Magda Omerspahic
Magda Omerspahic - Foto: Emma Malmlöf

"Vi borde också införa böter på tåg om man missköter sig"

Nyheter24:s Magda Omerspahic välkomnar förslaget om böter i kollektivtrafiken om man missköter sig.


Mer om Magda

Magda Omerspahic, 27, är nyhetsreporter på Nyheter24.

Hon twittrar här.

Kollektivföretaget i den österrikiska huvudstaden Wien har planer på att införa nya regler som innebär att folk kan bli bötfällda för att exempelvis hångla offentligt, äta mat och snacka för högt på bussar och tåg.

– Skitbra idé det här ju!, sa jag under redaktionsmötet – men ingen annan höll med mig. 

Men ärligt, det här kan vara det bästa jag har hört på länge och jag ser mer än gärna samma strikta regler i Stockholms kollektivtrafik.

Jag tycker till viss del att man får stå ut med allt som är jobbigt i trafiken – för ingen tvingar mig, eller någon annan, att åka. Men jag kan helt seriöst inte låta bli att störa mig på vissa människor och vad de gör under vår gemensamma färd. 

Därför tycker jag att vi borde införa regler här också – skyltar som talar om hur man bör bete sig bland andra människor.

Det här är mina största störningsbjekt:

– Par som hånglar

First of all: ingen, bryr sig om er kärlek eller relation. Ni är inte unika. 

Second of all: jag har inte pluggat biologi och är således inte heller intresserad av att studera era tungors rörelser två centimeter från mitt ansikte. Och det där ljudet… don't even get me started dude.

– De som sköter hygienen på tågen

Jag har varit med om att en man har klippt sina naglar på tåget. Knipsat naglarna så att de har flugit åt alla håll. Alltså VEM knipsar naglarna offentligt? 

Innan nu någon säger "Men de tjejer som sminkar sig på tåget då, det är ju samma sak!". Nej, det är inte samma sak. Är så otroligt trött på alla (mest män) som klagar på tjejer som sminkar sig på tåg och därmed sparar tid. 

Så länge mitt smink inte är PÅ dig, eller på din plats, eller så länge mascaran inte är på dina fransar så har du ingen rätt att klaga. Sorry.

– Telefonsnackarna

Snacka i telefon kan vara okej, om man håller det kort och neutralt. Men att börja prata om privata grejer är så otroligt besvärande för alla som sitter i närheten. Det går att se och nästan känna obehaget när medpassagerare börjar vrida och titta sig omkring.

– Alla med mun

Ska man gäspa, nysa eller hosta så sätter man handen för munnen. Basic info, jag vet, men alla verkar ändå inte veta.

Vet man med sig att man reser under rusningstrafik och risken är stor att man kommer stå som packade sillar med övriga passagerare så ser man till att lukta fräscht när man väl andas på någon.

Det var allt! Vi ses på pendeln!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.