Här är fyra starka samiska profiler du inte får missa.
Här är fyra starka samiska profiler du inte får missa. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Sören Andersson/TT

Här är fyra starka samiska profiler du inte får missa

I dag 6 februari är det samernas nationaldag. Den samiska kulturen lyfts fram i landet och firas av flera kommuner och föreningar. Här är fyra ständigt aktuella samiska profiler som med sitt brinnande engagemang kämpar för samiska rättigheter.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 6 februari är det Samernas nationaldag. Dagen har firats i cirka 30 år till minne av det första samiska landsmötet som ägde rum i Norge, 1917.

Nationaldagen firas över hela Sápmi och i stora delar av landet, många kommuner och föreningar hissar den samiska flaggan dagen i ära och arrangerar föreläsningar och olika kulturevenemang.

Samerna utsattes för övergrepp av staten och kyrkan

Samerna har bott i tusentals år i de norra delarna av Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Samerna bodde i Sverige före alla andra folk, därför har Förenta Nationerna, FN, sagt att de är ett urfolk i Sverige. Samerna är också en av Sveriges minoriteter och deras kultur liksom språk är särskilt skyddade av lagen.

Samerna blev förtryckta och utsatta för övergrepp av både staten och svenska kyrkan under flera hundra år. De tvingades bli kristna och fick inte prata sitt eget språk samiska. 

Svenska kyrkan bad om ursäkt 2021 till det samiska folket. Den förra regeringen bestämde även att samerna ska få vittna, tillika berätta om övergreppen, de berättelserna håller nu på att samlas in som vittnesmål.

Människorättsaktivisten Maxida Märak

Artisten och människorättsaktivisten Maxida Märak, 34, är en stark röst som inte räds att ta strid mot olika typer av orättvisor. Hon talar ofta om sitt samiska arv som hon bär med stolthet. Hon är en sann förkämpe för de som känner att de lever "utanför samhällets normer".

Genom sin egenskrivna musik, en blandning av samisk jojk, hiphop och rap berättar hon sin historia och det arv hon bär på. Hennes starka sångtexter och engagemang kring förtrycket mot samer i Sverige berör och upprör. 

Maxida Märak: Foto: Jessica Gow/TT

Jon Henrik Fjällgren jojkade sig in i folkets hjärtan

Jon Henrik Fjällgren, 35, renskötaren från Mittådalen jojkade hela vägen in i svenska folkets hjärtan när han vann Talang 2014. Hans livsuppdrag är desto större än så – framgången i Melodifestivalen betyder mycket för allmänhetens syn på samer.

Fjällgrens har tagit en plats i svenska folkets medvetande som numera inte går att förneka. Förutom den trollbindande jojken har Jon Henrik Fjällgren flera gånger talat ut offentligt om psykisk ohälsa bland samer. Risken för att drabbas av psykisk ohälsa är högre bland unga samer än den genomsnittliga svensken, enligt Sametinget.

Jon Henrik Fjällgren. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sapmis musikstjärna – Sofia Jannok

Sofia Jannok, 40, är artist och aktivist för samers rättigheter. Hon är en av Sápmis största musikstjärnor med lyssnare över hela världen. Hon skriver och sjunger på nordsamiska, svenska och engelska och hon blandar trollbindande jojk med pop och visa. Budskapen går inte förbi en med de tydliga politiska budskapen på ett språk som är så litet.

I slutet av 2022 nominerades hon till Världsnaturfondens utmärkelse "Årets miljöhjälte" och i fjol blev hon även hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Sofia Jannok. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Journalisten Ann-Helén Laestadius

Journalisten och författaren Ann-Helén Laestadius, 51, har skrivit flera böcker om det samiska folket som tvingats utså både långtgående frihetskränkningar och rena övergrepp. Det har inneburit trauman för samerna som ärvts vidare i generationer.

Laestadius har skrivit flera ungdomsböcker för att nå unga vuxna, i dag är hon aktuell med sin andra vuxenroman "Straff" efter den prisade romanen "Stöld".

Ann-Helén Laestadius. Foto: Janerik Henriksson/TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!