OBS! Bilden är ett montage!
OBS! Bilden är ett montage! - Foto: Letti Freivalds//TT-montage

Lägg upp fötterna och ta julledigt – jag vet hur det går i nyvalet

Undrar du också hur det kommer att gå i nyvalet? Ingen fara, Nyheter24:s Totte Löfström vet redan hur det kommer att gå, och berättar det gärna.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

Disclaimer

Ja, den här krönikan är inspirerad av Leif GW Perssons krönika inför riksdagsvalet i höstas. Läs den här.

Nyvalrörelsen börjar med pompa och ståt redan i mitten av januari, men tynar snabbt bort då både politiker och den svenska väljarkåren inser att det som sägs bara är en fattig repris av vad som sades i den förra valrörelsen.

"Ansvar" kommer att vara valrörelsens viktigaste ord, och dagen efter valet kommer så gott som samtliga av Sveriges politiker kollektivt bära skuld för att ha dödat ett tidigare ganska användbart ord. I det stora folkmedvetandet kommer ordet "ansvar" vara ungefär lika innehållslöst som en valaffisch, vilket i förlängningen leder till att Svenska Akademin helt tar bort ordet i nästa utgåva av sin ordlista.

Två veckor innan nyvalet hettar det dock till lite, men då våra partiledare inte kan enas om vad valet handlar om är det få väljare som blir speciellt mycket klokare. Sverigedemokraterna med Mattias Karlsson i spetsen (ja, Jimmie Åkesson är fortsatt sjukskriven och syns endast till ett fåtal gånger under valrörelsen) menar att valet handlar om nivåer på invandring, och det enda de andra partierna kan enas om är att så inte är fallet. Jan Björklund tycker att valet handlar om skolan, Jonas Sjöstedt tycker att valet handlar om vinster i välfärden och Annie Lööf tycker att det handlar om henne. Vad Stefan Löfven tycker vet ingen – allra minst han själv.

De som blir mest glada över nyvalet är Sveriges alla reklamplatssäljare, opinionsinstitut och proffstyckare, dessa inser nämligen ganska snabbt efter att nyvalet har utlysts att både partierna och politikredaktionerna helt plötsligt har fått mångdubbelt så stora budgetar som de annars skulle ha fått - pengar som i slutändan kommer att hamna i deras fickor.

När dammet till slut har lagt sig och valresultatet är klart kommer orimligt många vara orimligt förvånade över hur det blev. Valdeltagandet visar sig vara lågt, och av någon anledning har de svenska väljarna röstat nästan exakt likadant som de röstade förra gången, med undantaget att så gott som samtliga partier har tappat väljare till Sverigedemokraterna. SD blir så klart överlyckliga över succésiffrorna 18 %, och tolkar detta som att de garanterat kommer att få inflytande i den nya regeringen.

Glädjen blir dock kortvarig då de demokratiska partierna snabbt deklarerar att så inte är fallet, och efter långa och segdragna regeringsförhandlingar inser alla inblandade att det inte kommer att få att bilda regering den här gången heller en insikt så nedslående att Sossarna och Moderaterna till slut deklarerar att de kommer att samregera "för att ta ansvar för Sverige". Efter en ganska knackig start upptäcker de dock att de tycker ganska lika om saker, och den nya regeringen blir trots omständigheterna rätt handlingskraftig.

Jag hoppas att ni som har oroat er känner er lugnare nu, lutar er tillbaka och tar lite julledigt. Och om du tvivlar; kom tillbaka i mars så får vi se hur väl det stämde.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att det blir som Totte Löfström skriver?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ras för bitcoin

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Viljan att strida och riskera livet för att försvara Sverige är högre bland invånare i utsatta områden med utländsk bakgrund än hos övriga svenskar. Det visar en ny undersökning från Järvaveckan.

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

1 timme sedan
Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.