Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

"Vad händer egentligen i Socialdemokraterna?"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om kaoset kring utvisningsutspelet.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Det händer uppenbarligen mycket i det socialdemokratiska partiet. I skuggan av turerna kring Håkan Juholts förehavanden vad det gäller lyan ute i Västertorp har nyheten om att partiledaren ska ha sanktionerat förslaget om upphävda medborgarskapet inte fått det medieutrymme som det förtjänar. Skulle så vara fallet så gör Håkan Juholt en politisk kovändning som kommer påverka så väl svensk politik som det socialdemokratiska partiet för en lång, lång tid framöver.

Under förra fredagen lanserade Malmös starke man, det s-märkta kommunalrådet Ilmar Reepalu, förslaget om att medborgarskap ska kunna upphävas om en person som nyss fått det skulle begå ett brott. Partiets rättspolitiske talesperson Morgan Johansson hakade på. Den massiva interna kritiken lät inte sig vänta. Den tidigare partiledare Mona Sahlin skrev tillsammans med några partikamrater snabbt ihop en debattartikel där de hävdade att förslaget mot partiets principprogram och därmed de ideologiska grundvalarna för socialdemokratin. På Twitter och i andra sociala medier kunde man läsa arga socialdemokrater beskriva förslaget som apartheid. Den socialdemokratiska ryggraden sa således ifrån. Morgan Johansson backade. Håkan Juholt meddelade att förslaget inte var Socialdemokraternas politik.

En del menade dock att skadan redan var skedd. Efter att Juholt valts till partiledare har det varit en skrämmande tystnad från hans partis sida vad det gäller Sverigedemokraterna och dess politik. De gånger som Juholt yttrat sig har det handlat om att använda det klassiska vänstergreppet: ”Att måla in SD i högerburen”. När Reepalus förslag fick stöd av en Juholts närmaste män, Morgan Johansson, var som någon ledarskribent skrev ”skadan redan skedd”. Mona Sahlins ständiga mantra om att ”aldrig någonsin, aldrig någonstans” vare sig samarbeta eller låta sig inspireras av ett parti som Sverigedemokraterna verkade som bortblåst.

Än mer anmärkningsvärt blev när det igår sipprade ut att Juholts stab från början ska sanktionerat Reepalus förslag. I en intervju med Dagens Arena säger s-riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar som var en av dem som undertecknad debattartikeln mot Reepalus utspel att Morgan Johansson ska ha hävdat att Juholt också stöttade förslaget. Om så skulle vara fallet hakar Socialdemokraterna de facto på den europeiska trenden att anpassa sig till den främlingsfientliga opinionen. Något som andra partier i riksdagen tycks ha slutat göra sedan Sverigedemokraterna tog sig in riksdagen.

Det är också ett märkligt agerande då det i de nordiska grannländerna just nu är en omvänd situation. Efter det danska valet har Socialdemokraterna istället börjat anpassa sig till det frihetliga vänsteralternativet Enhetslistan och det socialliberala Radikale Venstre. Två partier som båda var valvinnare genom att ha profilerat sig mot att både socialdemokratin och borgerligheten låtit rasisterna i Danskt Folkeparti fått sätta agendan i politiken alldeles för länge.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.