livet av sig flertalet gånger, att få en kvinnlig teraprut?

"Kapten klänning är ingenting jämfört med vad andra kvinnor varit med om", svarar han.

I dokumentären får vi lära oss att närpsykriatrin i Enköping AB är ett privat företag som driver den öppenpsykiatriska vården i Enköping på entreprenad från landstinget i Uppsala. Samma ägare har även hand om närpsykriatrin i hela Uppland. Företagen ägs av ett och samma holdingbolag som i sin tur ägs av psykiatern Ola Gävert. Alltså, han som fattar beslut om vilken vård patienter ska ha - drar själv in vinsten från närpsykiatrin.

Avtalet säger att närpsykriatrin måste ta in ett visst antal patienter per år men ersättningen är densamma oavsett hur kvalificierad vården är. Kan det vara så att Ola Gävert bestämmer vad för sorts behandlingar patienterna ska ha efter att först ha kikat i sin privata plånbok?

Till Daniel Velasco nekar han bestämt detta men hinner slänga ur sig att gällande polischefen Göran Lindberg, vet vi ju egentligen inte ens vad som hände (trots att han blivit dömd för grov våldtäkt). 

När Nora blivit utskriven hoppar hon från balkongen. 

Ibland undrar man vad det är som händer med personer som arbetar med personer? Ibland undrar man varför de verkar jobba mot dem istället för med dem. Men svaret verkar, som denna gripande dokumentär påvisar, tyvärr alltid vara detsamma.

Lyssna på "Den fastspända flickan" del ett och del två, av Daniel Velasco. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.