Tannaz Edalat.
Tannaz Edalat. - Foto: Privat

"Barn ska inte behöva ta till våld för att överleva skolan"

"Barns övergrepp ska inte ursäktas med ”de är bara barn”. Barn måste bli tagna på allvar, både när de beter sig oacceptabelt och när de blir utsatta".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra veckan var det internationella barnrättsdagen. Veckan innan kom nyheten att 13-årige Odin tog sitt liv efter åratal av mobbning på två olika skolor. Trots vädjan från hans mamma gjorde skolan ingenting och när Odin till slut begick självmord beklagade man.

Brist på kompetens och verktyg för hur skolan ska arbeta dödar. Det kostar att blunda för problem, att slå dövörat till och att inte utbilda och ge resurser. Inte pengar men ett högre pris i form av barn och ungdomar som tar sitt liv. Om politik handlar om prioriteringar är det här inte den fråga som ska prioriteras bort.

I flera dagar bar jag på Odins berättelse. Att inte bli sedd, att inte få rätten till en smärtfri skolgång är något jag kan relatera till. Jag har gått i skolan som gång på gång kom med kraftlösa och halvhjärtade lösningar på mobbning. Som inte styrs av lärare och rektor utan av mobbare. Som först förmedlade kunskapen att livet är hårt och sedan kunskapen i skolämnena. Det var ett krig: starkast överlever. 

När skolan varken hörde mig eller mina föräldrar stegrade desperationen. Att säga ”sluta” räckte inte. Samtal med lärare och föräldrar hjälpte inte. Det fanns ingen annan utväg. Mamma förklarade: ”Du måste slå tillbaka”. Lördagarna kom att ägnas åt läran om att överleva med slag och sparkar. Nästa gång en mobbare förgrep sig på mig tog jag för första gången till mina karatekunskaper. I dag förstår jag att lösningen inte är karate, utan politik.

Barns övergrepp ska inte ursäktas med ”de är bara barn”. Barn måste bli tagna på allvar, både när de beter sig oacceptabelt och när de blir utsatta. Barn som inte lär sig att respektera andra växer upp och blir vuxna med samma brister. Som den lärare som hoppade över mig under uppropen eller den som upprepade gånger trampade på mina fötter när ingen såg. Hur ska en lärare kunna uppmärksamma och sätta stopp för något som den själv gör?

När jag var elva föreslog en lärare att det kunde hjälpa om jag berättade för klassen om min bakgrund. Så fattig skolan var i sin kompetens. De åtgärder den hade att erbjuda riktades mot de utsatta, som fick bära skulden för sin utsatthet och ansvaret för att lindra situationen. Man ville inte handskas med källan till problemet: utövarna. I stället lades ansvaret på ett barn som redan ifrågasatte sig själv, bekräftade att du måste göra något åt saken eftersom du är inte som alla andra.

Precis som Odin bytte jag skola och precis som för Odin innebar det inte frid. Mobbarna följde med. Men den här gången var något annorlunda. Min lärare Josephine såg inte bara elever, utan människor, och hon satte stopp. Jag glömmer aldrig känslan när den fruktansvärda rädslan och smärtan lättade. Jag kunde andas. Så småningom kunde jag förstå hur skolgången ska se ut och vad jag blivit bestulen. Hur det känns att gå till skolan utan en klump i magen. Josephine gjorde bara sitt jobb men för mig är hon en hjälte.

Vi måste prata om skolan i andra termer än betyg och matematikkunskaper. Det är mycket annat som barnen lär sig. Jag vill inte att det ska vara att man som barn inte syns eller hörs, utan att ens ord är värdefulla. Att man uppmuntrar modet det tar att berätta och att det resulterar i förändring och förbättring. Att skolan löser problemen och att föräldrar slipper be sina barn slåss när det är föräldrar vars barn slåss som ska be dem sluta. Att man löser problem långsiktigt – med politik och inte med karatelektioner. 

Det finns skolor som på grund av brist på kunskap och resurser ställer barn öga mot öga med döden. Jag räddades. Odin räddades inte. Hur länge till jag hade orkat vill jag inte tänka på. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement. Av bussens 46 passagerare överlevde bara en åttaårig flicka.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.