Henrik Sköld, Semlor
Nej, vi vill inte höra julsånger i oktober och äta semlor i december - Foto: Bildkälla: Privat / Lars Pehrson / SvD / TT

Nej, vi vill inte höra julsånger i oktober och äta semlor i december

"När det är dags för jul på riktigt, i december, då är man redan illamående. Man har i två månaders tid tvångsmatats jul till den punkt att man riskerar att spy något gnistrande och glimrande långt innan man ens närmat sig ett julbord".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Första advent brukar ses som den officiella starten på julen. Det är först då folket i stugorna tillåts ställa julljustakar i fönstren och hänga upp julstjärnor. Först då är det fritt fram att lyssna igenom Christer Sjögrens Greatest Hits of Christmas. Då är julen kommen.

Problemet är att julen redan har kommit – och kommit – och kommit – i två månader. Sedan slutet av september säljs julmust ute i handeln. Julpyntet börjar lömskt smyga ut i butikerna kring samma tid. Och när man står och rotar bland underkläderna på något varuhus inser man att man redan hört ”Rudolph the red-nosed reindeer” två gånger.

När det är dags för jul på riktigt, i december, då är man redan illamående. Man har i två månaders tid tvångsmatats jul till den punkt att man riskerar att spy något gnistrande och glimrande långt innan man ens närmat sig ett julbord. I desperation tvingas folk fly till Phuket bara för att slippa se fula plastgranar vart vi än vänder oss.

Den här julen är som ett stort svart hål, som sväljer alla andra högtider och traditioner. Senaste offret är semlan, som vanligtvis äts på fettisdagen i februari. Nu är det slut med det! Semlor heter numera adventlor, och äts i december. Och alla andra månader, förstås.

För det är så det kommer att bli. Alla andra högtider kommer att kvävas under ett täcke av fejksnö. Ingen annan kommer kunna försvara sig - julen har växt sig för stark.

År 2020 kommer vi ha tomteluvor på oss på midsommarafton. Sillen och snapsen är sedan länge borta – nu är det julmust och adventlor som gäller hela sommaren. Någon ställer sig upp, höjer ett glas med glögg och börja sjunga ”Hej tomtegubbar”. Alla sjunger med. Så kommer midsommar 2020 se ut. Ni läste det här först.

/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Börjar julen för tidigt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för Tyskland, Europas ekonomiska motor, enligt bedömare. Det månatliga Zew-indexet uppgick i februari till 31,7 jämfört med 19,9 föregående månad. Det var dessutom högt över marknadens förväntningar som låg på 20,5. Indexet mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.