- Foto: J. Scott Applewhite/AP/Scanpix

"Därför motarbetar de vårdreformen"

ANALYS. Carl Marions, statsvetare vid Stockholms Universitet, om republikanernas idoga kamp mot sjukvårdsreformen.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Carl Marions

Carl Marions är statsvetare vid Stockholms Universitet och skribent inriktad på amerikansk politik. Förutom statsvetenskap studerar han historia och skriver om nästa års presidentval i USA för Utrikespolitiska Föreningens tidskrift. Studerar under 2012 på plats i USA via universitetet för att komma närmare händelsernas centrum.

I ett försök att stoppa Obamaadministrationen från att skörda alltför stora politiska vinster har republikanerna nu fått USA:s högsta domstol att ta upp frågan om de nya hälsovårdsreformerna.

President Obama lyckades 2010 få igenom en vårdreform med syfte att täcka de amerikaner som som saknar vårdförsäkring. På grund av politiska begränsningar blev den för oss västeuropéer konventionella lösningen med statlig skattefinansierad vård kvickt avfärdad och fick ge vika för en i USA mer gångbar lösning.

Enligt de nya reformerna måste varje medborgare inskaffa en vårdförsäkring eller bötas. De som inte har råd att köpa en försäkring erhåller statlig subventionering. Detta ansågs blidka såväl liberalers önskan om utökad vårdtillgänglighet som republikaners förkärlek för begränsad statlig inblandning och fritt entreprenörskap. Obamas vårdpaket garanterade ju i princip försäkringsbolagen miljontals nya kunder.

Republikanerna var dock inte särskilt sugna på att ge Obama en politisk seger och jobbade länge på att formulera sin opposition mot reformerna. Inledningsvis tog de ganska absurda former, bland annat genom att sprida rykten om att det fanns planer på att upprätta "dödspaneler" där byråkrater skulle bestämma vilka som skulle få vård.

Den senaste infallsvinkeln som republikaner har använt sig av för att stoppa reformerna har varit att fokusera på tvånget att skaffa vårdförsäkring. Det här med federalt tvång, menar republikanerna, känns inte så himla konstitutionellt. De har nu lyckats få frågan till USA:s högsta domstol som i dagarna ska avgöra lagens konstitutionalitet.

Till saken hör dock att idén om att medborgare måste skaffa en privat vårdförsäkring först presenterades av konservativa tankesmedjor i mitten av 90-talet. Det sågs som ett bra sätt att lösa problemet med det stora antalet oförsäkrade amerikaner samtidigt som det stärker den privata försäkringsmarknaden. Att samma republikaner som formulerade idén nu vill dra det inför högsta domstolen tyder antingen på ett cyniskt politiskt spel eller på en rejäl ideologisk förskjutning på blott femton år.

Carl Marions

/
/
/
/
/
/
USA
/
Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!