Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson.

"Det är dags att inse att ni inte hänger med"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om Radiotjänst, Lotteriinspektionen och att inte hänga med i utvecklingen.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

I början av veckan ledde beskedet om att teveavgiften ska gälla även datorer och surfplattor till folkstorm i kvällstidningarnas kommentarsfält och på sociala medier.

Var den proportionelig? Knappast. Men reaktionerna måste ändå tas på allvar av Radiotjänst. Det måste kunna gå att ta beslut som detta utan att få halva svenska folket mot sig. Utan att riskera att personer utan internetanslutning och teve tvingas betala licensavgift.

Det verkar finnas en ovilja att använda sig av tekniska lösningar. Året är ändå 2013. Vi har telefoner med större kapacitet än datorerna hade för tio år sen. Ändå krävs det pejlare och inbetalningskort för att personer inte ska våga se gratis på SVT Play.

Tänker Radiotjänst ens i dessa banor? Jag tvivlar på det. Det är för mycket tradition som sitter i väggarna. För många som inte själva är insatta i den nya tekniken. Hela organisationen andas stenålder.

Låt bara licensbetalare få tillgång till SVT Play. Kan jag göra banköverföringar direkt i mobilen med hjälp av e-legitimation kan jag logga in på en streamingsajt.

På samma tema, fast ett par gånger värre, har tillsynsmyndigheten Lotteriinspektionen nu likställt lanhallar med spelautomater. För att ha ett internetcafé som erbjuder spel måste man dels ha tillstånd, dels betala en avgift. Inferno Online i Stockholm är först att drabbas.

Precis som krönikören Per Sjölin på Fragbite skriver är det en attack mot svenska internetcaféer. Och en fullständigt obegriplig sådan. En dator som man kan spela på är inte samma sak som ett flipperspel. Men den gamla tidens arkadhallar var ju tvungna att ersättas med någonting hos Lotteriinspektionen.

Och gränsdragningen har man inte ens tänkt på. Hur ska man skilja på ett vanligt internetcafé där folk mejlar och ett där man främst spelar? Inte ens myndigheten själva vet.

– Ja, det är ju lite luddigt. Vad ska man säga...det är så att om du ställer ut datorer som är särskilt iordningsställda för spel så omfattas det av tillståndsplikten. Vanliga internetkaféers datorer är inte särskilt iordningsställda för spel, säger chefsjuristen Johan Röhr till Nyheter24.

Så varför krånglar ni till det? Det funkar inte att säga "det är lagen som säger så här, prata med politikerna". Det är myndigheten som tillämpar lagstiftningen och hittills har Lotteriinspektionen inte tillämpat den så här. Och om det är så krångligt och jobbigt - varför kräver inte myndigheten en lagändring?

Utvecklingen har gått för fort för svenska myndigheter och public service-företag. En rejäl generationsväxling kanske skulle vara början till lösning på problemet. Annars lär det inte dröja till nästa gång staten attackerar något som är lite för nytt och lite för tekniskt avancerat.

Det är dags att inse att ni inte hänger med - innan det är för sent.

/
/
/
Lan
/
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

1 timme sedan
Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.