Eric Rosén.
1 av 3
Eric Rosén. - Foto: Karin Bylund
2 av 3
- Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
3 av 3
- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

"Reinfeldts budskap: ni har inget annat än mig att välja på"

SNABBANALYS: Eric Rosén om ett märkligt läge i svensk politik.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Håkan Juholt nynnade en kort liten melodi när han klev upp i talarstolen för att hålla sitt anförande i partiledardebatten. Dessförinnan hade han angripit Fredrik Reinfeldt hårt i tidigare replikskifte. Och känslan man får är att Håkan Juholt trivs ohyggligt bra i partiledardebatterna. Hans problem är snarare att de flesta dagarna inte utgörs av partiledardebatter utan av helt andra saker. För Juholt, på klassiskt Ingvar Carlsson-vis allt vithårigare ju hårdare prövningarna blir, är det här det element han behärskar bäst. Och det är lätt att tycka att det låter bra och vasst.

Men det är omöjligt att bortse från att trovärdigheten i beskeden är skadad i grunden. Omöjligt att bortse från att man inte riktigt är helt säker på att beskeden inte behöver korrigeras i efterhand. Omöjligt att bortse från att man inte vet om det här är Socialdemokraternas partiledare om en vecka.

Och där har statsminister Fredrik Reinfeldt ett enormt försprång. Han är ingen skicklig debattör. Han rapar mest upp sånt som står i partprogram och gamla pressmeddelanden. Han pratar mest om vad vi inte längre har råd med, vad som inte längre går att göra, vad som är svårt, tungt och omöjligt. Men man vet att han säger samma sak i morgon. Att det, med få undantag, är Moderaternas och Alliansens politik som han deklarerar och för fram.

Det finns mycket som är sjukt i Sverige, som funkar uselt, och att Reinfeldt viftar bort kritiken mot det som ett onödigt ”högt tonläge” kan dock bli honom skadligt. För att låtsas som att problemen bara finns i en uppbragd vänsterretorik håller inte om han ska fortsätta få rösterna från de breda väljarlagren. Inte med ett miljöparti i ständig uppgång opinionsmässigt, ett vänsterparti som med Jonas Sjöstedt har en mer trovärdig syn på euron och finanserna än någonsin förr och en socialdemokrati som i alla fall någon gång kommer att repa sig hyfsat.

Fredrik Reinfeldt frågar sina motståndare vad alternativet är. Fredrik Reinfeldt frågar vem som ska samarbeta med vem. Fredrik Reinfeldt försvarar sin egen politik med enbart argumentet att oppositionen är svag.

Det är en usel argumentation som signalerar att man inte tror på sin politik. Och Reinfeldt säger själv ”utrymmet är litet – marginalerna är små” och är detta det enda konkreta besked han är beredd att delge är det ett problem. Om Sveriges statsministers enda försvar för den förda politiken är att han inte tror att oppositionens är bra så har Sverige stora problem. Inte minst när oppositionen är just så svag.

Håkan Juholt är en skicklig debattör. Men han står i dag inte för ett realistiskt politiskt alternativ. Om regeringen Reinfeldt står lika svarslös när Juholt, eller hans ersättare (?), är tillbaka på banan på allvar är de nog körda i nästa val. Står sig S lika slätt kan vem som helst besegra dem, även en allians helt utan idéer och politik.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.