1 av 3
- Foto: Totte Löfström/TT
2 av 3
- Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT
Henrik Sköld
3 av 3
Henrik Sköld - Foto: Totte Löfström

Tack julkalendern – ni har förstört julen för alla Sveriges barn

Tack julkalendern, säger alla barn. Utanför dörren möts vi av betongtjocka regnmoln, och på TV hånas vi med en massa sol och bad. När vi behöver snö och julmys som mest.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Henrik Sköld är praktikant på Nyheter24:s debattredaktion.

Julen 2013 kom och gick, utan en enda snöflinga söder omJukkasjärvi. En massa månader har sedan varmt susat förbi, och återigen finnervi oss i början av december.

Frågan på alla barns läppar är då samma som varje år: Kommerdet bli en vit jul? Kommer vi kunna bygga snögubbar och ha snöbollskrig? Kommer vi kunna åka pulka? Kommer vi kunna mula lillasyster med enrejäl näve snö? Svaret på den frågan är ett brutalt NEJ, i alla fall om SVT fårbestämma.

Varje december, vare sig snön visar sig eller inte, så kan Sveriges barn räkna med en sak. Julkalendern – vår allra juligaste jultradition. Men inte detta år. SVT har nämligen beslutat att årets julkalender, "Piratskattens Hemlighet", ska utspela sig på en solig ö i medelhavet. Det är inte vad jag kallar julkalender.


Screenshot ur årets julkalender

En julkalender ska vara snö, den ska vara käcka barn somlöser mysterier i Gamla stan, den ska osa saffran. Man ska bli knäck- och kola-smetig runt munnen bara av att titta på den. Den ska vara jul.Stränder, solstolar och piña coladas är strängt förbjudna.

Tack SVT, säger alla barn. Tack SVT, säger alla vuxna medbarnasinnet i behåll. Utanför dörren möts vi av betongtjocka regnmoln, och påTV hånas vi med en massa sol och bad. När vi behöver snö och julmys som mest.

”Det känns kul va, fira jul i solen?”, är den förstarepliken i julkalenderns första avsnitt. Redan här sätts nivån. Det räcker intemed att miljön har sabbats så pass att snö inte längre faller här uppe inorden. Även på TV undanhålls vi vår vackra snö. Även på TV blir vi bestulna påvår julstämning.

När alla barn springer ut på julaftons morgon och barahittar en liten halvsmält nedkissad snöhög som hela kvarteret ska dela på, dåvet vi att SVT varit framme. Det är de som kissat på vår jul, med sin sol-gula ”jul”-kalender.Tack, men nej tack, säger vi. Ge oss lite snö och julkänsla, i alla fall på TV.

/
SVT
/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska julkalendrar om sol och bad förbjudas helt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lokförare skadad i tågkrock

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.