Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

"Terroristen delar världsbild med Sd"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om sverigedemokraternas retoriska närhet till terrormördaren Anders Behring Breivik.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

"Tidningen rapporterar om en mörk framtid där den europeiska kontinenten hyser en allt större andel muslimer, vilket – om ingenting görs – oundvikligen kommer att leda till en omfattande islamisering och en framtid där det sekulära och demokratiska Europa står inför det värsta hotet någonsin – långt värre än tidigare hot från nazism och kommunism."

Citatet är inte hämtat från Anders Behring Breiviks terrormanifest. Det är inte heller en kommentar från någon random antimuslimsk propagandist på internet. Domedagsprofetian kommer från den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Richard Jomshof. Sverigedemokratens analys kom hösten 2009 någon månad innan Jimmie Åkesson fick sin omtalade debattartikel ”Muslimerna är vårt största utländska hot” publicerad i Aftonbladet.

Sverigedemokraterna har ingen skuld för terrordådet i Oslo. Men som alltid när ett brott begås och det är politiskt motiverat så måste man undersöka den ideologiska miljö som den misstänkte eller skyldige i har befunnit sig i.

Anders Behring Breivik har befunnit sig i samma miljö som Sverigedemokraterna. Och de delar samma syn på islam.  Följande återges i Breiviks manifest:

"Vad väst måste förstå är att islam har potential att ersätta nationalsocialismens och kommunismens faror."

Medan Jimmie Åkesson säger så här i sin debattartikel från hösten 2009:

"Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år."

Även konspirationsteorin om ett så kallat ”Eurabia” återges i så väl Breiviks manifest som i SD-retorik.

"Bat Ye'or beskriver i sin bok The Euro-Arab Axis hur vi är mitt uppe i en total omvandling av Europa. Detta som ett resultat av en medveten politik.", skriver Breivik.

Medan Ted Ekeroth, bloggare, sverigedemorkat och grundare av en antimuslimsk fond, skriver så här på sin blogg:

"Eurabia" - Europas omvandling till en muslimsk sfär. Det är inget nytt, i alla fall om man hållt ögon och öron öppna de senaste 25 åren. Vad däremot många troligen inte känner till är att det hela började med ett politiskt beslut på 70-talet som vi i dag ser effekterna av.

Min kollega på Expo, Jonathan Leman, har gjort en noggrann granskning av Breiviks manifest och SD-retoriken. Sverigedemokraterna bär som sagt ingen skuld för det fruktansvärda som hände i Norge. Men terroristen och ett parti som fick 5,7 procent i senaste valet delar världsbild, idéer och retorik.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.