Bengt Kvist: "Därför fungerar kärnkraften för dåligt"

Det var fan bättre förr!


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hushållen och, än värre, industrin betalar för mycket för sin el. Ett högt elpris öppnar också för höga priser på fossila bränslen eftersom de olika energiformerna är utbytbara gentemot varandra, i någon omfattning.

Den här problematiken är en följd av en modell för prissättning som elenergibranschen är helt ensamma om, marginalprisättning. Enkelt formulerat säger den att produkten, dvs vanligen elenergi, i sin helhet ska ha det pris som den dyraste enheten, kilowattimmen, kostar att producera. Givetvis plus diverse marginaler.

Produktionssystemet är komplext med fabriker, dvs kraftverk, med stor spridning mellan fasta och rörliga kostnader. T ex som med vattenkraft och gasturbiner. Med den prismodell man tillämpar blir det alltså det höga rörliga priset som slår genom mot konsument. Energiföretagen tjänar massor av pengar genom att få betalt med gasturbinpris för sin billiga vattenkraft. Ägarna strålar av lycka och allra mest strålar Anders Borg som ägare till Vattenfall.

Så långt teknikaliteterna.

Men varför är det då så erbarmligt eländigt i år? Och varit också under de två-tre senaste?

Ett tungt skäl är att kraftbolagen valt eller tvingats välja att ställa av en del av den billiga produktionen som därför måste ersättas med dyrare. I konsekvens med den egendomliga modellen för prissättning enligt ovan.

Det är bara Forsmarksanläggningen som producerar fullt. I Ringhals går bara halva anläggningen på full effekt, ett block står avställt sedan 10 månader, ett annat sedan i julas. Oskarshamn kör ett av tre block fullt ut, de två andra står stilla. I ett kort perspektiv är det rent och skärt slarv som speglas i denna verklighet. I det längre är det ett tapp av grundläggande teknisk kompetens och syn på driftsäkerheten, vilket är värre. I Ringhals ”glömde” någon ett våtsugare kvar i inneslutningen när man skulle testa. Pumpen brann upp och sedan dess har man jobbat med att plocka isär och handtvätta i runda tal 4500 enskilda komponenter. I Oskarshamn har tillsynsmyndigheten stoppat ledningens glada chansningar inför driftstart och satt överrock på OKG-ledningen. Så är det också i Ringhals som har särskild granskning av av verksamheten, kontinuerligt.

Skälet är att man tidigare gjort optimistiska och farliga missbedömningar av samma typ som i grunden låg bakom katastrofen i Tjernobyl. Helt enkelt att man anser sig vara så kunnig att man kan frångå säkerhetsbestämmelserna. De bestämmelser som man själv antagit efter omfattande analyser och spel. Händelserna i Fukushima illustrerar hur den mest oväntade katastrof, egentligen utanför allt vad fantasi kan formulera, är möjlig. Då är det närmast kriminellt att medvetet sätta sig över regelverken. Men det skulle varit en merit att öka tillgänglighet och pressa resultaten ännu en bit.

 

Och min tes, nu äntligen, är att detta uppstått då de stora, genomtekniska företag som kraftindustrin en gång var, började fasa ut ingenjörerna för att plocka in ekonomer och allsköns märkliga kategorier. Mest märkliga, och skadliga, den diffus horden av sk marknadsförare som i form av, ännu mer sk, produktchefer och dito -utvecklare. Som började kräva inflytande. Och dessvärre fick det.

Back to basic, tack, och ingenjörerna åter i högsätet!

 

I branschen mumlades det för övrigt att Sverige hade sin kärnkraftolycka redan på 70-talet. Då möttes av någon olycklig anledning kärnfysikern Hannes Alfvén och centerledaren Thorbjörn Fälldin och tycke uppstod. Alfvén, missnöjd med minskade anslag, förklarade för Fälldin att kärnavfall inte alls var detsamma som de olivkärnor som importerades till värmeverket i Katrineholm. Poletten föll ned och vi fick hela denna befängda debatt som efterhand reulterat i att vi nu är i färd med att dränka världen i växthusgaser.

 

Den omedvetne monarken

Den nya prinsessans morfar tillkännager barnets namn, Estelle, och hovreporter Lindqvist går i taket.

-Det är ett namn för en nattklubbsdrottning, säger han.

Och? Det är väl helt naturligt att den åldrande monarken väljer något som han har personlig erfarenhet av?

Och Camilla är upptaget.

 

Hacka inte på Ranelid

När Björn Ranelid snodde en handikapparkering i Tällberg var han i full rätt att ta den. Även handikapp i allmänt omdöme kvalificerar nämligen till egen P-plats.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!