Sprid kärlek i sociala medier.
Sprid kärlek i sociala medier. - Foto: Privat

Nyheter24 sätter ner foten: Stoppa näthatet

Hat, hot och mobbning på nätet skapar skada och lidande för så många människor. Det håller inte. Nyheter24 och Statens medieråd lanserar därför #NoHateSE – för ett mer kärleksfullt internet.


Sprid kärlek på #nohatese

Vi vill fylla nätet med kärlek. Delta i No hate-dagen den 4 november och bidra till ett kärleksfullare internet.

Läs med om hur du gör här.

"Hoppas du får cancer". "Gör oss alla en tjänst och ta livet av dig". "Du är en fet slyna". 

Orden ovan var de som efter månader av hat fick 14-åriga Hannah att ta sitt liv. När hennes pappa kom hem en eftermiddag hittade han henne i en snara i sovrummet. 

Matthew, 14, filmades när han onanerade på en skoltoalett. Filmen spreds bland skolans elever, och Matthew tog sitt liv. "Jag kan inte hantera det här", skrev han i sitt avskedsbrev. 

Marwa, 18, kallades "fitta", "apa", "bitch" och "invandraridiot". "Du förtjänar ett skott i pannan, gå och göm dig din muslimska hora", skrev en anonym person. 

Låter det brutalt? Det här är en verklighet som tiotusentals svenskar lever i varje dag.

Nyheter24 vill se ett ordentligt krafttag mot näthatet. I samarbete med statens medieråds "No Hate Speech Movement" kommer vi under en veckas tid uppmärksamma näthat genom en kampanj. Den börjar i dag och pågår fram till den stora No Hate-dagen den 4 november – då vi tillsammans med er vill fylla nätet med kärlek.

Enligt en undersökning av Symantec har 36 procent av Sveriges unga haft en allvarlig negativ upplevelse på nätet, och forskning från Göteborgs Universitet vittnar om att var sjätte elev i årskurs fyra har drabbats av nätmobbning.

Enligt organisationen Surfa lugnt har sju procent av ungdomarna i åldrarna 12 till 16 år hotats på nätet. Hur stort mörkertalet är kan ingen veta.

Tryggheten har försämrats betydligt i takt med teknikens utveckling. Den sociala spelplanen har breddats – från översedd lek med vänner i skolan eller bostadsområdet, fika med kollegor eller samtal i trappuppgången – till hela världen. Men spelreglerna är samma som innan – både etiskt och juridiskt. 

Att hota, förtala eller kränka någon på internet är precis samma sak som att göra det ute på gatan. Lika fel, lika olagligt. Attityder måste förändras och förståelse skapas.

I nuläget finns en rad konkreta förslag för hur hatet på nätet ska bekämpas. Att utse en nätombudsman, se över ärekränkningsbrotten så att fler fall leder till åtal, skärpa påföljderna, öka prioriteten för näthatsbrott och öka resurserna till polis och åklagare är några åtgärder som diskuterats.

Att sätta ner foten är viktigt. Samhället måste visa att hat inte tolereras. Ingen ska behöva utsättas, men om det händer ska den skyldige inte komma undan.

Samtidigt gäller det vara proaktiv och öka förståelsen. Vad är det som gör att någon sätter sig framför en skärm och sprider hat? 

Den här veckan vill Nyheter24 uppmärksamma mobbning på nätet och tillsammans med våra läsare vänta hat till kärlek.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!