Nyheter24:s Pär Ullrich.
Nyheter24:s Pär Ullrich. - Foto: Letti Freivalds

Inte ens SD-väljarna skulle få det bättre med SD:s politik

När regeringsbildningen är färdig och posterna utdelade måste politikerna analysera varför Sverigedemokraterna gick så starkt framåt.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Pär Ullrich är reporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter här.

Söndagens riksdagsval hade bara en vinnare, sägs det. Jag skulle vilja hävda att det inte hade någon. 

För inte ens de 13 procent som röstade på Sverigedemokraterna skulle få det bättre med partiets politik

Ingen tjänar på minskad jämställdhet, fattigare kulturliv, färre utbildningsalternativ, en falsk föreställning om nationalstaten, ett motstånd mot mångkultur och ett "vi och dom-tänkande".

När Stefan Löfven med följe – vilka det nu blir – sakta men säkert vaknar upp ur sin vakfylla och bildar regering är det dags att göra analysen och ställa frågor. 

Hur kommer det sig att var åttonde svensk valde att lägga sin enda röst på ett parti med rötter i nazismen? Ett parti där långt fler företrädare än i andra partier avslöjats med näthat, hot och rasism. 

Sverigedemokraternas framgång kom knappast som en chock, men varför gick det så bra för dem?

Det är många som har gjort anspråk på att förklara det. Vissa avvisar helt enkelt var åttonde svensk som rasist. Andra pekar på missnöjesfaktorer. Missnöje över att inte bli lystnad på. Missnöje över arbetslösheten, skolan, vården, tiggeriet och så vidare.

Oavsett orsak till framgången så måste de som nu ska styra göra analysen. Fredrik Reinfeldt, en av de som tagit högst ton och mest avstånd från Sverigedemokraterna, misslyckades med att förklara, lyssna och råda bot på partiets framfart. Han är också, än så länge, representant för det parti som förlorat allra flest röster till SD.

Nu är det upp till någon annan att lyckas. Annars kommer partiet vars politik ingen tjänar på växa sig ännu större. Valrörelsen är slut. Och medan det går att vinna val med platta kampanjbudskap, ytliga debatter och käbbel så måste vinsten förvaltas och omsättas i politik.

Är orsaken till SD:s triumfer en ökad rasism måste åtgärder utarbetas för att belysa och bekämpa den. Rör det sig om missnöje måste tillstånden som människor känner missnöje över förklaras och lösas. 

Finns det inte en lösning på problematiken med skolan, sjukvården och arbetslösheten nära till hands; ja, då måste det förklaras. Enkla lösningar på komplexa problem finns sällan. Det vet många, men det måste bli tydligare.

Många är uppgivna, andra glada. En sak är dock gemensamt för alla: Vi vill ha svar på frågorna. Får vi inte det kommer varken sorgen, missnöjdheten eller rasismen att upphöra.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är morgonens nyheter 19 mars

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.

E-handeln fortsätter att öka

E-handeln ökade omsättningen med 14 procent i januari till 11,4 miljarder kronor, jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Handels E-handelsindikator.

Hässleholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka, Vinslöv", skriver polisen på sin hemsida.

Sverige näst bäst på patent

1 timme sedan
Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

1 timme sedan
Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.