Nyheter24:s Matilda Andersson.
Nyheter24:s Matilda Andersson. - Foto: Privat

"Hur kan man ens ifrågasätta en tredje pappamånad?"

Nyheter24:s Matilda Andersson om att det borde vara en självklarhet att införa minst tre så kallade pappamånader – för jämställdheten, föräldrarnas och framför allt barnens bästa.


Kolumn

Matilda Anderson är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @fiskberit 

Här kan du läsa mer om föräldrapenningen: Försäkringskassan.

I helgen lade Moderaternas jämställdhetspolitiska talesperson Hillevi Engström fram förslaget om att införa en så kallad tredje pappamånad. Förslaget väckte direkt starka reaktioner bland vissa inom det egna partiet, bland annat Saila Quicklund, ordförande för Moderatkvinnor.

Något som inte direkt kom som en chock. Moderatkvinnor har en historia av att motsätta sig pappamånader, bland annat med hänvisning till egenföretagare samt att valet är upp till de enskilda personerna.  

– Vi vill att föräldrarna själva ska kunna bestämma det här, sa Quicklund till Svenska Dagbladet.

Just ordet, "pappamånader" kan diskuteras. Men som det ser ut i dagsläget så är det just papporna som fortfarande inte är hemma i lika stor utsträckning som mammorna.

För mig är det helt oförståeligt hur man kan vara emot att papporna också ska få uppleva lyxen att vara hemma med sina barn. Att båda föräldrarna ska få dela på föräldraledigheten. 

Argumentet att det är upp till föräldrarna att själva bestämma håller inte. Ibland krävs regler och undantag för att få till förändring. Andra bortförklaringar, som den om "förlorade inkomster" håller heller inte. Bland annat tack vare jämställdhetsbonusen och de facto att den som tjänar mer faktiskt även får ut bra mycket mer i föräldrapenning än den som tjänar mindre. Vilket leder till mindre påverkan på den totala hushållsinkomsten.

Men mycket handlar fortfarande om inställning.

I dagsläget betalas föräldrapenningen ut i 480 dagar per barn. Väljer man att endast ta ut vardagarna blir det uppemot ett år och åtta månader. Att den ene föräldern då inte skulle ha möjlighet att avvara tre ynka månader av dessa 20 är för mig oförståeligt.

Självklart finns det undantag där det är svårt för den ene föräldern att vara hemma. Eller där den andre är student, arbetslös etcetera. Men, förslaget handlar om tre månader. Inte halva tiden av föräldrapenningen. Och ledigheten behöver inte ens tas ut under barnets första år. Om ditt barn är fött efter de 1 januari 2014 har du fram till dess att barnet fyllt tolv på dig att ta ut dagarna. Att avvara tre månader under tolv års tid kan inte vara en omöjlighet.

Med föräldraskapet kommer ett visst ansvar. Av alla de intervjuer jag läst med äldre framgångsrika kvinnor och män som svarar på frågan om vad de ångrar mest under tidigare år svarar för många "att jag inte tillbringade mer tid med mina barn när de var små".

Det är tid som inte går att ta tillbaka. Som inte går att väga upp för med barnbarn.

Alla tjänar på att båda föräldrarna är hemma, oavsett familjesituation. Relationen blir annorlunda om man som förälder får vara ensam med sitt barn. Att vara den som drar hela vardagslasset. Som har koll på sovrutiner, matvanor, blöjbyten. Att få vara den som busar och tröstar. Tjatar och skrattar. Att inte vilja vara hemma med sitt barn och i stället vara lekfarsa på kvällar och helger är inget annat än uselt ansvarstagande.

Så Moderatkvinnor – satsa i stället på att förbättra villkoren för arbetande småföretagare – tjafsa inte om jämställdheten.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingsskandalen

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.

Rejält lyft för rysk oljeexport i april

Oljeexporten från Ryssland – en viktig intäktskälla för att finansiera Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina – rusade i höjden förra veckan. Man får gå tillbaka ett år i tiden för att hitta större veckoflöden av olja från de ryska hamnarna.

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.