Seher Yilmaz är före detta ordföranden för LSU. I dag arbetar hon som Juniorkonsult inom public affairs på kommunikationsbyrån Prime.
Seher Yilmaz är före detta ordföranden för LSU. I dag arbetar hon som Juniorkonsult inom public affairs på kommunikationsbyrån Prime.

"Moderaternas vallöfte var tomma ord"

Seher Yilmaz hoppas på trovärdiga lösningar på bostadsproblemet i stället för tomma vallöften som inte uppfylls.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Seher tar nu steget över från att blogga på Nyheter24 till att skriva krönikor. Hon har bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges elevråds centralorganisation - SECO och förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom. Från januari 2010 till slutet av 2011 var Seher ordförande för LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, samarbetsorganisationen för ett 80-tal nationella ungdomsorganisationer i Sverige. 

Nu närmar sig terminsstarten vid Sveriges högskolor och universitet och med det kommer tusentals unga människor att behöva flytta till andra städer för sina studiers skull. Studierna är avgörande för att Sverige även i framtiden ska vara en kunskapsnation. Boendet är en förutsättning för att inte ska tvingas att tacka nej till sin studieplats. 

SSCO, Stockholms studentkårer centralorganisation, släppte i måndags en rapport om bostadssituationen för studenterna i Stockholm. Resultatet är ingen rolig läsning. Moderaterna i Stockholms stad hade som vallöfte att närmare 3 000 nya studentbostäder skulle byggas, 2011 höjdes siffran till 4 400 bostäder fram till 2015. 

Enligt SSCO är siffran idag uppe i ynka 86 bostäder. Samtidigt är det närmare 70 000 personer i åldern 20-27 som vill ha en bostad i Stockholm. Ekvationen inte går ihop. Vallöftet var tomma ord som inte är något värt när studenterna tvingas tälta för att kunna börja plugga. Och problemet är än större än så. 

Den sociala snedrekryteringen till högre utbildning är redan ett faktum, har man dessutom oturen att komma från en familj som inte har kontakter som kan ge en bostad eller pengar på banken som gör att de kan köpa en lägenhet, ökar risken ytterligare för att unga med sämre förutsättningar inte kan plugga där de kommer in. Till 2014 hoppas jag på trovärdiga lösningar i stället för tomma vallöften, om man anser att Sverige ska vara ett kunskapsland, behöver bostadssituationen för Sveriges unga och studenter lösas snarast.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!