Magda Omerspahic
Magda Omerspahic - Foto: Emma Malmlöf

"Ni 'sköna' vita killar avgör inte vad som är rasistiskt eller ej"

Nyheter24:s Magda Omerspahic om hur vissa människor ursäktar frasen "Bevara negerbollen" som humor men inte inser att de enbart bidrar till normalisering av rasism.


Mer om Magda

Magda Omerspahic är nyhetsreporter på Nyheter24.

Hon twittrar här.

KOLUMN. I går när jag satt och spontanbläddrade igenom bilder på Instagram upptäckte jag ett foto som hade fått en del uppmärksamhet.

Bilden föreställer två "sköna" vita killar i tjugoårsåldern i Kenya. De står tillsammans med två svarta killar och alla fyra hade lagt armarna om varandras axlar.

Det hade varit en fullständigt normal och vänskaplig bild OM det inte hade varit för det faktum att Vit Kille 1 hade en t-shirt på sig med texten "Bevara negerbollen". Vit Kille 2 stod och pekade käckt på den svarta killen mellan dem. 

"Enbart sorgligt"

Min första spontana tanke var att jag kände mig kräkfärdig och den andra var att jag ville GRÅTA. Det fanns inte ens utrymme för ilska eftersom det jag såg framför mig enbart var sorgligt.

Det är alltså två vita, privilegierade killar som på ett kränkande sätt står och förhärligar rasism med ett ord som användes flitigt vid förtrycket och slaveriet av svarta människor. Ett ord som många gånger var det sista ordet svarta människor fick höra innan de avled efter tortyr, rå misshandel eller genom hängning.

Deras försvar: "De har ju faktiskt svarta vänner!!" MEN ÅH, då blev det plötsligt logiskt, tack gud, då kan de ju verkligen inte vara rasister nänä och jag kan sluta tjura.

Så här kära Vita Killar:

1. Ni har per definition uttryckt er på ett rasistiskt och vidrigt sätt.

2. Er så kallade humor är beklaglig och pinsam. Ni använder ett ord som förknippas med slaveri samtidigt som ni befinner er i ett land och en kontinent som har slaveriet och förtrycket i sin historia.

3. Och en sista viktig punkt som jag verkligen tror skulle hjälpa er i livet och också bidra till att er människosyn ändras till det bättre: Den som blir utsatt för sexism, rasism och diskriminering är den som har tolkningsföreträde i frågan.

Det innebär att ingen man har rätt att avgöra om en kvinna ska känna sig kränkt eller inte. En heterosexuell människa avgör inte om en homosexuell människa ska känna sig kränkt eller inte.

Och en vit människa har absolut ingen som helst rätt i att tolka eller avgöra om en svart människa ska känna sig kränkt eller inte.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.