"Ultima Thule är dagens sverigedemokraters främsta läromästare"

Alex Bengtsson om Ultima Thule och hur de bidrog till polariseringen på 1990-talet och hur de fostrat dagens SD-elit.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Alex Bengtsson:

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

På lördag gör Ultima Thule sin sista spelning. Bandet som fått symbolisera 1990-talets våg av främlingsfientlighet där Lasermannen härjade i Stockholm, sverigedemokrater skanderade ”Lasermannen skjut för att döda” och medlemmar av samma parti tände eld på en moské i Trollhättan.
Men medan Sverigedemokraterna var ett parti i den politiska marginalens allra mest stinkande träskmarker låg Ultima Thule på topplistorna. 

Bandet sa sig vara ”patriotiskt” och hade ingenting med rasism att göra. Eller man tog inte ställning, som man sa i de intervjuer som gjordes av massmedia för att avslöja bandets politiska hemvist. Ändå var det känt att bandet rörde sig i högerextrema kretsar. Ultima Thules första EP sponsrades till exempel av Sverigedemokraternas förlaga, den rasistiska kampanjen Bevara Sverige Svenskt. Sedan signade riksdagsmannen Bert Karlsson Ultima Thule till sitt skivbolag. Det var då de slog igenom på bred front. 

Man kan påstå att Ultima Thules genombrott kom i en polariserad tid. Men det var också Ultima Thule som var med och bidrog till polariseringen. Ute i landet pågick hela tiden konflikter där de som uppskattade bandets musik och budskap var i ett läger. De som gillade trallpunk eller Latin Kings hamnade på den motsatta sidan. Uppehållsrummen och skolcafeteriorna präglades av hetsiga debatter mellan ”patrioter” och antirasister. 

Ultima Thule blev inkörsporten till mer öppet rasistisk musik. Band som Pluton Svea och Odins Änglar med ett radikalare budskap tog snart också plats i skolkorridorernas bergsprängare och den nazistiska rörelsens musikmagnater tjänade storkovan. Likt dagens sverigedemokrater höll sig Ultima Thule dock hela tiden i gränslandet till öppen rasism. 

De gjorde det till sitt signum att inte säga för mycket. Deras fans visste dock så väl vad deras texter handlade om. På många sätt kan man säga att Ultima Thule-retoriken fostrat dagens sverigedemokrater. Partiet säger sig inte ha med rasism att göra överhuvudtaget samtidigt som företrädare öser ur sig rasistiska och främlingsfientliga kommentarer. 

Det är därför ingen större skräll att det är just Ultima Thule som flera av dagens ledande sverigedemokrater tar upp som det som väckte deras politiska intresse. För flera av de som i dag tillhör SD-eliten gick på gymnasiet under Ultima Thules storhetstid. De var några av dem som försvarade bandet i landets uppehållsrum. I dag argumenterar de på ett liknande sätt genom debattartiklar och i riksdagens talarstol. 

Och på andra sidan finns vi som tyckte att Ultima Thule var värdelösa och att det var vidrigt att det fanns ett parti där folk skanderade ”Lasermannen skjut för att döda”.

Jimmie Åkesson valde att gå med i det partiet.
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.