Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

"Ett sjukt bevis på hur hotade män verkligen känner sig av kvinnor"

"Patriarkatet har blivit vårt normaltillstånd". Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz om att kvinnor måste vara förberedda på att män behandlar dem som objekt.


Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på Twitter här.

För den som fortfarande inte förstår hur det är att vara kvinna i dagens samhälle, har ytterligare ett bevis kommit idag. Tidningen Kollega har frågat 1035 tjänstemän om deras upplevelser av sexuella trakasserier på jobbet och var fjärde kvinna uppger att de har utsatts för det.

När var fjärde kvinna har varit med om sexuella trakasserier på jobbet, kan vi räkna med att det är något som händer på de flesta arbetsplatser i Sverige. Vuxna kvinnor kan alltså i dag inte räkna med att göra sitt jobb utan att en manlig kollega tar dem på rumpan eller säger något sexistiskt och kränkande till dem. I stället måste jag och andra kvinnor vara förberedda på att män behandlar oss som objekt. 

Sexismen har dessutom pågått så länge att forskarna som blir tillfrågade om undersökningens resultat svarar att de inte blir särskilt förvånade av dem. Patriarkatet har blivit vårt normaltillstånd och vi höjer inte ens på ögonbrynen när en kollega utsätts för oacceptabla handlingar.

Det värsta är ändå det faktum att hälften av kvinnorna inte ens kan säga ifrån när de utsätts för sexuella trakasserier eftersom att de som agerar på detta vis är män i maktposition. Det är vidrigt att män inte kan nöja sig med att de redan nått makten och lever i en värld där de anses vara mer värda än kvinnor, de måste dessutom fortsätta trycka ner kvinnor i sin omgivning. 

Undersökningen är inte bara ännu ett bevis på vilket ojämställt samhälle vi har. Jag ser det också som ett sjukt bevis på hur hotade män verkligen känner sig av kvinnor. Varför, om inte för att visa vem som har makten, skulle en man annars utsätta en kvinna för något så kränkande som sexuella trakasserier?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.