Nyheter24:s Mohamed Touzari.
Nyheter24:s Mohamed Touzari.

Nej, jag kommer inte att hylla Smail och Erics QX-omslag

"Jag kommer inte att ställa mig i ledet bakom de människor som väljer att hylla Smail och Eric. Jag kommer att ställa mig bakom de riktiga hjältarna."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mohamed Touzari är reporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här: @mohamedtouzari

I går släppte QX sin upplaga för november månad. På omslaget hittar ni de minst sagt högaktuella Paradise Hotel-deltagarna Smail Alihodzic och Eric Hagbergposerandes nakna på förstasidan. Överallt på internet hyllas de för bilden – hyllningar de inte gjort sig förtjänt av.

Jag kan leva med att det är två heterosexuella män som pryder omslaget för Sveriges i princip enda HBTQ-tidning, men när den ena av de två männen har ett flertal kvinnonedlåtande och sexistiska kommentarer i bagaget ställer jag mig kritisk mot det hela.

Till exempel anser Eric att "30 stycken är fruktansvärt mycket för att vara tjej" när den andre Paradise Hotel-deltagaren Jasmine Gustafsson, berättar hur många hon legat med. Däremot så är det inga som helst problem att Smail har legat med över 300 personer. Hur går det ihop, Eric?

Ska inte QX stå för allas lika värde i samhället? Det blir inkonsekvent när de använder sig av en kille som gör en sådan tydlig skillnad på tjejer och killar. 

Dessutom är det bisarrt att de väljer att använda sig av två deltagare från ett program som upprätthåller heteronormen och förstärker sexismen i samhället.

Jag kan inte tala för alla men jag kan tala för mig själv och jag tycker att det är fel när heterosexuella blir hyllade för att vara HBTQ-vänliga i stället för HBTQ-personer.

Det är inte deras kamp utan det är den utsatta gruppens. Det är de som ska hyllas för deras strid mot det heteronormen i samhället och inte två människor som aldrig varit under det förtrycket.

Att "Smail och Eric är sådana bra förebilder" som folk skriver håller jag inte med om. 

Smail har hyllats för att han gått ut med att han är feminist medan de kvinnorna som dagligen tar kampen, ständigt hamnar i skymundan. 

Eric som poserar på Sveriges i princip enda HBTQ-tidning och blir hyllad för att stå för allas lika värde när han egentligen bara är ännu en snubbe som är präglad av patriarkatet och kallar kvinnor för slampa baserat på hur många de legat med. Dessutom gör han det på bästa sändningstid.

Jag kommer inte att ställa mig i ledet bakom de människor som väljer att hylla Smail och Eric. Jag kommer att ställa mig bakom de riktiga hjältarna som hamnar bakom kulisserna i den här mediekarusellen.

QX
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.